Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dědičky (Sestřenky 3), Andrzej Pilipiuk

Pilipiuk Andrzej: Sestřenky 3 - Dědičky

Zajímáte se o starobylé záhady? Leží vám v hlavě Zednáři, golem, upíři, tajemství nesmrtelnosti, proměna olova ve zlato, kámen mudrců? To vše a ještě špetku více najdete na stránkách této knihy.

Dědičky jsou závěrečným dílem příběhů o rodině Krušewských a jejich přátel. Anebo ne? To záleží na autorovi. Já osobně budu věřit, že se s nimi ještě setkáme.

Děj nás opět přivádí do společnosti Stanislavy, Kateřiny, Moniky a Szedivoje, kteří se přátelí s lovci z minulé knihy Armeniem a jeho učněm Laszlem. Poslední dva zmiňovaní odjíždí pátrat po dalších upírech a to je náplní druhé dějové linky, která se na konci znovu protne s tou první.

Stanislava se smutkem vzpomíná na rodinný dvůr. Po staletí jim patřil a byl vybudován a bráněn proti nájezdníkům, žili na něm a milovali. Nakonec se dámy rozhodnou pro obnovu dvora i jeho zašlé slávy, ale nebyly by to moderní ženy, kdyby neplánovaly i další činnost například zemědělství spojené s ekologií. Obě příbuzné svorně budují dvůr, což s sebou přináší mnoho problémů a starostí, a navíc jde na Moniku tak trochu puberta. A ta stojí v podání Andrzeje Pilipiuka za to. A tak se rozvíjí příběh, který vás pohltí a pustí, až ho dočtete…

Dědičky můžete za výhodnou cenu ZAKOUPIT ZDE

Autor si, jak už je jeho zvykem, neodpustil, aby nezmínil postavu, jež ho proslavila – Jakuba Vandrovce, veleznámého amatérského exorcistu, kterého porobení vesničané chtějí poslat na hrdinky. Bohužel (a to myslím doopravdy, protože by mě zajímala konfrontace těchto odlišných povah) ale nemají peníze, a tak vymyslí plán jiný.

Kniha zapadá do celkového schématu, které si autor zvolil. Ať už stylem, jakým je pojata, tak i příběhem, který přesně navazuje, tam, kde předchozí díl skončil. Ale i pro člověka čtoucího knihu bez znalosti předchozích svazků, dává smysl, jelikož v průběhu stručně shrnuje dění minulé.

Pilipiuk Andrzej: Sestřenky

Sestřenky na Fantasyi:

Oproti Vandrovcovým příběhům je zde brán více zřetel na realističnost. Slušně řečeno nejsou tu až tak ujeté nápady, jaké známe z Vandrovce. Přece jenom se hrdinky snaží živit legálně, zapadnout do společnosti a býti jí prospěšnou, oproti jisté lidské hyeně v knihách druhých. Ale o to jsou trošku méně komické, byť stále velmi čtivé.

Celý děj je protknut historií, pověstmi a báchorkami, které se zde projevují více či méně. Dají se vyčíst různé recepty a různé historické reálie. Autor nám zase o kousek více přiblíží svoji profesi a to hlavně při budování sídla, postupném odkrývání historie ve vzpomínkách Stanislavy a ukázkách polského patriotismu.

Andrzej Pilipiuk v pěti bodech:

  1. Narozen 20. března 1974, polský spisovatel fantasy, zejména humorné.
  2. Původním povoláním je archeolog.
  3. Jeho kořeny sahají do Vojslavic v okrese Chelmském, kam také často situuje děj svých příběhů popisující tamní folklór a kolorit.
  4. Proslul hlavně dílem popisujícím život Jakuba Vandrovce, mezi jeho další práce patří novela Sestřenky za níž dostal v roce 2003 cenu Janusze Zajdela, která se dočkala i pokračování.
  5. Mezi jeho záliby patří archeologie a historie (zejména období vlády Mikuláše II.), z dalších oborů astronomie, fyzika, chemie (výbušniny, výroba a konzumace alkoholu), medicíny (tropické choroby), geologie (hledání ložisek zlata, platiny a diamantů) a informatika.

Suma sumárum se jedná o takovou oddechovou četbu na sobotní odpoledne či večer, kdy se vám nechce v tom horkém počasí nic dělat. A nesmím opomenout obálku, jelikož skvěle zapadne k ostatním a drží se obsahu knihy.

Jako další dílko od autora můžeme od stejného nakladatelství tiše a s napětím očekávat knihu s názvem Upír. Také vás zaráží, že se šílený grafoman, jak se občas tituluje ve svých knihách sám autor, pouští na druhou stranu barikády? Doufejme, že nám Jakub Vandrovec nebo sličné dámy z této trilogie nebudou příliš chybět.

  • Pilipiuk, Andrzej: Dědičky (Sestřenky 3)
  • Laser-books, 2012
  • překlad: Pavel Weigel
  • obálka: Dorothea Bylica
  • 240 stran, 209 Kč (v e-shopu Fantasye již za 188 Kč)
11. července 2012, Jan Kundera

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sestřenky 03 - Dědičky

Sestřenky 03 - Dědičky
209 Kč 188 Kč