Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čtenářský zážitek pro otrlé , Jussi Valtonen: Oni nevědí, co činí

Valtonen: Oni nevědí, co činí

Některé romány své čtenáře chytí od první stránky, ale najdou se i takové, které čtenáře svými literárními chapadly lapají pozvolna, až není úniku. Oni nevědí, co činí je jednou z těchto knih.

Existují knihy, jež potřebují stovky stran, aby jim text vdechl život. Oni nevědí, co činí je psychologicky a stylisticky náročným počinem, který se vyplatí vychutnávat po dávkách, neboť odpovědi se dost často skrývají mezi řádky.

Příběh začíná v roce 1994 a představuje svou první postavu Alinu. Alina si prochází těhotenstvím a v průběhu tohoto období přehodnocuje své dosud pevné životní hodnoty. Na vině je nevyrovnaný vztah s manželem, jehož zápal pro vědeckou činnost zanechává rodinný život na druhém místě. Alině nezbývá nic jiného než se smířit se situací anebo se vydat budoucnosti vstříc. Z Aliny je rázem svobodná matka vychovávající problematické dítě, balancující osobní život a skomírající kariéru. Hned v úvodu je čtenář vhozen do moře hustého textu, jež by mohl na první pohled vyděsit. Takřka triviální, avšak obšírný epilog s minimem dialogů rozkročený přes padesát stran slouží jako předehra k rozsáhlému společenskému e­posu.

Děj se z Finska devadesátých let přesouvá do nespecifikované, nepříliš vzdálené budoucnosti. Neurovědec Joe Chayefski není dokonalým prototypem všímavého manžela a otce. Potajmu se věnuje kontroverznímu experimentování na zvířatech, manželka je workoholička a dospívající dcery propadají závislosti na nejnovějších technologiích, jejichž cílem je zneužívání důvěry a soukromí. Gradující protesty proti Joeovo experimentům dostávají celou rodinu na šikmou plochu, z které vede jediná možná cesta. Joe musí obětovat vše, aby svou rodinu ochránil. Je možné, že za celou kontroverzí stojí někdo z minulosti? Čeho je člověk schopen, aby ochránil svou rodinu?

Jussi Valtonen v pěti bodech

  1. Úspěšný finský autor má na svém kontě celkově tři romány. Oni nevědí, co činí je jeho prvním, který vyšel v ČR.
  2. Vedle psaní se aktivně věnuje vědecké činnosti v oblasti neuropsychologie, což zužitkoval při psaní svého posledního románu.
  3. Jussi Valtonen dostal za každou svou knihu jednu významnou cenu, avšak až jeho poslední román mu zajistil celosvětovou pozornost.
  4. Za svůj debut Balancování získal cenu J. H. Erkka pro mladé spisovatele.
  5. Román Oni nevědí, co činí mu vynesl nejvýznamnější domácí literární ocenění Finlandia.

Finský spisovatel, psycholog a neurovědec Jussi Valtonen se ve svém třetím románě věnuje široké škále společenských problémů. Prostřednictvím Aliny retrospektivně popisuje život svobodné, emancipované matky a osobních obětí, které musela učinit, aby celá její rodina byla šťastná. Zároveň se na pozadí této postavy zabývá politickou situací ve Finsku v devadesátých letech a jejím dopadem na současnost.

Jako protipól působí postava Joea. Joe je úspěšný vědec, jehož iluze rodiny se mu postupně sype pod rukama. Závislost na práci, závislost na moderních technologiích, zneužívání osobních dat vedoucích k prostituci, kontroverzní experimentování na zvířatech a postavení muže a ženy v akademické společnosti jsou pouhými příklady problémů, které Valtonen ve svém románě rozebírá. Román se společně s chladnou sociální kritikou může pochlubit propracovanou stavbou textu, jež může být svou spletitostí zprvu nepřekonatelná. Naštěstí žánrové hrátky přidávají knize na atraktivitě, a tak náročný text po pár kapitolách usedá a nechává čtenáře unášet na vlně autorovo bezbřehé fantazie.

Oni nevědí, co činí není klasickým psychologickým thrillerem, ale žánrovým experimentem s příměsí sci-fi, vztahového dramatu a chladné kritiky společnosti. Existují tituly, které si je lepší vychutnávat po dávkách a nořit se do tajů propracované kompozice textu. Oni nevědí, co činí je jednou z těchto knih.

  • Jussi Valtonen: Oni nevědí, co činí
  • Leda, 2018
  • Překlad: Michal Švec
  • 488 stran, 398 Kč
29. srpna 2019, Ladislav Svatoš