Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Do světa beze smrti přichází dáma s kosou!, Neil Shusterman: Smrtka (Smrtka 1)

Shusterman Neil: Smrtka 01

Už je to dlouho, co někdo zemřel přirozenou smrtí. Sen lidstva se splnil, dosáhlo své dokonalosti. Nemoci, chudoba i špatná životospráva, to všechno a mnohem více bylo jednoduše vymýceno. Teď si můžete v klidu a pohodě přebývat v blahobytu a pohodlí. Pokud se dostanete do nesnází, stačí strávit tak dva, tři dny v oživovacím centru a budete se cítit znovu jako rybička. Věčnému bytí nestojí nic v cestě, tedy téměř nic, ještě pořád tu jsou totiž Smrtky.

Novodobý elitářský cech Smrtek vznikl proto, aby zabránil zalidnění na planetě Zemi. Na jediném obyvatelném místě v celém vesmíru. Příslušníci tohoto spolku mají jen jeden úkol – nahradit přirozené působení matky přírody. Zabíjet a posílat na věčnost ty, které by tento osud potkal za věku smrtelnosti. Najmutí do jejich služeb se nelze vzepřít, jinak váš život i život vašich bližních prostě skončí.

Citra i Rowan jsou dva mladí dospělí, kteří si nejsou pranic podobní. Zřejmě by se ani nikdy nepotkali, nebýt jedné nepříjemné události. Oba se setkali se Smrtkou a získali pozvánku do jejího učení. Ani jeden z nich by si toto „povolání“ dobrovolně nevybral, ale co může být lákavější než příslib imunity pro ty, na kterých vám nejvíce zaleží? Nicméně ono učednictví má i svou stinnou stránku. Na jeho konci totiž vzejde jen jeden vítěz, ten druhý bude pokosen. Kdo se bude honosit prstenem a kdo naopak odejde navždy?

Neil Shusterman se s nějakým seznamováním příliš nepáře, a tak je čtenář vržen přímo do kolotoče událostí. Na všechno musí do slova a do písmene přijít za pochodu, což může být na počátku trochu Achillova pata, ale po takových deseti, až dvaceti stránkách se člověk snadno zorientuje a začnete si příběh jednoduše užívat. Nikdy si totiž nemůže být jistí tím, co přijde. Myslíte si, že jste kápli božskou a už vás nemůže nic překvapit? Opak je pravdou! Zápletka je totiž ideální a zakončení přímo dech beroucí, ale vezměme to trochu po pořádku.

Neal Shusterman v pěti bodech:

  1. Je otcem čtyř dětí a žije v jižní Kalifornii.
  2. Za své romány pro mládež Everlost a Downsiders byl nominován na dvanáct státních čtenářských cen.
  3. Jeden z jeho románů byl vyhlášen nejlepší knihou pro mládež podle Americké knihovnické asociace.
  4. V roce 2015 získal National Book Award za literaturu pro děti a mládež.
  5. Píše také scénáře k filmům a televizním programům.

Samotná kniha se dělí do dvou výrazných dějových linií. Z nich každá je vyprávěna z pohledu jiné pilotní postavy. Nicméně nemusíte mít strach, že by se jednotlivé úseky navzájem překrývaly, či na sebe nenavazovaly. Všechno do sebe totiž bravurně zapadá jako jednotlivé dílky skládačky. Celkový obraz pak dokreslují deníkové záznamy „Smrtek zakladatelů“, díky nimž má čtenář možnost nahlédnout pod pokličku novému světu a lépe porozumět, jak to v něm funguje.

Hlavní hrdinové jsou naprosto jedineční. Dívka oplývá empatií, ale zároveň jí mnoho nechybí ani k tvrdohlavosti a cílevědomosti. Chlapec je vždy ochoten obětovat se pro druhé, a to i v případě, kdy by si tím sám sobě přivodil více škody než užitku.

Rozhodně se jedná o dílo, které vám i po přečtení hodně dlouho zůstane v paměti. Autor totiž nastiňuje spoustu zajímavých otázek, které vám prostě nedají spát. A věřte, že se nejedná jen o to, zda být, či nebýt. Pro příznivce fantasy je tahle žhavá novinka z nakladatelství Yoli přímo povinností. Věřte, nebo ne, ale nic takového se vám do rukou ještě nedostalo!

  • Neil Shusterman: Smrtka (Smrtka 1)
  • Yoli, 2018
  • Překlad: Petr Kotrle
  • 384 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
25. července 2018, Anastasja Vištalová

Smrtka 01

Smrtka 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč