Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Detektivka, Matrix a pštrosi. To vše nabízí Fatal Virtual Petra Heteši, Petr Heteša: Fatal Virtual

Heteša Petr: Fatal Virtual

Jmenuju se Chris Yanton. Mému životnímu příběhu nejspíš stejně neuvěříte – vypadá jako smyšlenka z nějaké sci-fi knihy. A tak ‘sem se rozhodl prodat ho známému českému autorovi Petru Hetešovi, ať z něj udělá bestseller.

Žil sem v době, kdy reál začal být úplně o ničem. Všechno podstatné se dělo ve virtuálu (virtuální realitě – pozn.red.). Do reálu se lidi chodili jen najíst a obstarat tu nejnutnější hygienu. A přesně na tom sem si založil kariéru – pomáhat lidem v novodobých počítačových hrách. A pak přišla ta divná ženská – a prej že se jí z virtuálu ztratili pštrosi. A já vůl jí na vyřešení týhle záhady kejvnul. Kdo mohl tušit, že od té chvíle začnu bojovat o svůj holý život?

Možná se ptáte, proč sem si vybral jako svého životopisce zrovna Hetešu. Inu, je to jeden z nejplodnějších českých autorů a umí udělat atmosférický thriller plný hlášek, hvízdajících kulek a sličných žen a tohle všechno moje vyšetřování provázelo. Ve virtuální realitě je taky skoro jako doma, a tak se ukázal jako nejvhodnější kandidát. Navíc, poslední dobu měl trochu problém s pointami, tak sem mu dodal jednu exkluzivní. Přemýšlel sem sice o Kulhánkovi nebo Kotletovi, ale na ně byla ta hromada mrtvol, která se postupně kolem mě začala kupit, malá a málo krvavá. A málem bych zapomněl, Baltimore zná Petr Heteša ze svých předchozích knih jako své boty. I když tuhle zchátralou zatuchlou zdechlinu města, kde jsou všichni zalezlí u počítačů a svět venku je nezajímá, asi tak úplně ne.

Petr Heteša v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1959, vystudoval gymnázium v Břeclavi a Fakultu architektury VUT Brno.
  2. Ve svých literárních začátcích spolupracoval do roku 1989 s Karlem Veverkou. Úspěchy získaly povídky Nečistá hra a Těšíme se na Vás! V roce 1989 vydali samizdatově knihu Sítě, kanály a stoky.
  3. Petr Heteša se však neztratil ani v samostatné tvorbě a upozornil na sebe například povídkami Přírodní krásy Tarcusu, Mončičák a Čičmunda, Jaina, Quag nebo Gython.
  4. Na kontě má také čím dál větší množství knih – namátkou např. čtyřdílný cyklus Cybrain nebo dvoudílný Šest diamantů (oba cykly byly přílohami časopisu Pevnost), román Démoni jsou věční, Nevermore Baltimore, Ruskou ruletu či z poslední doby Sex, drogy a cyb´n ´roll.
  5. V současné době má dokončeno dalších cca 10 knih, z nichž některé nikdy nespatří světlo světa, ale minimálně tří z nich (Luštitel, Tekuté krystaly, Devět životů) se určitě v brzké době dočkáme.

Bylo by nefér vám zatajit jednu podstatnou věc – za svůj život vděčím Leyle. Ta holka, kromě toho, že je fakt kočka, má mozkovnu a pud sebezáchovy k tomu, což je víc, než se dá říct v mnoha situacích o mě. Kromě toho je genius přes počítače a jde mnohdy až daleko za hranice zákona, vyzná se ve zbraních a má různý kontakty a páky na přesvědčování spousty lidí. Člověk by ani nespočítal, kolikrát mi zachránila život, a tak jí autor mnohdy staví do role hlavního hrdiny místo mě. Jo, taky říkal něco, že mu moje vyprávění trošku připomíná Šest diamantů, co kdysi napsal (a vydal ve dvou dílech v Edici Pevnost).

Banality z reality

Já v tom žil, mě to překvapit nemůže. Ale vás to teprve čeká, tak vám možná nápad přesunout všechno do virtuálu a nechat reálný svět pomalu umírat, přijde originální. Nerostné suroviny a další zdroje potřebné pro život pomalu docházejí, no tak je tohle řešení nasnadě. Ale musím říct, že si Heteša fakt dal záležet a popsal tu haldu odpadu, která kdysi bývala Baltimorem, opravdu dobře. Dobře se popral i s pobytem v digitální realitě, kde sem se musel dostat do kůže lecjakých postav.

Možná se čtenáři budou čertit, že příběh sám o sobě je sice fajn, ale chybí mu logika. Ale takhle se to prostě stalo. Věřte, že nevím, proč funguje ekonomika nebo kam zmizeli všichni ti lidé, kteří neměli ani proud, ani počítače. A vím, že ten konec je vcelku přitažený za vlasy, dodnes tomu nevěřím ani já sám. Ale berte to jako svižnou oddechovou detektivku nabušenou akcí a hláškami a moc o tom nepřemýšlejte. Přesně tak sem si přál, aby to ten kluk Heteša zpracoval, a přesně tak to i dopadlo. A pozor: nakonec dojde i na vagon dynamitu!

  • Petr Heteša: Fatal Virtual
  • Brokilon, 2013
  • obálka: Jan Doležálek
  • 424 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
3. dubna 2014, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Tohle mě pobavilo :) Skvělá recenze :)...
Renča - 02. 04. 2014 16:31

Tohle mě pobavilo :) Skvělá recenze :)
Excellent Yak or Merino Wool Advice
FrankJScott - 07. 01. 2023 13:49

For the man asking about tall merino wool base layer, men's merino 150 base layer short sleeve, merino wool base layer top womens, mens long john tops, carhartt waffle thermal, hot chillys long underwear, I highly recommend this excellent yak or merino wool site or smartwool merino 150 baselayer bottom, smartwool base layer top, ski wear thermals, lightweight long johns, howies light merino base layer, pure merino wool base layer, alongside all this excellent yak or merino wool details not to mention designer ski base layers, long sleeve underwear shirts, engel base layers, blue thermal long sleeve shirt, fruit of loom thermal, mossy oak thermal shirt, alongside all this useful yak or merino wool link which is also great. Also, have a look at this updated yak or merino wool advice alongside all fruit of the loom thermal top, lidl thermal base layers, heavy duty long underwear, lightweight long underwear, mens merino base layer set, fruit of the loom long johns set, on top of this top yak or merino wool advice and don't forget sierra trading post smartwool base layer, womens ski layers, cheap mens thermal underwear, all cotton long underwear, merino lightweight base layer, white thermal undershirt, as well as new yak or merino wool link which is also worth a look. I also recommend this useful yak or merino wool link as well as mens waffle long johns, women's merino 250 base layer, smartwool base layer womens sale, merino yak, craft merino wool base layer, the best long underwear for skiing, as well as this excellent yak or merino wool tips alongside all under armour mens long johns, men's thermal waffle long sleeve shirt, thermal boxer shorts, hanes thermal long sleeve, men's tall thermal long johns, 100 cotton long johns, alongside all top rated yak or merino wool site and don't forget smartwool merino 250, camo thermal long sleeve, columbia men's thermal underwear, thermal hanes, smartwool 250, specialized merino base layer, which is also great. Finally, have a look at this top rated yak or merino wool details with midweight thermal underwear, smartwool bottom base layer, nike thermals mens, mens thermal pullover, thermal white long sleeve, camo long underwear, for good measure. Check more @ New Yak or Merino Wool Advice 785a912

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Fatal Virtual

Fatal Virtual
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč