Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dejte si pozor na démony, a ještě větší na lovce démonů, Sally Greenová: Zloději dýmu (Zloději dýmu 1)

Greenová Sally: Zloději dýmu 01

Princezna, voják, lovkyně, zrádce a zloděj. Na první pohled spolu tyto osoby nelze nijak spojit, ale přesto, že žijí v odlišných zemích, všechny svede dohromady dým démonů. Magická substance, rudý či purpurový dým, který démoni vydechnou před svou smrtí, je ilegální a velmi drahý. Přesto náhoda a jedna taková lahvička, dokážou změnit životy všech hrdinů. Naleznou v sobě dostatek síly, aby změnili vlastní osud?

Catherine je princezna, většinu svého života strávila ve zdech paláce, pod přísným dohledem krále. Ten krutě vládne zničené zemi a svůj lid si podrobuje strachem, zatímco svou dcerou opovrhuje, protože je žena. Bez jejího vědomí ji zaslíbí princi sousední země. Ona se však této výzvě hrdě postaví a udělá vše pro to, aby si naklonila zdejší lid. Jenže netuší, že je stále jen figurkou svého otce. Do cesty mu naštěstí vstoupí voják Ambrose, jenž přísahal princeznu chránit vlastním životem, nejen ze své povinnosti, ale také z lásky.

Tash je malá a hubená, má však jednu obrovskou přednost, a to je rychlost jejího běhu. Je tak skvělou návnadou pro démony, které loví společně s Gravellem. Obr s velkým srdcem a přesnou muškou je jejím společníkem a rodinou. Jejich nejnovější úlovek v podobě purpurového dýmu ovšem neunikne zraku, a hlavně nenechavým prstům Edyona. Levoboček, syn obchodnice, nemá o peníze nouzi, avšak kvůli nemanželskému původu se na něj hledí skrz prsty. Jeho sen studovat se rychle rozplyne, ale náhle se u něj objeví pohledný vyslanec jeho otce.

Je zakázáno nakupovat, směňovat, získávat, jakkoli si obstarávat, vdechovat, polykat či jakýmkoli způsobem používat dým démonů. Zákoník Pitorie, Č.I., ODST.43. 1. (str.7)

March je Abask, obyvatel malé země, jejíž obyvatelé byli téměř vyhlazeni a zbytek padl do otroctví. Zatímco většina slouží Brigantsku, on slouží panovníku z Calidoru, jenž je bratrem toho brigantského. Král Calidoru ztratil své syny i ženu a nemá sílu na založení nové rodiny. Tehdy přizná, že má nemanželského syna, za kterým vyšle svého přítele. Této příležitosti se chytá March, jenž chce královy snahy zhatit a pomstít se mu za smrt svého lidu. Nikdo však netuší, že je v sázce mnohem víc než jen jejich sobecké touhy.

Sally Greenová v pěti bodech:

  1. Žije v britském Cheshiru.
  2. V životě vystřídala několik zaměstnání, až začala v roce 2010 psát svůj první román a psaní se proměnilo v její nové zaměstnání na plný úvazek.
  3. Do povědomí se dostala v roce 2014, kdy vyšla její první kniha z trilogie Napůl zlý.
  4. Prohlásila, že další trilogii už nenapíše, což porušila, neboť Zloději dýmu jsou první knihou ze stejnojmenné trilogie.
  5. Ráda běhá a ve většině jejích knih najdou čtenáři postavu, která tuto její vášeň sdílí.

Krásná bílá obálka zvýrazněná purpurovou ořízkou přiláká pozornost nejednoho čtenáře, avšak pro samotné strany by se ze všeho nejvíce hodila rudá jako krev. Ne nadarmo je kniha přirovnávána k YA Hře o trůny. Příběh je plný intrik, mučení a smrti. Děj, který se rozjíždí poměrně rychle, má v sobě i vtipné prvky, avšak jak postupuje, nabírá na temnotě. Tuto rychlost si udrží až do konce, který autorka poměrně rychle utnula a nechala otevřený.

V knize je větší množství hlavních hrdinů a autorka přeskakuje mezi jednotlivými příběhy, což ostatně v knihách není nijak neobvyklé, ale ne každý autor se s tím dokáže obstojně poprat. Přeskakování navíc může být pro čtenáře matoucí, anebo může vést ke ztrátě zájmu o osud nějaké z postav. To ale není tento případ. Jednoduchá černobílá mapa vyobrazuje svět, kde se děj odehrává s popisem jednotlivých království a důležitých míst. Tu lze doplnit ještě informacemi o místech a postavách, které jsou uvedeny na konci knihy.

Každá kapitola pak začíná malým obrázkem, který nějak charakterizuje danou postavu (například u Tash jde o lahvičku dýmu) a dále uvádí jméno postavy, část země, kde se tato část odehrává a zemi. U většiny kapitol je uvedena na začátku i báseň, zvyklost, část zákona či jiná zajímavost. I toto ukazuje, do jaké míry si autorka se světem pohrála a kolik mu věnovala péče, neboť zde popisuje nejen historii zemí a jejích zákonů, ale propojuje to i s jednotlivými postavami, jež jsou minulostí více či méně poznamenány.

Jak sama autorka píše, chtěla vytvořit silné ženské postavy a to se jí povedlo. Obě hrdinky se učí ze svých chyb a mají přání, která je pohánějí dopředu, ovšem ani další postavy nejsou jen plytkou náplní děje. Postavy se mění a vyvíjí, což je činí realističtějšími a je velmi snadné se s nimi vžít. Přesto, že rozjezd některých částí byl poněkud pomalejší (March), vše se změní ve chvíli, kdy se jednotlivé osudy hrdinů začnou spojovat a proplétat. Je tak možné sledovat jednu dějovou linii z pohledu několika postav, což čtenáři umožní pohlédnout na stejnou situaci v jiné perspektivě.

  • Sally Greenová: Zloději dýmu (Zloději dýmu 1)
  • CooBoo, 2019
  • Překlad: Jana Jašová
  • 416 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
30. října 2019, Ivana Scholzová

Zloději dýmu 01

Zloději dýmu 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč