Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Děti pravdy a pomsty jsou ohlodány až na kost, Tomi Adeyemiová: Děti pravdy a pomsty (Odkaz Oriši 02)

Adeyemiová Tomi: Odkaz Oriši 02: Děti pravdy a pomsty

Africky laděná série Odkaz Oriši, která se v mezidobí posunula blíž k filmovému zpracování, vstoupila do svého prostředního dějství. Díky úsilí hlavních hrdinů se na svět vrátila magie a utlačovaní mažiové nyní mohou usilovat o odplatu a symbolické místo na slunci. Nicméně zášť samozřejmě plane na obou stranách a stejně tak kouzelné schopnosti, takže revoluční boj nebude jednostranný.

Zélie společně s bratrem Tzainem a princeznou Amari nejenže vrátili kouzelnou moc velké části svého národa, navíc, přinejmenším zdánlivě, zlikvidovali hlavu nenáviděné monarchie krále Sarana a jeho syna prince Inana. Bohužel, v závěru předešlého dobrodružství zahynul také otec ústřední sourozenecké dvojice. Plni smutku Zélie s Tzainem doufají, že nyní bude stačit posadit Amari na trůn a v Oriše zavládne mír. Bohužel, královna, nyní sama obdařena smrtícími kouzly, obrátí monarchii proti vlastní dceři a všem jejím přátelům. Vypadá to, že spravedlnost může nastolit pouze revoluční armáda Iyika. Navíc vyjde najevo, že Inan je stále naživu, takže pokračuje jeho rozpolcenost mezi pokračováním v otcových šlépějích, touze nastolit mír a také láskou k Zélii.

Tomi Adeyemiová v pěti bodech

  1. Narozena 1. srpna 1993 jako dcera nigerijských emigrantů v USA.
  2. Po vystudování anglické literatury se zaměřila na africkou mytologii.
  3. Její touha být spisovatelkou se zprvu setkala s odporem rodičů.
  4. K příběhu Dědictví Oriši se nechala inspirovat z mnoha zdrojů, od Harryho Pottera po Avatara: Legendu o Aangovi. Příběh chtěla napsat jako poselství pro černé dívky, které jednou mohou „být hrdinkami a získat kouzlo, i když jim ignorantská část světa říká, že nemohou být Hermionou Grangerovou.“
  5. Přípravy filmové adaptace prvního dílu nedávno potvrdila společnost Lucasfilm.

Dokázala nám mladá spisovatelka Tomi Adeyemiová v předchozí knize svůj talent? Rozhodně bravurně vykreslila atmosféru svého světa. O to víc bolelo, že příběh byl tak okatě inspirován slavným animovaným seriálem Avatar: Legenda o Aangovi. Dále se nedalo zapomenout, že přes veškerou bolestínskou atmosféru, nebo možná právě kvůli ní, čtenář rychle otupěl. Jak se druhý díl liší?

Základní problém představuje právě skutečnost, že v mnohém zůstává stejný, a v některých ohledech si spíš pohoršil. Úvod je napsaný skvěle, protože Adeyemiová využívá své největší přednosti, tedy schopnosti vcítit se do pocitů svých hrdinů, kteří plně prožívají své nedávné tragédie, a do budoucnosti hledí se směsí obav i nadějí. Předestření nového dobrodružství se podařilo.

Bohužel, jakmile jsou karty rozdány, ukáže se, že autorka dělá pouze dvě věci. Zaprvé donekonečna se snaží uchopit jedno z centrálních témat literatury, tj. „lidské srdce v konfliktu se sebou samým“. Zadruhé využívá nových možností a v masovém měřítku produkuje akční scény s magií. Ani o jednom se nečte dobře. Popisy vnitřních rozporů protagonistů splývají a na vině je i přetrvávající neprokreslenost hrdinů. Navzdory rozdílné životní situaci nepůsobí Zélie a Amari příliš odlišně a struktura kapitol málo využívá potenciál střídajících se perspektiv.

Adeyemiové totiž často záleží hlavně na tom, aby měla kapitoly krátké, a následovně naváže stejnou perspektivou, což podkopává vůbec smysl mnoha vypravěčů v jednom příběhu. Pokud jde o akci, stále se zakládá na těžce násilné vizualizaci, v čemž se autorka opět ukazuje jako těžká fanynka animovaných seriálů. Paradoxně se to hodilo více právě do první části ságy s jejím stereotypním fantasy putováním než do války probíhající v pokračování. Adeyemiová si pak možná myslí, že je její svět magické obdoby Afriky unikátní, ale ve výsledku působí spíše umělohmotně a témata útlaku a sebeobětováni vyznívají naprázdno.

V souladu s klasickými pravidly výstavby trilogie končí Děti pravdy a pomsty dílčím neštěstím protagonistů. Vzhledem ke známým autorčiným postojům to vypadá, že v závěru se trilogie bude věnovat tématu otrokářství. Nezbývá než doufat, že třetí díl dokáže vystoupit z úskalí svých předchůdců, a spisovatelka svou trilogii uzavře se ctí.

  • Tomi Adeyemiová: Děti pravdy a pomsty (Odkaz Oriši 02)
  • Host, 2021
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • 416 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
23. října 2021, Jiří Kábrt

Odkaz Oriši 02: Děti pravdy a pomsty

Odkaz Oriši 02: Děti pravdy a pomsty
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč