Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dobrodruh Conan: Hrdinská fantasy, která odolala zubu času, Robert Ervin Howard: Dobrodruh Conan

big_dobrodruh-conan-XRh-475974

Barbar Conan! Tohle jméno rezonuje popkulturou a světem literatury přes devadesát let a stále nepřestává fascinovat nové generace autorů a čtenářů. V čem tkví obliba postavy, jejíž charakteristika vydá na pár jednoduchých vět? Sbírka povídek a novel Dobrodruh Conan z edice Fantastika nakladatelství Argo pokládá na tuto otázku jasnou odpověď.

Dobrodruh Conan obsahuje pět povídek a bonusové pracovní verze dosud nepublikovaných nedokončených či posmrtně vydaných příběhů. Jednotlivé texty jsou esencí dobrodružství a zastihují Conana v jeho nejdivočejší podobě –na začátku cesty. V období, kdy prim hrála především atmosféra, akce a mlčenlivost. V dnešní zrychlené době by text podobného ražení nejspíš neobstál, ale Conanova dobrodružství ukazují, jakým talentem Robert Ervin Howard skutečně byl.

O to více zamrzí, že takto mladý talent odešel příliš brzy. Howardův mladý život skončil dobrovolně ve věku třiceti let po úmrtí matky. Za pouhé čtyři roky položil základy oblíbeného fantasy subžánru „meč a magie“ a vytvořit ikonickou postavu, která díky práci dalších autorů zůstává prakticky nesmrtelná.

Stejně tak nesmrtelné jsou povídky obsažené v již druhé sbírce navazující na Krále Conana (Argo, 2021). Některé texty sice získaly vrubem času patinu, ta ale na čtenářském zážitku nijak neubírá. Naopak! Text díky tomu získává ještě větší magičnosti a žánrová rozmanitost zase udrží čtenáře v neustálé pozornosti.

Tak například Zambulští lidožrouti využívají hororového rámce a zla plížícího se v ústraní. Nebyl by to ale nespoutaný Conan, aby atmosférické pátrání po pachatelích únosů nepročísl ostřím své věrné sekery. Jako lovec odměn se Conan zase v Rudých hřebech setkává s atraktivní pirátkou Valerií a čelí občanské válce dvou ras v nepříznivém koutu Cimmérie. Služebníci Bit-Jakinovi představují nemluvného Conana na cestě za pokladem a záchranou krásné princezny v nesnázích. A z celé sbírky vybočuje novelka Za černou řekou a Černý cizinec. Zatímco první jmenovaná obsahovala odlesky budoucnosti, kam by se charakter a způsob vyprávění mohl posunout, kdyby Howardův osud skončil jinak, Černý cizinec původně vypadal úplně jinak. Bohužel poptávka doby po jiném žánru donutila Howarda text přepsat v klasickou pirátskou odyseu o ztraceném pokladu a znepřátelených posádkách.

Robert Ervin Howard v pěti bodech

  1. Postava Barbara Conana se v časopisech začala objevovat od roku 1932.
  2. Povídková sbírka Dobrodruh Conan obsahuje dosud nepublikované texty a každá povídka je opatřena zajímavostmi.
  3. Howard byl duchovním otcem žánru „meč a magie“, který má blízko k žánrovému označení „hrdinská fantasy“.
  4. Postava Conana se již několikrát podívala na filmová plátna, tou nejúspěšnější ale zůstává Barbar Conan s Arnoldem Schwarzeneggerem (1982).
  5. Howard byl závislý na své matce a po její smrti spáchal sebevraždu ve věku třiceti let. Zanechal po sobě úctyhodný literární odkaz, který vábí nové generace autorů.

Ač Howard definoval atributy žánru „meč a magie“, každá jeho povídka je odlišná. Ať už se jedná o vyznění příběhu, atmosféru nebo práci s postavou Conana, jenž ke sklonku Howardovy kariéry získával více vrstev. Kdoví, kam by se postava byla schopná vyvinout po letech dobrodružství, válek, hledání ztracených pokladů a zachraňování krásek z nesnází.

Dopad kultu postavy Conana je nezpochybnitelný a zasáhl vedle literatury, také komiksy, deskové a PC hry a v neposlední řádě Hollywood. Arnold Schwarzenegger mu vděčí za svou kariéru a překladatel Jan Kantůrek mohl zase vedle Zeměplochy a Hellboye nechat českého čtenáře nahlédnout do vzrušujících, ač nebezpečných, koutů Cimmérie.

Za práci s Conanovým odkazem si nakladatelství Argo zaslouží poklonu. Dobrodruh Conan v nových překladech Romana Tilcera předkládá čtenářům dosud neznámou tvář světoznámého barbara –divokého, nespoutaného, tichého a milujícího dobrodružství. Snad se tímto druhým svazkem dveře do magické Cimmérie nezavírají a po Králi a Dobyvateli dorazí i ten Barbar.

  • Robert Ervin Howard: Dobrodruh Conan
  • Argo, 2022
  • Překlad: Roman Tilcer
  • 256 stran, 588 Kč (v e-shopu Fantasye již za 529 Kč)
31. října 2023, Ladislav Svatoš

Dobrodruh Conan (Conan knižní série)

Dobrodruh Conan (Conan knižní série)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 588 Kč 529 Kč