Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Death Note 11: Blíží se finále, rivalové si stanou tváří v tvář, Cugumi Óba a Takeši Obata: Death Note – Zápisník smrti 11

Death Note 11

Už jsou tomu tři roky od doby, kdy jedna z nejpopulárnějších japonských mang vtrhla na poličky českých čtenářů. Tehdy začínal mladý Light Jagami jako geniální student s velkými sny o práci u policie. Potom z nebe spadl zápisník smrti a Jagami se změnil.

Nyní, po několika letech, stojí jako šedá eminence v čele nového světového pořádku. Svého největšího protivníka se již zbavil, zbývají mu detektivovi nástupci. Na šachovnici stojí už jen několik figurek a partie se jedenáctým svazkem pomalu chýlí ke konci.

Kira si zvolil jako novou pravou ruku Mikamiho a zároveň coby loutkář vede moderátorku Takadu. Jeho vlastní lidé z řad bývalé policie mu nevěří a Near nepochybuje o tom, že jeho skutečnou totožnost už dávno odhalil. Lightovi teče do bot, přesto se nevzdává a chystá se k poslednímu úderu, při němž nebude váhat odstranit i své nejbližší. Štáb SPK navíc míří do Japonska, čímž Lightovi ve fázi posledního střetu jen hraje do karet. Netuší ale, jaké plány proti němu chystá umanutý Near.

Kijomi Takada dělá, co se jí řekne, a Light ji ovládá jako hračku dle libosti. Její láska, a tedy ovladatelnost, pro Kiru představuje neomezenou mediální výhodu. Ve skupině ženských postav mangy (a že ta není příliš početná) tedy Kijomi vystupuje jen coby Kirova pomůcka, kterou může sladkými slůvky manipulovat, jak se mu zlíbí.

Naproti tomu Teru Mikami představuje psychologicky mnohem zajímavější postavu. Je nadprůměrně inteligentní, ale jeho zkušenosti z dětství v něm probudily až nezdravě důsledný smysl pro spravedlnost. Když se tedy zjeví Light coby bůh Kira, v Mikamim vzklíčí bezmezný náboženský fanatismus. Ve spojení s jeho důvtipem, rétorickými zkušenostmi a téměř obsesivním dodržováním pravidel (svých, ale především Kirových) se pro Lighta stane ideálním podřízeným schopným dělat samostatná, avšak situačně vhodná rozhodnutí.

„Co máš v plánu, Bože…? Ne, nebudu pochybovat o jeho vůli… On je vševědoucí, já jen vykonávám jeho rozkazy.“ – Teru Mikami (str. 47)

Přesně jeho puntičkářkou programovost plánuje využít Near, aby se ke Kirovi dostal co nejblíž. Kroky mladého nástupce L se konkretizují. Zaměřuje se už nejen na vlastní domněnky, které stojí na vratkých nohách a které – přestože jsou podložené ověřenými hypotézami – jsou prakticky vycucané z prstu. Po vzoru detektiva L nechce Lighta dostat jen přes obšírné řeči a hodlá proti němu sehnat přesvědčivý a jasný důkaz. O to lépe se mu pracuje, když má kolem sebe neobyčejně loajální tým profesionálních agentů a nekříží si cestu s Mellem.

Cugumi Óba a Takeši Obata v pěti bodech

  1. Kromě Death Note spolupracovali na manze s názvem Bakuman, jež se točí kolem dvou chlapců se snem stvořit vlastní mangu.
  2. Cugumi Óba svou pravou identitu drží v přísné tajnosti.
  3. Ví se o něm pouze to, že sbírá čajové šálky a vymýšlí příběhy mang, zatímco sedí na židli v podobné pozici jako L – s koleny pod bradou.
  4. Takeši Obata byl za svou práci na Death Note a Hikaru no Go nominován na prestižní komiksovou cenu Willa Eisnera.
  5. Kromě mang Obata ilustroval několik japonských novel.

Jako vždy odvedli tvůrci výbornou práci. Scénárista Cugumi Óba si dobře uvědomuje, že příběh brzy ukončí, a proto postupně rekapituluje klíčové události. Tím pádem je tento díl mimořádně ukecaný a intrikářský a připravuje si hrací pole pro závěrečný střet. Kreslíř Takeši Obata si tedy příliš vzrušení při nějaké akci neužije, místo toho sází především na pečlivý detail nejen celé scény, ale i výrazových prostředků jednotlivých postav. I na černobílých panelech dokáže rozehrát vytíženou atmosférickou situaci, při níž se tají dech a oči žasnou. Ve spolupráci s Óbovými texty, ale i důmyslným mlčením, se čtenáři nabízí lahodný komiksový mix.

Příští zastávka – konečná

Zbývá jeden díl. Finále jedenáctého svazku zatím naznačuje jen to, že než se vše uzavře a než se ukáže, s čím plány obou stran nepočítají, čeká na některé zúčastněné ještě poslední zběsilá jízda. Kdo se dostane k cílové čáře živý a s jakými kartami v rukou proti sobě stanou Kira a Near, se čtenáři dozví v lednu 2015.

  • Cugumi Óba & Takeši Obata: Death Note – Zápisník smrti 11 (Death Note 11)
  • Crew, 2014
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Takeši Obata
  • 214 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
3. října 2014, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).