Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Divoký symbol láká do osidel prastaré magie nejen čarodějné hippie, ale dokonce i marokovy nejbližší, Patricia Briggs: Divoký symbol (Alfa a Omega 6)

Briggs Patricia: Alfa a Omega 6 - Divoký symbol  PŘEDOBJEDNÁVKA

Budování vztahů uvnitř vlkodlačí smečky není lehká práce. Zejména v té marokově naplněné potížisty, když navíc soužití vůdce a jeho družky není zrovna idylické. Naštěstí má Bran k ruce omegu Annu i neúprosného Charlese, kteří tvoří ideální dvojku v řešení trablů. Což platí také pro jednání s FBI. Právě oni se tedy ujmou vyšetřování zmizení komunity, žijící roky uprostřed ničeho, které federály znepokojilo.

Celé tři roky trvalo, než se ctitelé paranormálních romancí ze světa Mercedes Thompsonové, oprsklé manželky nejznámějšího amerického vlkodlaka – Adama Hauptmana, dočkali nového dílu spin-off cyklu ke stejnojmenné sérii urban fantasy. V pořadí již šestý svazek populární série Alfa a Omega do světel reflektorů opět zavádí vlkodlačí partnerské duo – Annu Lathamovou a Charlese Cornicka.

Patricia Briggsová pro zamilovanou dvojici empatické omegy a drsného statečného alfy znovu naplánovala smrtící výlet do divočiny, tentokrát na území vlastněné marokovou družkou Leah. Neuniknou však ani hledání na působištích všemožných (ne)lidských bytostí, kterým by se každá příčetná osoba vyhnula. Což nepřekvapí v realitě prošpikované tvory mírně řečeno nelaskavými, či magií tak mocnou a černou, že si s ní neporadily ani desítky bílých čarodějů.

Zmizení společenství milovníků hudby se lehce promění v konec všeho

Tajná spolupráce s FBI obvykle marokovým vlkodlakům pomáhá zvýšit kredit pro další hru s nebezpečnými magickými tvory. Ta je pro Annu většinou příjemnější než leckterá integrace členů Branovy smečky, navíc v přítomnosti jeho družky Leah. Občas ale z takových konzultací vzejde o poznání více a horších trablů, než se zdálo možné. Když přijde na fakt, že se najednou vypařili obyvatelé celé osady, měli by se chlupatí poradci držet zpátky. Jenže ztracená komunita žila v horách Severní Kalifornie na území vlastněném od nepaměti marokovou partnerkou.

Proto se Anna s milovaným Charlesem a vlkodlačím berserkrem Tagem brzy zaplétá do prastarých záležitostí vlastní smečky a ještě starší černé magie. Branovi detektivové zjišťují, že samo místo strážící osadu Divoký symbol je ocejchované runami mimo jejich znalosti i platovou třídu. Ani jeden však nemá v povaze dát se na ústup před jakýmkoli nebezpečím či opouštět rozdělanou práci. Když se navíc vražedná hrozba začne týkat jejich blízkých, není cesty zpět.

Amnézie málokdy ukrývá příjemné obrazy či události

Zatím poslední kniha ze série Alfa a Omega líčí obvyklé potíže jedné ze severoamerických vlkodlačích smeček, přesněji řečeno té nejproblémovější. Marokova komunita přijímá i členy s těmi nejhlubšími šrámy (od vlastních „lidí“ i cizích tvorů), které by jinde nedokázali zvládnout. Vnitřní démony zde musejí porazit zlomené vlčice, šílení berserkři i na zběžný pohled vyrovnaní alfí manželé. Proto je rovnováha v Branově smečce tak důležitá a křehká.

Patricia Briggs v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1965 v Montaně ve Spojených státech, kde vystudovala dějepis a němčinu.
  2. Její debutový román Masques (1993) se u kritiky nesetkal s úspěchem a málem znamenal konec její literární kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům.
  3. Teprve série urban fantasy o automechaničce Mercedes Thompsonové se dostala na žebříček bestsellerů New York Times a dosáhla již jedenácti dílů (Měsíční píseň, Krevní pouto, Železný polibek, Zkřížené hnáty, Stříbrná relikvie, Říční znamení, Spálená mrazem, Nocí zlomená, Ohnivý dotyk, Dlouhé ticho, Bouří prokletá, Kouřový démon), plus antologie Mihotavé stíny.
  4. V tomtéž světě se odehrává také Alfa a Omega – vypráví o marokově synovi Charlesovi a jeho družce Anně (Štvanice, Loviště, Dvojí spravedlnost, Smrtící žár, Jasným plamenem, Divoký symbol) a povídka ve sbírce On The Prowl, na kontě má i sérii o Raven, Dračí cyklus, sérii The Hob, Sianin cyklus.
  5. Volný čas tráví Patricia Briggsová s rodinou a koňmi.

Aktuální události jako první kostka domina začnou odhalovat tajemství smečky celá staletí vzdálená, jež ale vedla k napětí mezi Branem a Leah. Do vyprávění se tak v klíčových rolích vracejí oba i s pikantními detaily měnícími do jisté míry optiku, jíž na ně hledět. Stejně tak na scénu opět přichází sympatická agentka Leslie s příslibem dalšího (ne)vítaného úkolu a trablů pro a jeho omegu.

Obvodová vlákna pavučiny utkaná v minulosti se rychle násobí a marokovy vyšetřovatele i mnoho osob uvnitř smečky nebo zcela mimo ni a nadpřirozeno, pomaličku vtahuje do svého centra. Naštěstí zamilované duo získává hned zkraje pozoruhodného spojence z vlastní komunity i pár dalších zajímavých nováčků. Ústřední trojice sice nejprve pátrá daleko od městských ulic a obyvatel, brzy musejí přijít na to, kdo z nich jim opravdu chce pomoci a koho by se měli zbavit co nejrychleji.

Za vším hledej ženu? Možná, ale hlavně temnou magii a pomstu

Stejně jako v předchozí knize cyklu, nazvané Jasným plamenem, také v nejnovějším dílu se autorka zatím oprostila od globálních potíží s fae nebo lidskou společností. Přes zapojení federálního úřadu a potenciální hrozbu celému lidstvu i nejnovější vyprávění znovu působí jako víceméně komorní záležitost smečky. Příběh, který zjevně nemá s běžným světem mimo ni příliš společného. Tak se pochopitelně jeví do chvíle, než Anna, Charles a Tag odhalí propracované vražedné spiknutí.

Jak dychtiví čtenáři očekávají, Patricia Briggsová ve svém vyprávění opět předvede dosud neznámá stvoření i vztahy mezi nimi. Ctitele svých literárních sérií překvapí nějakým tím znovushledáním s již známými padouchy i kamarády, a když ne osobně skrze Annu s Charlesem, tak alespoň přeneseně. Dokonce je občasným naťuknutím láká i k četbě hlavní série o Mercedes, ovšem znalost souvisejícího příběhu není k pochopení knihy vůbec třeba.

Jak je autorčiným dobrým zvykem, čekají fanoušky knižního cyklu adrenalinová utkání hlavních protagonistů s vražednou magií a bytostmi, které ji ovládají, nebezpečné rozplétání podivných souvislostí i řada smrtících pastí a téměř neřešitelných situací, z nichž se musejí dostat. Zkrátka nepřijdou ani ctitelé milostných linek mezi alfou a omegou i mezi dalšími vlkodlaky, na své si přijdou (více než jindy) i milovníci hudby.

Příběh má totiž pro každého něco – od pořádné dávky akce a smrtelných hrozeb, přes nervy drásající napětí, prolitou krev i magické ohavnosti, až po milostné a přátelské vztahy prověřené do krajnosti. Jediné, co by čtenáře na povedeném vyprávění mohlo trošku mrzet je ne zcela perfektní korektura textu, která naštěstí ale neruší.

Divoký symbol je zábavný i svižný a Particia Briggsová znovu potvrdila, že umí psát a hlavu má plnou skvělých nápadů i zápletek. Proto bude pro její fanoušky jistě těžké čekat na další svazek, novou knihu série Alfa a Omega bohužel plánuje až na rok 2024. Snad je tedy potěší, že se chystá alespoň vydání pokračování cyklu o Mercedes – v pořadí třináctá kniha série nazvaná v originále Soul Taken.

  • Patricia Briggs: Divoký symbol (Alfa a Omega 6)
  • FANTOM Print, 2021
  • překlad: Kateřina Niklová
  • obálka: Daniel Dos Santos
  • 304 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
24. listopadu 2022, Olga Buriánková

Alfa a Omega 6 - Divoký symbol

Alfa a Omega 6 - Divoký symbol
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 241 Kč