Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dobrodružná fantasy Gorian: Když ji milujete a víte, co chcete, není co řešit, Alfred Bekker

Bekker Alfred: Gorian: Odkaz hvězdných mečů

Recenzenti to mají občas těžké. Třeba když knížka je přesně taková, jak od pohledu vypadá.

Gorianovi je šestnáct a má před sebou velkou budoucnost. Už od mládí se v něm projevuje Prastará síla, základ magie v jeho světě. Když se narodil, pád hvězdy předpověděl, že někdy v budoucnu se jeho cesty významně zkříží s osudem Hlavního Záporáka. A právě z hvězdného kovu padlého vesmírného tělesa vykoval Gorianův otec před šestnácti lety dva meče a jednu dýku, silné zbraně, které budou v trilogii o mladém hrdinovi hrát nezanedbatelnou­ roli.

Na Odkazu hvězdných mečů je vidět, že německý spisovatel Alfred Bekker už na kontě pár knih má, a tak od začátku ví, co chce. Už v úvodu rozjíždí klasickou fantasy zápletku o nezkušeném hrdinovi předurčeném k věcem velikým a tohoto základního kurzu příběhu se jeho jediná dějová linie drží po celou dobu. Přesto pozadí trilogie Gorian není tak úplně kýčovité a dokáže svým způsobem zaujmout – například přímou účastí několika tamějších nižších božstev založených (podobně jako celý svět na kontinentu ve tvaru zpotvořené Evropy) na severské mytologii a kultuře.

Čtenář tak má už od samého začátku (pozor, kniha má pomalejší rozjezd) poměrně jasnou představu, co drží ve své ruce a zda má cenu to číst. Čtyřsetstránkový první díl je dobrodružná fantasy postavená na klasickém motivu, mnoha otřepaných prvcích a černobílých protikladech dobra a zla, určená především pro mladé a dospívající čtenáře. Alfred Bekker ale i tady trochu klame tělem a nabízí příběh ne přímočarý, ale bohatý na prudké dějové zvraty. A ačkoli má série jakýsi punc „epického příběhu o záchraně světa“, autor se překvapivou měrou soustředí na komorní akční scény – kterých je občas tolik, že je to až na škodu, a které jsou často překvapivě realistické a brutální.

S tímto drobnohledem také souvisí autorova fixace vyprávění na pouze malou skupinu postav kolem hlavního hrdiny, který je jako správný teenager, ale zato nepříliš zajímavý hlavní hrdina nepřirozeně ctižádostivý, neschopný empatie a občas „napřesdržku“. Autor ho navíc (podobně jako další charaktery) neobdařil přílišným duševním vývojem a nechal čas od času sázet na prostou náhodu.

Série Gorian od německého spisovatele Alfreda Bekkera se zatím profiluje jako přesně to, na co podle obálky vypadá. Příjemná výpravná, dobrodružná fantasy plná magie a akce, která se čte velmi svižně. Něčím dokáže překvapit a něčím lézt nervy – třeba svou naivitou, kterou oplývá jak hlavní hrdina, tak některé dějové pasáže. Pokud si je ale čtenář vědom toho, že Goriana pořizuje pro sebe nebo pro svou fantasy holdující ratolest jako mírně nadprůměrnou nezávadnou jednohubku podle vzoru Eragona od Christophera Paoliniho (přestože Gorian by ve výsledku mohl být i lepší než dílo slavného Američana), nemůže udělat chybu.

5. prosince 2011, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Gorian 1 - Odkaz hvězdných mečů

Gorian 1 - Odkaz hvězdných mečů
319 Kč 287 Kč