Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Death Note 6: Dřív Kira zabíjel pro spravedlnost, teď zabíjí pro mocnou firmu, Cugumi Óba a Takeši Obata: Death Note – Zápisník smrti 6

Óba Cugumi a Obata Takeši : Death Note - Zápisník smrti 6

Death Note se v Česku pravidelně vydává už půl druhého roku a za tu dobu se dostal již do poloviny své cesty. Stále si u nás drží slušnou fanouškovskou základnu a ani tento díl plný myšlenkových bitev, ale i rychlé akce své čtenáře nezklame.

Light se vzdal svého zápisníku smrti stejně jako svých vzpomínek ve prospěch nového Kiry zabíjejícího pro zisk vlivné firmy – Jocuby. Kromě této komplikace se detektiv L musí navíc vypořádat se vzrůstající nedůvěrou, kterou k němu chovají ostatní členové vyšetřovacího týmu. Zatímco pro L světí účel prostředky, bývalí policisté v čele s Lightovým otcem tento názor nesdílejí. Detektivovi se s ostatními nikdy nepracovalo ideálně, ale teď se jejich nedokonalá souhra ještě zhoršuje.

„No jo. Co se dá dělat. Lidský život má přednost před dopadením Kiry… Jak jinak, že?“ (str. 21)

Dějová linka Death Note se mírně odchýlila od původního vraha, majitel zápisníku smrti se změnil a L teď stojí proti někomu, kdo pouze používá stejnou přezdívku. Ani Light není tím, kým býval. Díky ztrátě vzpomínek se mu vrátil zdravý smysl pro spravedlnost a čtenář by téměř zapomněl, s jak chladným výrazem ve tváři dokázal jako Kira zabíjet nejen zločince, ale i všechny, kteří mu stáli v cestě. V šestém svazku vypadá málem L jako ten špatný, i když se už dávno ukázalo, že ani na jednoho ze dvou protagonistů se nelze dívat s přesvědčením o jeho stoprocentně dobré či špatné povaze.

Totéž se však už nedá říct o novém Kirovi, jenž má pro využívání zápisníku smrti očividně jen ryze osobní prospěchářské důvody. Ale právě díky němu si čtenář může vychutnat scény, kdy L a Kira neintrikují proti sobě, ale společně proti někomu jinému. Jejich myšlenkové souboje (a z pátého svazku čtenář ví, že už došlo i na pěsti) vždy stály za to a stejně tak se to má s jejich spoluprácí, která se stále zakládá na inteligenční rovnosti, jízlivých poznámkách a velké nechuti dělat kompromisy.

O L sice čtenář stále neví prakticky nic, ale z jeho dosavadního chování lze usuzovat, že si za svou kariéru zvykl vyšetřovat sám a po svém a nikomu se neospravedlňovat. Zrovna bývalí policisté ale na jeho způsoby nejsou zvědaví a i když si L nakonec vždy prosadí svou, nemá to s nimi jednoduché. Však oni s ním také ne. Zvlášť když se L stále nezbavil podezření, že právě Light byl prvním Kirou, jenž si to všechno jen důkladně naplánoval. A ani samotnému Lightovi tato myšlenka nedá spát.

Cugumi Óba a Takeši Obata v pěti bodech

  • Kromě Death Note spolupracovali na manze s názvem Bakuman, jež se točí kolem dvou chlapců se snem stvořit vlastní mangu.
  • Cugumi Óba svou pravou identitu drží v přísné tajnosti.
  • To jediné známé o něm je, že sbírá čajové šálky a vymýšlí příběhy mang, zatímco sedí na židli v podobné pozici jako L – s koleny pod bradou.
  • Takeši Obata byl za svou práci na Death Note a Hikaru no Go nominován na prestižní komiksovou cenu Willa Eisnera.
  • Kromě mang Obata ilustroval několik japonských novel.

A aby nezůstalo jen u těch dvou, Cugumi Óba do této hry podstatně zamíchal i Misu, Lightovu samozvanou přítelkyni, jež se stejně jako on vzdala svých vraždících schopností a vzpomínek na zápisník smrti. Misa svým dětinským chováním a velkou láskou k Lightovi odlehčuje děj a detektiv se rozhodne použít její hereckou popularitu v boji proti Jocubě.

I v tomto dílu zaujímají podstatnou roli emoce a v jejich grafickém vyjadřování se Takeši Obata vyzná. Zvládá vylíčit odstíny překvapení, hněvu nebo nervozity tak uvěřitelně a pochopitelně, že leckteré Óbovi doprovodné popisky nejsou ani třeba.

V šestém svazku však nezůstane jen u manipulativních řečí, intrik, plánování a nejistot, čtenáři se dočkají i dávky u Death Note dosud ojedinělé a scénáristicky i obrazově velmi dobře propracované akce. A některé postavy se předvedou i jinak, než by leckdo očekával. Sedmá část série by měla vyjít koncem května 2013 a po přečtení tohoto dílu ji jistě budou netrpělivě vyčkávat nejen čtenáři neznalí příběhu ze stejnojmenného a­nime.

  • Cugumi Óba & Takeši Obata: Death Note – Zápisník smrti 6 (Death Note 6)
  • Crew, 2013
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Takeši Obata
  • 222 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
9. března 2013, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Death Note - Zápisník smrti 6

Death Note - Zápisník smrti 6
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč