Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Deadpoolovská jízda pokračuje, Brian Posehn a Gerry Dugan: Deadpool - Drákulova výzva

Posehn Brian  a Dugan Gerry : Deadpool: Drákulova výzva

Těžko popřít, že letošní únor patřil Deadpoolovi. Po celém světě ovládl kina a připravil pravděpodobně největší překvapení v oblasti filmových tržeb roku 2016. A nutno dodat, zaslouženě. To však antihrdinovi nestačilo, a tak se rozhodl rozšířit svoje komiksové působiště i o český trh. Konečně.

Vyvoleným nakladatelstvím, kterému Deadpool milostivě dovolil prezentovat některou ze svých četných životních eskapád, se stala Crew. A rád věřím, že se z jeho rozhodnutí dodnes pánům Litošovi a Pavlovskému štěstím klepou kolena. Každopádně jim do začátku Deadpool svěřil jeden ze svých povedenějších příběhů – Drákulovu výzvu, komiks z roku 2014 – takže alespoň v jednom deadpoolovském případě nejsme tak pozadu.

V ní dostanete po kýblech přesně to, co se od Deadpoola čeká – kopu legrace a hromadu akce v super-přímočarém příběhu. To znamená, že pokud hledáte filozofii, po večerech se bavíte rozebíráním syžetů nebo se vyžíváte ve vyprávěních s vrstvami, mnoha liniemi, s kvantem postav a jejich barvitými motivacemi… pak máte smolík. Nejkomplexnější jsou v Deadpoolovi vtipy a odkazy a skutečnost, že si hlavní hrdina velice dobře uvědomuje, že je postavou v komiksu, a tak čas od času komentuje jeho okolnosti z nadhledu, jaký si jiné postavy nemohou dovolit – a někdy mluví přímo ke čtenářům. Pokud tedy občas při večeru rádi oddychnete u nepančované zábavy, která se ani v nejmenším nebere vážně, jste rozhodně na správné adrese.

Žádný origin, žádné tlachy o tom, jak se z nemocného Wadea Wilsona stal prakticky nesmrtelný užvaněný žoldák v kostýmu, který parodizuje Spider-Mana – k tomu vám měla stačit návštěva kina. S Drákulovou výzvou jdeme rovnou do akce. Deadpoolovy služby si tentokrát pronajme jiný nesmrtelný – samotný upírský kníže… Drákula! (To jste nečekali, co?) Chce po Deadpoolovi, aby z hrobu někde na Arabském poloostrově vzkřísil a přivedl jeho budoucí nevěstu, sukubu Shiklah. (Svatba z politických důvodů – řekl někdo Tristan a Isolda?) Ale takhle jednoduché to samozřejmě nebude, cestou Deadpoola čekají bitky, bitky, bitky, Hydra, různá barvitá camea (Blade, Frankenstein, Punisher či Minotaurus a mnozí další) a bitky. A možná pár příjemných chvilek se sympatickou dámou noci.

Drákulova výzva je vtipná, zábavná, čtivá, svižná, sympaticky ujetá a na každé stránce vyprávěná s nadhledem. Nepatří sice mezi Deadpoolovy nejlepší komiksy, ale rozhodně jde o vyšší standard této populární postavy.

Pochvalu si zaslouží překladatel Darek Šmíd, potažmo editorský tým, díky nimž všechny ty Deadpoolovy vtipy, hlášky a popkulturní narážky fungují i v naší krásné mateřštině. Za což díky, v opačném případě by byl čtenářský dojem z komiksu, který na vtipech, hláškách a popkulturních narážkách takřka stojí, výrazně ochuzený a usazený někde na úrovni mizernosti. Ale v případě Šmída ani nejde o překvapení – kdo zná jeho geniální překlady Ellisova Transmetropolitanu, ten musel čekat, že jde v podstatě o sázku na jistotu.

Takže směřujeme naše díky Crwi a přání úspěchů Draculově výzvě, která snad otevře dveře dalším Deadpoolovským příběhům (jeden nás čeká v rámci řady Ultimátního komiksového kompletu). Načasování má na to – vzhledem k filmu – ideální a Deadpool je zde v dobré formě.

  • Brian Posehn a Gerry Dugan: Deadpool – Drákulova výzva
  • Crew, 2016
  • překlad: Darek Šmíd
  • obálka: Reilly Brown a Jim Charalampidis
  • 200 stran, 439 Kč (v e-shopu Fantasye již za 395 Kč)
4. dubna 2016, Josef Horký

Deadpool: Drákulova výzva

Deadpool: Drákulova výzva
Vložit do pytle na zboží  Koupit 439 Kč 395 Kč