Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Destrukce jimi vytvořených světů není to jediné, s čím si Tvůrci musejí poradit, Alex Drescher: Destrukce (Tvůrci světů 1)

Drescher Alex: Tvůrci světů 01: Destrukce

Ruiny dříve prosperujícího továrního komplexu poskytují v temném rudém světě pár šťastlivcům luxus potravinových lístků či několika cigaret. Méně schopní hledači se pachtí za vidinou dalšího dne, v němž uniknou otroctví u Temných či bodnutí do zad. Bezejmenný otrhaný muž bez minulosti či budoucnosti paběrkuje v troskách pekelného světa stejně jako ostatní kolečka podivného systému. Než se pomaličku začne rozpomínat na to, kdo je…

Netrvalo příliš dlouho od vydání závěru akčního knižního cyklu Světla v temnotách a ctitelé drsného světa Prolnutí se mohli radovat z další literární série odehrávající se v možná nepříliš vzdálené budoucnosti. Stále populárnější autor domácí fantastiky, vystupující jako Alex Drescher, po necelých dvou letech fanoušky překvapil zbrusu novým vyprávěním z pikantní neradostné reality snoubící v sobě velice umně prvky fantasy i sci-fi.

Působivé (vesměs středoevropské) prostředí, kterého by se asi málokdo opravdu chtěl dočkat, znovu láká důvěřivé čtenáře do svých temných osidel a šťastné oběti si vychutnají nejen je, ale i množství úplně nových realit. Další porce akcí i nápady přetékajících vyprávění tentokrát ctitelům akčních hrdinů, trpících pod jhem diktátorské EU i nespočtu jiných lidských či ne-lidských despotů, představí největšího žijícího Tvůrce světů – Kryštofa Farského.

Tvorba vlastní reality je hodně sebevražedná zábava

Utápět se v sebelítosti a zašít se před světem i bolestí pomocí amnézie v zásadě není špatný plán. Zmizet tam, kde nikoho ani nemůže napadnout hledat, je ještě o level výš. Kryštofovi Farskému by snad útěk před minulostí vyšel, kdyby se ovšem nemusel potýkat s vlastními schopnostmi. Po drobečcích na cestě do zapomnění se vrací a díky přátelům nachází sám sebe. Naštěstí, protože největšího z Tvůrců hledají kolegové, uchvatitelé světů i zástupci vlád.

Během hledání příčin vlastního selhání (jež mělo způsobit největší tragédii jeho života) a útěku před monstry všeho druhu, Kryštof dochází k překvapivým závěrům. Někdo velmi touží po klíči, jenž by měl vlastnit a reality jednotlivých Tvůrců jsou přístupné nejen magicky, ale i úplně nečekaným způsobem. Bolestivě zjišťuje, že staré rány se jen tak nezacelí a velmi rychle se zanítí. Navíc by si měl hlídat záda, protože největší hrozbou bývají ti nejbližší.

Umět vytvořit svou vlastní realitu není sen, ale noční můra

Úvodní díl Tvůrců světů po dilogii Světla v temnotách oprávněně vyvolal nejen očekávání, ale také otázky. Fanoušci povědomého a mrazivě uvěřitelného světa z nepříliš daleké budoucnosti, říznutého půl na půl fantasy a sci-fi, samozřejmě byli zvědaví, jak autor svůj další literární svazek pojal. Díky/kvůli Drescherově zálibě v obměňování ústředních hrdinů v jednotlivých cyklech (středobodem příběhů nejsou zjevně jednotlivé epizodní postavy, ale samo Prolnutí) se dalo očekávat rozloučení s Prokopem Koutným.

Čtenáři však nemusejí lkát, jistě ocení setkání s obdobně vykořeněným Kryštofem Farským, aktuálně na stejném okraji společnosti a ještě zmítaném démony minulých chyb. Legendární Tvůrce je ale sympaťák ze stejně okoralého těsta jako Adept a přes úvodní pštrosí chování se bryskně vrhá do nelítostného boje s lidmi i monstry. Na rozdíl od Prokopa toho o dualistické realitě Prolnutí ví dost, ale kvůli nemilosrdným a hamižným nepřátelům mu to nepomůže.

