Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Daredevil: Muž beze strachu líže ve třetím díle mléko, které ve druhém rozlil, Brian Michael Bendis: Daredevil - Muž beze strachu 3

Bendis Brian Michael: Daredevil - Muž beze strachu 3

Komiksový thriller pokračuje. Scénárista Brian Michael Bendis neslevuje z kvality předchozích dílů a superhrdinu-slepce nenechává vydechnout. Když se přidá dechberoucí kresba Alexe Maaleva, na oddech nemá čas ani čtenář.

Daredevil se v minulém omnibusu prohlásil za vládce Hell's Kitchen. Z kingpina Wilsona Fiska vymlátil duši, svrhl ho z trůnu, předhodil ho před vyděšenou smečku kriminálníků a město prohlásil za svoje. Prohlásil se za nového kingpina. Tím překročil čáru, na níž maskovaní hrdinové chtě nechtě balancují. A podle mnohých se už definitivně zbláznil.

Následky tohoto jednání začíná Matt Murdock naplno pociťovat až v této knize. Podle jeho vlastních slov, byl jeho život předtím také průšvih. Ten starší průšvih měl ale asi raději než ten nový. Třetí omnibus se točí především kolem prozrazení Daredevilovy identity a Bendis se pouští do úvah, co pro maskovaného superhrdinu taková ztráta znamená.

Co to znamená pro Daredevila? Enormní zájem novinářů, strach o civilní práci a kariéru, rozklad osobního života, ztrátu přátel, nejistotu a strach. Zkrátka, superhrdinu mohou potkat rozhodně příjemnější věci než tohle.

Ke konci knihy přichází zvenčí otázka, proč to vše Murdock dělá. Je to katarze: Po všem přemítání, odmítání a soužení přichází nezasvěcená postava a nutně potřebuje vědět, proč se lidé převlékají do kostýmů. Díky tomu si sám Murdock připomene, proč obléká kostým ďábla. Jde o boj. Kostým je symbol.

Důkazy symbiózy mezi scénáristou a kreslířem

I ve třetí sebrané knize se čtenáři dočkají grafického ozvláštnění. Vyprávění komiksu není zrovna lineární a vedle klasických odboček zpět v čase se dočkáme i pořádných skoků. Maalev proto stylizoval některé pasáže tak, aby vypadaly zašle a staře. Moderní kresba se promění v popartové retro s vybledlými barvami na zažloutlém papíru. Přesně v duchu 60. let. Když Brian Michael Bendis kutá ve studnici času ještě hlouběji, barvy se uskromní jen na černou a bílou.

Mimo to si Alex Maalev drží svůj vysoký nadstandard. Jeho kresba je fotorealistická a přitom zůstává expresivně nervní a roztřesená. Komiksová Hell's Kitchen asi nebude místem, kde by člověk chtěl žít. Naturelem až moc připomíná blíže nespecifikované město, kde stále prší a v němž se odehrával silný thriller Sedm (1995).

Daredevil v pěti bodech

  1. První díl o (tehdy) žlutém ďáblu vyšel v dubnu 1964.
  2. Daredevila stvořil Stan Lee stejně jako pravděpodobně všechny ostatní komiksové postavy ve vesmíru.
  3. Podobně jako u Batmana, i daredevilovskou sérii pomohl restartem zachránit Frank Miller; stalo se tak na začátku 80. let v knize, která u nás vyšla pod názvem Daredevil: Rok jedna.
  4. Žije v reálné newyorské čtvrti Hell's Kitchen, má přátele mezi fiktivními bezpečnostními organizacemi jako jsou Avengers nebo S.H.I.E.L.D.
  5. V roce 2003 se v kinech objevil film Daredevil s Benem Afleckem v hlavní roli; nejen to přispělo k faktu, že se jedná o výsostný brak.

Aby toho smutku nebylo přespříliš, temnou náladu komiksu odlehčují vtipné dialogy mezi Mattem a kolegou Foggym. Ten má věčně oči v sloup a s obavami čeká, co se zase semele. Foggy je Daredevilovi nejbližším člověkem a to není lehká role. Opravdovou perličkou je ale zženštilý Spider-Man, kterého tahanice kolem Daredevilovy identity vyděsí jako tma malé děcko. Bendis si očividně utahuje z drbů o Spidermanově údajné homosexualitě, a kdyby mladého Parkera neukázal, jak se s přítelkyní dívá na televizi, jen by přiložil polínko do ohně.

Brian Michael Bendis ve stylu Alana Moora a Strážců v Daredevilovi poctivě demytizuje superhrdinský kult. Z nadlidí dělá lidi, s nimiž je lehčí se identifikovat. Osobnost a duši Matta Murdocka rozebral na malé kousíčky a čtenář má to štěstí, že může být u toho, když se tahle komplikovaná skládačka dává zase dohromady. Je to učiněný hlavolam a tohle je výjimečná kniha z výjimečné série.

  • Brian Michael Bendis: Daredevil – Muž beze strachu 3
  • kresba: Alex Maalev
  • BB/art, 2012
  • překlad: Tomáš Jeník
  • 264 stran, 690 Kč (v e-shopu Fantasye již za 621 Kč)
19. února 2014, Ondřej Horák

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Daredevil - Muž beze strachu 3

Daredevil - Muž beze strachu 3
  690 Kč