Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

DivergentCzech: Sbírka zdánlivě nesourodých povídek, které k sobě přesto skvěle pasují,

ant.: DivergentCzech

Historie této knihy se začala psát v listopadu roku 2014, kdy nakladatelství CooBoo vyhlásilo literární soutěž o nejlepší divergentní povídku. Po vyhlášení soutěže ale porotcům bylo líto povídky jen tak někam uklidit, a tak se rozhodli k pátému výročí nakladatelství vydat ty nejlepší kusy v knižní formě.

DivergentCzech obsahuje celkem devět povídek, které spojuje téma divergence. Nicméně nejde o žádnou fan-fiction na trilogii od Veronicy Rothové, společným tématem je divergence ve smyslu odlišnosti nebo čehokoli jiného, co si pod tímto pojmem autorky představily.

Nejvýraznější povídkou a také tou, která v soutěži vyhrála první místo, je Máš to v krvi od Heleny Drdlové. Odehrává se ve světě, který je stižen genetickou chorobou krve zvanou hemofilie, která se přenáší geny matky a jíž nakažený člověk při sebemenším zranění vykrvácí. Dívky se proto musí pravidelně nechat testovat – nikoho ale nenapadne, že letos dopadne neštěstí zrovna na prominentní Harley Ventonovou, dceru starostky…

Máš to v krvi čtenáře určitě dostane jak skvěle vymyšleným pozadím příběhu, tak naprosto nečekanými zvraty a dech beroucím závěrem. Závěr čtenáře bezpochyby zastihne nepřipraveného a zanechá dychtícího po rozšíření tohoto zajímavého světa.

Druhé místo v soutěži získala další fantasy povídka s názvem Srdcetep, která čtenáře zavede do světa, v němž vědci zjistili, že má každý člověk vymezený počet srdečních úderů, a když je vyčerpá, zemře. Toto zjištění se pro lidstvo poté stalo posedlostí a každý začal šetřit své srdce i používáním různých utlumujících prostředků, aby svůj život prodloužil. Typickou obyvatelkou tohoto světa je Stephanie, ne však Zachariáš Dax. Zach nenosí tepoměr, chodí po skalách, pije colu a čeká na člověka se stejným smýšlením. A najde Stephanie…

Srdcetep ukáže čtenáři velký kus světa skvěle vymyšleného do všech detailů, který mu nepřipadá ani trochu nesmyslný – zakládá se totiž na reálném strachu z kardiovasku­lárních chorob. Navíc nabízí kontrast mezi konvenčním a rebelským stylem života, který se s trochou štěstí může stát jedním.

Trojlístek vítězných povídek uzavírá Komplikovaný porod, taktéž dystopický příběh. Na světě se objevuje tzv. vodní nákaza, projevující se mutací lidského těla na způsob vodních živočichů. Proti této nákaze se nedá nijak bránit a stává se tedy pandemií. Těhotná Rahazana, pracující v Ústavu pro nakažlivé choroby, ale při jednom z rutinních výjezdů upadne, čímž si přivodí předčasný porod a možná i nakažení…

Tato dystopická povídka je pro čtenáře zřejmě nejvíce zmatená, jelikož ji vypráví žena, nacházející se během většiny svého porodu v bezvědomí. I tento svět však autorka skvěle vymyslela a exceluje zejména v překvapivém závěru, který přináší zajímavé rozuzlení. Nic totiž nemusí být tak špatné, jak se na první pohled zdá.

Povídky antologie DivergentCzech

  • Helena Drdlová: Máš to v krvi
  • Dominika Vaňová: Srdcetep
  • Ilka Pacovská: Komplikovaný porod
  • Kateřina Ševčíková: Hra ozvěny
  • Simona Michálková: Tma v tichém světě
  • Sára Hofbauerová: Popiš mi růžovou
  • Olajda Habásková: Pokud přežiju
  • Barbora Janovská: Scestí
  • Alžběta Komrsková: Sedmikráska

Ani ostatních šest povídek však za těmi vítěznými nezaostává a běžný čtenář by měl zajisté velké problémy zvolit svého šampiona. Ne všechny povídky spadají do fantastických žánrů, přesto však překvapivě tvoří stejnorodý celek, který čtenáře baví od začátku do konce. Kniha totiž obsahuje lásku i dobrodružství a všechny autorky se se svým úkolem popasovaly na takové úrovni, že by se nemusely stydět před zavedenými autory.

Jediný problém knihy DivergentCzech je ten, že pro každý svět existuje pouze jediná povídka, přičemž tato detailně promyšlená univerza by si bez diskuze zasloužila své vlastní knihy. A jen toto je důvodem možné rozmrzelosti čtenáře – lidé mají totiž tendenci ke svým oblíbeným příběhům přilnout. A povídková kniha DivergentCzech si uznání svých čtenářů rozhodně zaslouží.

  • DivergentCzech
  • CooBoo, 2015
  • 175 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
5. března 2016, Veronika Stránská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

DivergentCzech

DivergentCzech
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč