Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Druhý díl komiksu Planetary přináší nejen otázky, ale i odpovědi, Warren Ellis, John Cassaday: Čtvrtý muž (Planetary 2)

Ellis Warren & Cassaday John: Planetary 2 - Čtvrtý muž

Planetary je určitě nezanedbatelnou součástí komiksové historie. Přece jen, už jména autorů mluví ve prospěch tohoto díla, protože z kombinace Ellis/Cassaday nemůže vzejít nic jiného než kvalita. Ale vpád téhle série na český trh byl, mírně řečeno, vlažný. První díl nebyl tak úderný a působil spíš jako předvoj něčeho většího. Teď BBart vydal další díl a je otázkou, zda-li to „něco většího“ už konečně přišlo.

Struktura druhého dílu Planetary se nese ve stejném duchu, jako tomu bylo minule. Čtvrtý muž obsahuje celkem šest původních komiksů, konkrétně čísla 7 až 12. Každý sešit představuje samostatný případ „archeologů nemožného“, dohromady ale tvoří ucelený příběh. Už jen díky tomu znamená pustit se do čtení Čtvrtého muže bez znalosti předchozích událostí zkrátka nesmysl. Čtenáři se také dočkají odpovědí, kterých se jim v Do všech koutů světa nedostalo.

To ale neznamená, že by nevyvstávaly nové otázky. Naopak. S každou další přečtenou stránkou bude čtenář víc a víc zamotán do příběhu a je jen na něm, jak se s tím množstvím nových informací popere. Někomu může dokonce celé dílo Ellise a Cassadaye připadat jen jako náhodná změť konspiračních teorií nedotažených do konce.

Příčinou je to, že spousta lidí si ráda koupí komiks, sedne si s ním do křesla a vypne. Ty, co vypnou u Planetary, čeká notně ochuzený zážitek. Pokud se ale rozhodnou opět nahodit vyšší funkce mozkové, rázem jim spousta očividných věcí docvakne. A také hodně neočividných. Planetary je zkrátka komiks, jehož děj by si zasloužil vlastní konspirační teorie.

Warren Ellis a John Cassaday v pěti bodech

  1. Warren Ellis se narodil v britském Essexu roku 1968. Už jako student přispíval komiksy do školního magazínu Spike.
  2. Než rozjel svoji kariéru spisovatele, vyzkoušel spoustu různých profesí. Provozoval knihkupectví a dokonce i hospodu.
  3. Nejvíce se proslavil díky svému Transmetropolitanu, který byl tehdy jedním z nejúspěšnějších nesuperhrdinských komiksů od DC.
  4. John Cassaday pochází z amerického Texasu, kde také studoval filmovou a televizní režii.
  5. Obdržel několik cen Eisner Award, a to hlavně v kategorii Nejlepší kresba tužkou/inking.

Je třeba mít na paměti základní premisu, že Planetary vychází z předpokladu, že spousta oblíbených fiktivních postav v nějaké formě skutečně existovala či existuje. Proto třeba Jack Carter, odcházející do tmy se slovy „Je čas stát se někým jiným“, vypadá až podezřele jako Spider Jerusalem z Transmetropo­litanu. A ze stejného důvodu také záporáci představení v minulém díle až překvapivě připomínají Fantastickou čtyřku.

Prohlédnout kejkle scénáristy není jednoduchý úkol a mezi nahodilým chaosem a geniální zápletkou je tenká hranice. O to uspokojivější je, když čtenář při opakovaném čtení odhaluje nové a nové triky Warrena Ellise a získává tak lepší pohled na celkovou, mistrně vystavěnou strukturu příběhu. Nových otázek se opět vynoří kvanta, poslední dva sešity Planetary alespoň pár z nich zodpoví. Objasní se, kdo je Čtvrtý, jaká je minulost organizace a v neposlední řadě také to, proč Elijáš postrádá část vzpomínek.

Ovšem není komiksu bez kresby a právě umění Johna Cassadaye celou sérii ještě více vyzdvihuje. Zachovává si osobitý styl, přestože kresbu přizpůsobuje tématům jednotlivých příběhů. Dokáže dynamicky zachytit bojové scény týmu, ztvárnit příběh ? la James Bond či přenést na papír pochmurnou atmosféru pohřbu. Každý panel je tak dobrý a silně atmosférický.

Ani Čtvrtý muž nerozvíjí plný potenciál série, ale na rozdíl od Do všech koutů světa se zde alespoň věci pomalu, ale jistě, uvádějí do pohybu, takže události nabírají spád i smysl. Jedná se o dílo nevídaných kvalit, ve kterém jsou mistrně ukryty popkulturní dějiny uplynulého století. Nejlepším způsobem, jak si ukrátit čekání na pokračování, je přečíst si všechny povídky ještě jednou od začátku. Třeba se zadaří dostat se ještě hlouběji pod povrch děje.

  • Warren Ellis, John Cassaday: Čtvrtý muž (Planetary 2)
  • BBart, 2013
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Ed Roeder
  • 144 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. ledna 2014, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Planetary 2 - Čtvrtý muž

Planetary 2 - Čtvrtý muž
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč