Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Destrukční četa, Gav Thorpe

Thorpe Gav: Poslední šance 03 - Destrukční četa

V daleké temnotě 41. tisíciletí vede Císař a jeho Impérium se svými protivníky nelítostnou válku bez konce. Odehrávají se tu grandiózní střetnutí miliónů vojáků i zdánlivě nepatrné potyčky muže proti muži. V žáru bitev se mění tisíce osudů. Z některých se stávají hrdinové, jiní selžou. Zradí, odmítnou vykonat rozkaz, napadnou velitele či zbaběle prchnou z bojiště. Pro většinu z těchto provinilců existuje jen jediný trest, ovšem někdy Císař ukáže své milosrdenství. Nabídne jim vykoupení v Poslední šanci.

Ano, vaše tušení je správné. Třináctá legie, pravděpodobně nejznámější trestný prapor Impéria, se opět vrací na scénu. Tentokrát je tu už její třetí pokračování nazvané patřičně explozivně – Destrukční četa. A s ní je samozřejmě zpět i specialista na nejnemožnější mise ve službách Císaře, nemilosrdný plukovník Schaeffer, a snad nejdéle přežívající příslušník legie, poručík Kage. Úkol, který před sebou nyní jednotka familiérně nazývaná Poslední šance má, je stejně šílený jako všechny její předchozí akce.

Nejprve musí překonat ohromnou vzdálenost ve vesmírné lodi, jen aby se dostala na dohled místu určení. Tím je planeta Armagedon, na níž císařské armády opět vzdorují invazi zuřivých orků. Jejich cílem však není žádná z těchto „zelených kůží“, ale jeden z nejnebezpeč­nějších zrádců Impéria, bývalý vládce planety Herman von Strab. Jenže tahle mise jde už do počátku nějak „šejdrem“. Ovšem Schaeffer je jako vždy odhodlán úkol splnit za každou cenu…

V Destrukční četě autor využívá obdobné rozvržení dějové linie, jako tomu bylo u obou předchozích knih. Opět začíná s větší skupinou válečníků, jichž postupně ubývá s každou další akcí, až nakonec zůstanou jen ti nejlepší. Jejich kvality dokazuje už to, že se jim podařilo přežít. Teprve pak ale nastává ten pravý nářez, to když toto elitní komando začíná naplňovat Schaefferův šílený plán. Tedy nic nového či objevného. Ovšem, jak se říká, nevstoupíš nikdy dvakrát do stejné řeky. A třikrát už vůbec ne!

Thorpe jako by potvrzoval pravdivost tohoto úsloví. Ve snaze inovovat a oživit příběh už po několika desítkách stran brutálním způsobem redukuje počet příslušníků jednotky bez toho, aby jim dal šanci nějak to ovlivnit. Zbývá mu tedy několik málo postav, které jsou navíc ještě v nepříliš záviděníhodné situaci. Na ně následně zaměřuje detailnější pozornost ve snaze je více prokreslit. Neponechává přitom stranou ani pohnutky a motivy jejich jednání. Děj přitom sleduje opět z pozice poručíka Kagea, který je vlastně jakýmsi vypravěčem celého příběhu. Kage je inteligentní a všímavý pozorovatel, takže jeho postřehy a hodnocení jsou obvykle velmi trefné a pravdivě otevřené.

Pokud jste snad z předchozího odstavce nabyli dojmu, že autor knihu zaměřil více „intelektuálním“ směrem, můžete si zase v klidu vydechnout. Většina dějových situací je čistá „akčárna“ plná bitek a bojů, kde hrdinové neváhají použít své boltery či rotomeče. Ostatně, když se před vámi objeví obrovská, svalnatá orčí obluda, mávající ostrým sekáčkem či pálící bezhlavě z velkorážní pušky, ani nic jiného vám nezbude. Tedy pokud chcete přežít. Na tomto pozadí však Thorpe začíná rozehrávat další, mnohem tajemnější hru, plnou překvapení a zvratů. Jejím hlavním protagonistou je opět Kage. Ano, ten víceméně nejsympatičtější parchant z celého spolku.

Destrukční četa má cyklus o Třinácté legii uzavírat. Jako taková by tedy měla aspirovat na pozici nejlepšího dílu, ovšem skutečnost je trochu jiná. Ačkoliv se autor snažil o co nejzajímavější zpracování a přišel i s několika novými motivy a překvapivými zvraty, celkově na mě text působil spíše průměrným dojmem. Jako by se ona oblíbená bezútěšná atmosféra Warhammeru 40 000 přenesla i na autora samotného, takže se mu nepodařilo vytěžit z námětu víc. A ta šance tu určitě byla. Myslím si, že obzvláště finále mohlo být v mnohem rozmáchlejším stylu. Ovšem i přes tuto promarněnou šanci by kniha snad neměla fanoušky Warhammeru 40 000 zklamat.

  • Gav Thorpe: Destrukční četa
  • vydal: Polaris, Frenštát pod Radhoštěm 2007
  • přeložil: Štěpán Hlavsa
  • obálka: Kenson Low
  • 302 stran / 219 Kč
7. srpna 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Destrukční četa
Jack_Dark - 04. 02. 2009 00:02

Tak zde bych si dovolil nesouhlasit v tomto dílu moc Gav Thorpe nepročistil původní četu jak tomu bylo v předešlém díle ale nechal ji téměř celou od začátku až do trpkého cíle jejich cesty, a konec že by mněl být velkolepější? Mně se tedy velice líbil a zakončil to velmi stylově. Jen je škoda jestli je pravda že tato kniha uzavírá příběhy Poslední šance.
free adult dating
Williammax - 30. 07. 2021 16:06

dating sites free dating simulator games
best gay dating site 2021
KevinBeeri - 07. 08. 2021 15:06

gay dating california dating a gay dutchman gay online dating phone number
gay dating by cock size
KevinBeeri - 11. 08. 2021 18:15

gay ginger dating site poz gay dating site gay trucker dating
gay dating site bro
KevinBeeri - 14. 08. 2021 16:33

gay guy dating the devil gay dating sites iphone older male gay dating
gay michigan dating
KevinBeeri - 17. 08. 2021 14:22

gay dating site 0 indian gay dating sites free gay dating site no fees
omar mateer gay dating site
Patrickamowl - 02. 09. 2021 19:05

gay hipster dating gay dating game coming soon gay military men dating site
online dating gay extortion
Patrickamowl - 05. 09. 2021 20:51

gay dating site in kcmo gay dating telephone nz gay dating sites
yahoo.com gay dating
MichaelIrord - 07. 09. 2021 17:36

s @ m dating gay gay dating gay speed dating seattle
dublin gay dating
Henryexole - 12. 09. 2021 15:43

older for younger gay dating filipino gay dating site gay dating on adult websites
gay japanese dating site
Henryexole - 15. 09. 2021 13:38

gay female dating websites gay dating decoded bear dating gay sites
pay someone to write my paper
GustavoJoync - 11. 10. 2021 05:52

cheap research papers for sale jiskha homework help
argumentative research paper
Matthewsok - 15. 10. 2021 13:18

geometry homework help write essay for me
how to write a persuasive essay
BrandonNumma - 05. 11. 2021 16:48

schools uniforms essay another word for essay how to quote a book in an essay
why nyu essay examples
DonaldMoime - 10. 11. 2021 11:35

thesis statement example for argumentative essay in this essay i will argumentative essay examples
sex games hot
Donaldrek - 30. 11. 2021 11:39

bedroom sex games for families incest sex scenes from video games sex and porn games

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Destrukční četa

Destrukční četa
219 Kč 197 Kč