Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dědictví krve – Magie je dobrý sluha, ale špatný pán, Amélie Wen Zhao: Dědictví krve (Dědictví krve 01)

Wen Zhao Amélie: Dědictví krve

Princezna Anastázie byla předurčena k tomu, aby vládla mocnému impériu, místo toho se však roky skrývá jako prachsprostý psanec. Před pár lety byla křivě obviněna z vraždy svého otce, císaře a milující osoby. Teď je v očích společností zrůdou, osobou, která si zaslouží houpat se na šibenici. Někdo tvrdí, že magické schopnosti jsou darem bohů a že jen šťastlivci jsou natolik schopní, aby byli touto silou obdaření. Nicméně dívka je jiného názoru, protože právě tento danajský dar ji přivedl do potíží.

Nyní je nucena navrátit se tam, kde to všechno začalo. Císařské kobky se totiž staly domovem nejvyhledávanějšího zlodějíčka všech dob Ramsona Sedmilháře. O tom, že jde o prolhaného lumpa, který pro peníze zradí i vlastní krev, není vůbec pochyb, nicméně on jediný může vypátrat skutečného vraha jejího milovaného tatínka. Plán se jeví jako prostý, odhalit strůjce spiknutí, očistit své jméno a s pompou se vrátit domů. Co by se asi tak mohlo pokazit?

Dědictví krve je prvním dílem stejnojmenné trilogie z péra Amélie Wen Zhao. Ta tentokrát bere své čtenáře na pouť smyšleným kontinentem, který se až nápadně podobá středověkému Rusku. Spisovatelka neponechává nic náhodě, a kromě vlastní geopolitické situace, místních zvyků, či vytříbených pokrmů po vzoru legendárního Tolkiena vytváří i specifický í jazyk, který tvoří směsici ruštiny, angličtiny, staroslověnštiny a latiny. Nicméně není třeba se obávat žádných zmatků, nebo nedorozumění při čtení, i na to Wen Zhao myslí a přikládá i propracovaný slovníček pojmů, který nejenže vysvětluje přesný význam toho, či onoho slova, ale v případě, že se jedná o svátek, či významnou událost dokonce nabízí její krátký popis.

Amélie Wan Zhao v pěti bodech

  1. Číňanka narozená v Paříži, která propadla knihám bezprostředně poté, co se naučila číst.
  2. Vyrůstala v mezinárodní komunitě v Pekingu, obklopena učením a hodnotami tří různých kultur.
  3. Mezi její oblíbené knihy patří i román na Větrné hůrce, či Bídníci.
  4. Její spisovatelský debut Dědictví krve vzbudil kontroverzní reakce ještě před vydáním.
  5. Ráda by posouvala hranice YA žánru skrze nová mezikulturní témata.

Také další příběhové aspekty zvládla autorka na výbornou. Popisných pasáží se v titulu nachází tak akorát, takže nepřekáží pilotnímu ději, ale zároveň ho hezky dokresluje, a umocňuje tak celkový požitek. V této souvislosti nelze opominout ani postavy, protože ty se na rozdíl od obdobných fantasy ság opravdu dobře vyvíjí, a kromě jejich kontinuálního průchodu dějovou linií si lze vychutnat i jejich minulost, a to pomocí umně sepsaných vzpomínkových momentů.

Pozornost Wen Zhao věnuje především akci a magii, která je zde naprosto jedinečně specifická. Zápletka sice obsahuje některé aspekty, které bylo možno zpozorovat u obdobných děl z fantasy žánru, ale tyto drobné přešlapy jí lze snadno odpustit. Vše je totiž neskutečně čtivě sepsané, plné nejrůznějších zvratů a přirozené gradace, která neustále udržuje pozornost a nedovolí knihu ani na chvíli odložit.

V dnešní době, kdy je čtenářská komunita přehlcena všemožnými tituly z oblasti literatury pro mládež, se zdá vcelku obtížné přijít s něčím novým, co má spád, ale zároveň dokáže zaujmout. Nicméně Wen Zhao se to povedlo a její prvotina v sobě ukrývá opravdu neskutečný potenciál, který snad ještě bude naplno rozvinut v dalších pokračováních. Nezbývá než jen doufat, že se zbývající knihy z této série dostanou k českému čtenáři co možná nejdříve – na tak dobrou počtenou by totiž byl hřích čekat příliš dlouho.

  • Amélie Wen Zhao: Dědictví krve (Dědictví krve 01)
  • CooBoo, 2021
  • Překlad: Alžběta Kalinová
  • 400 stran, 369 Kč
3. srpna 2021, Anastasja Višťalová

Dědictví krve

Dědictví krve
Vložit do pytle na zboží  Koupit   369 Kč