Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dcera zimy: Síla sesterského pouta vystavena prokletí věčnosti, Vladimíra Šebová: Dcera zimy

Šebová Vladimíra: Dcera zimy

Věčný život představuje něco, po čem většina lidí touží. Co se však stane, když je vaším prokletím? Morana a její sestra Vesna byly černou magií navždy uvězněny ve světě živých. Ve snaze zlomit svá prokletí protrpěly sestry už celá staletí. Pokud chtějí tentokrát uspět, musí čelit démonům ze samotného podsvětí i své minulosti. Vymaní se zpod kletby nebo s nimi bohové rozehrají jinou hru?

Morana a Vesna kdysi bývaly obyčejné sestry, ačkoli odlišné jako den a noc. Dokud však na ně nepadla kletba. A zatímco Vesna žije jen krátký život a vždy o svých sedmnáctých narozeninách zemře, tak Morana žije věčně a je nucena přihlížet sestřině smrti a znovuzrození stále dokola.

Celá staletí se Morana, před níž se smrtelníci třesou hrůzou, snažila zlomit prokletí. Marně. Nemá ani tušení vším čím si bude muset při svém dalším pokusu o záchranu Vesny projít.

Moderní fantasy a zároveň oživení slovanské mytologie. To se nevidí až tak často. V dnešních young adult fantasy čtenář často narazí na elfy či draky, ale co taková Baba Jaga, rusalka, lešij nebo Kostěj? Příběh vychází z mytologie, přesto však po čtenáři neočekává její znalost. Spousta věcí je domyšlená a zapadá do příběhu, který, ač používá originální postavy, je postaven dost jednoduše, aby čtenáře příliš nezahltil.

Vladimíra Šebová v pěti bodech

  1. Slovenská spisovatelka.
  2. První kniha s titulem Insomnia byla vydána v roce 2016 a jde o úvodní díl trilogie.
  3. Krom psaní knih se věnuje i tvorbě příběhů a scénářů videoher.
  4. Její knihy vyšly ve slovenštině, češtině i angličtině.
  5. V roce 2023 vyšla další z jejich knih s podtitulem Svět podsvětí.

Co může být především z počátku trochu matoucí, je střídání jednotlivých časových liniích. V jednu chvíli jsme v minulosti, pak v přítomnosti, poté zase zpátky v historii a ve všech časových linkách vystupují Morana a Vesna, což přidává na zmatku. Občas tyhle přeskoky pomůžou při táhlejší části příběhu, jindy bohužel trochu useknou jedoucí vlak.

Ať už si čtenář vytvoří vztah k postavám nebo ne, jedno se autorce musí nechat. Charakteristiku zvládla skvěle. Morana v pověstech vystupuje jako žena, jíž se přezdívá Smrtka, a smrtelníci umírají hrůzou jen při pohledu na ni. Zatímco její sestra má dlouhé blonďaté vlasy, Moraniny mají barvu černou jako noc, rovněž celá chodí oblečená v černém a skrz na skrz jde o zápornou postavou. Přesto v tomto příběhu o záchraně sestry je to vlastně právě naopak. Vesna i Morana jsou zde vystavěny kvalitně a určitě se o nich nedá říct, že by jejich charaktery postrádaly hloubku. Stejně tak do se jako do detailu vystavěný jeví i jejich vzájemný vztah a čtenář jim drží palce, aby konečně jednou byly úspěšné. Však už se snaží celá staletí dosáhnout svého.

Příběh dvou sester je především o jejich vztahu a snaze zlomit jednu nemilosrdnou kletbu. Dcera zimy představuje přímočarou relativně krátkou knihu, která se ničím příliš nezdržuje. Svět funguje, postavy mají plnohodnotné charaktery a děj ubíhá příjemným tempem, který občas jen naruší nějaký ten přeskok v čase. Možná se tu nenajdou žádné nervy drásající momenty, není tu ani tolik akce, ale to ději neubírá na čtivosti. Za výhodu lze považovat nakonec vlastně i délku, protože je příjemné mezi těmi hromadami fantasy sérií mít hezky uzavřenou jednohubku.

  • Vladimíra Šebová: Dcera zimy
  • Fragment, 2021
  • překlad: Jan Kozák
  • obálka: Lenka Šimečková, Brian Terrero
  • 352 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
9. listopadu 2023, Nela Libovická

Dcera zimy

Dcera zimy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč