Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Do boje s titánem ve vlastních řadách, Hadžime Isajama: Útok titánů 3

Isajama Hadžime: Útok titánů 3

Když za záhadných okolností znenadání obživne hlavní postava, zákonitě to vyvolá trochu poprask. O to více, pokud nejdříve v těle zběsilého titána stihla udělat pořádný brajgl na bitevním poli a značně tím na sebe upoutat pozornost.

Bitva o Trost je v plném proudu a skupince mladých rekrutů zachrání agresivní obr život tím, že bez milosti rozmlátí každého titána, který se kolem něj mihne. Po brutálním masakru padne vyčerpáním mrtvý k zemi a z jeho rozpadajícího se těla následně vyleze/vypadne malátný Eren Yeager, podle všech domněnek již dávno po smrti.

Co se stalo? Proč jeho a Mikasu s Arminem obkličují vyděšení vojáci připraveni tasit zbraně? Eren má nyní hodně co vysvětlovat i přesto, že sám téměř nic nechápe. Je člověk, nebo titán? Na čí straně stojí?

Třetí díl se nejvíce točí právě kolem Erenovy přeměny v titána. Ačkoli by definitivní odpravení temperamentní hlavní postavy hned na konci prvního svazku posunulo na poli svého žánru Útok titánů nečekaným a novým směrem, nestalo se tak a Eren se se vší parádou vrací do hry. Hadžime Isajama se má prostě od George R. R. Martina, s nímž ho právě kvůli nadměrné likvidaci charakterů rádi srovnávají jeho fanoušci, ještě hodně co učit.

Eren se sice nachází v sevření vojáků, kteří by ho pro jistotu nejraději zabili jednou provždy, ale jinak si je svou nově objevenou schopností víceméně jistý. Sice zmatený, ale když jde do tuhého a na něj a jeho přátele míří kanón, dokáže se docela vyhecovat. Jestli jsou to nervy z oceli, adrenalin, anebo jen Isajamův způsob, jak si neztížit práci až příliš a snáze kopnout děj rychleji kupředu, to je otázka.

„Říká se, že před příchodem titánů se lidé zabíjeli navzájem – kvůli rozdílnosti ras a ideologií. A tehdy prý někdo pravil… Kdyby se tak objevil nějaký vnější nepřítel, lidstvo by jistě přestalo bojovat mezi sebou a semklo se v jeden šik proti společnému protivníkovi. Co si o tom myslíš?“ – velitel Pixis

I přesto se příběh znatelně zpomalil, lépe řečeno zasekl. Na řadu přichází rozpomínání se, záblesky z minulosti a kritické momenty, u nichž člověk stejně tuší, že se tak nějak vyřeší, protože konec konců, je to manga. Na druhou stranu nastal čas si na chvíli oddechnout od bitvy, přestože ještě neskončila, a sčítat ztráty. A těch je dost na to, aby to řada vojáků těžce nesla. Po psychologické stránce se Isajamovi daří nastínit celkové měřítko konfliktu skrz zobrazení jednotlivců velmi přesvědčivě.

Hadžime Isajama v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Óita v roce 1986.
  2. Útok titánů je jeho první, momentálně pokračující, manga sérií.
  3. Uvedl, že nejvíce ho ovlivnila manga Project ARMS.
  4. Na střední škole začal posílat své práce do různých soutěží.
  5. Za Útok titánů získal cenu Kodansha Manga Award.

A to se odráží i v jeho kresbě. Stále sice působí prudce a v akčních či vypjatých momentech zmateně začáraně, ale i přes tu nepřehlednost se tu emoce cedí o sto šest na střídačku s krví. Ale v jejím případě už Isajama spoléhá na to, že čtenář po dvou svazcích jakž takž pochopil, jak to v jeho světě chodí, a tudíž si povětšinou vystačí se statistikou. Jedinou poctivou akci s manévrovacím zařízení tu tím pádem hned v první kapitole obstarává nová postava, nejsilnější voják lidstva, která určitě bude mít ještě dost prostoru se vytahovat v dalších dílech.

Nový Útok titánů sice na tempu znatelně ubral, ale stále si stojí dobře. Nabízí pár příjemně mrazivých momentů i dojemných okamžiků, a přestože jí dal hodně, s Erenovou proměnou se zatím úplně nevypořádal a nese si ji coby dluh do dalších částí. Čtvrtý svazek vychází v červnu 2015.

  • Hadžime Isajama: Útok titánů 3
  • Crew, 2015
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hadžime Isajama
  • 196 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
2. května 2015, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Útok titánů 3

Útok titánů 3
Vložit do pytle na zboží  Koupit   229 Kč