Autor střídá také oblasti Prolnutí a jejich obyvatele, které se čtenářům rozhodne představit. Nyní je seznámí s Tvůrci – tajemnou komunitou zčásti žijící jako bohové ve vlastních světech. Kromě hlavního představitele a známého prostředí se úplně neopakuje ani prakticky hraniční žánr příběhu. Třebaže je schopnost tvořit vlastní světy magická, absence elfů i vlkodlaků a naopak existence mutantů smyšlených realit či pokročilých technologií odkazuje ke sci-fi.

Útěk před vlastní temnotou vede do cizí černé díry

Destrukce však má s ostatními svazky z Prolnutí i mnoho společného. Také v prvním dílu nového cyklu se čtenáři mohou těšit na extra porci veskrze akčního o překot ubíhajícího děje s množstvím postav a ještě početnějším zástupem mrtvol, takže se nemusejí bát o patřičně krvavé či otřesné detaily. Všeho, co znají z předchozí tvorby Alexe Dreschera a co si na jeho literárním stylu oblíbili, se dočkají.

Potěší často vtipní noví hrdinové (i když ne všichni kopou za ty dobré), někteří tak mile stereotypní (psiakrew cholera) až jsou skuteční a byť na první pohled oproti světu nicotní, nejen hobiti dokáží v minimálním počtu zatočit s nevyhovující realitou. Autor zatím postavy i čtenáře (bohužel) ušetřil tak epických střetnutí, jakých se dočkali ve Zrození Adepta, ovšem přesto bude mít Farský i ostatní dost práce vyváznout ze všech střetů po svých.

Alex Drescher v pěti bodech

  1. Jde o pseudonym autora narozeného roku 1972 v Ostravě (další pozoruhodná událost tehdy byla snad jen bouřka) a jeho psychiku měli poznamenat sovětští vojáci, jež v dětství spatřil u domu.
  2. Psát začal již na gymnáziu, ale debutoval až v roce 2007 prvním dílem humorné fantasy série o královském prokurátorovi Kloppovi Yggreddovi (povídkový Dokonalý obchod), následovalo S čím kdo schází i románové Není jiných cest.
  3. Z jiného soudku pak čerpal ve dvou knihách z Prolnutí (Tovaryš, Jeden z devíti) či v dilogiích ze stejné reality – Světla v temnotách nebo Tvůrci světů (Destrukce, Odplata).
  4. Na webu vydával román Tvůrci světů i povídky (Právní klička, Mrtvý), jiné vyšly v Pevnosti (Křik volavky, Pekla a návraty 1, 2).
  5. Kromě psaní ho baví střelba, rybolov, modelářství, box a vychutnávání havan s irskou whiskey.

Světlům v temnotách se Tvůrci světů pojetím asi nejvíce blíží – jak stále propracovanější literární formou, tak dějovou či námětovou různorodostí. V podstatě celkem jednoduchá kostra příběhu, sestávající hlavně z nekonečného hledání, útěku a skrývání se, je prokládána lákavými vložkami. Hlavní protagonisté si projdou kolotočem pátrání po odpovědích či artefaktech, jejich nalézáním i ukrýváním, získáváním a ztrátou spojenců i cest.

A to vše je ještě zasazené do neodolatelného kaleidoskopu realit jednotlivých Tvůrců (rokokového Versailles nebo světa podle Tolkiena, Howarda či steampunku) a vroubeno předvídatelnými i nečekanými útoky ze všech stran. Zkrátka další parádní vyprávění z reality o poznání méně skvělé, s příslibem ještě výživnějšího pokračování v knize Odplata a doufáním velmi opatrným v alespoň částečné vítězství světlé strany.

  • Alex Drescher: Destrukce (Tvůrci světů 01)
  • FANTOM Print, 2019
  • 320 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
20. února 2020, Olga Buriánková

Tvůrci světů 01: Destrukce

Tvůrci světů 01: Destrukce
319 Kč 223 Kč