Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Právo nálezce: Čtenářský fanatismus spisovatelům nesvědčí, zato knihám ano, Stephen King: Právo nálezce

King Stephen: Právo nálezce

Spisovatelé to nikdy neměli lehké, ale od příchodu Stephena Kinga na scénu se jejich osudy razantně pohnuly směrem k tragédii. Tedy alespoň u těch, kteří figurují v Kingových románech. Vzhledem k předchozím obětem jeho touhy střílet do vlastních řad je současné utrpení Johna Rothsteina alespoň milosrdně krátké.

John Rothstein byl jedním z nejvýznamnějších amerických spisovatelů druhé poloviny dvacátého století. Přestože napsal pouze tři na sebe navazující romány, než se uchýlil do ústraní. Psát však nepřestal. Snad i tato skutečnost přivedla k jeho prahu rozzlobeného mladého muže hledajícího pomstu za zklamání způsobené neuspokojivým závěrem spisovatelovy trilogie. Po krátké konfrontaci dojde k nevyhnutelnému aktu, jehož výsledkem je jeden mrtvý velikán literárního světa a odcizené rukopisy nikdy nevydaných románů.

Následkem série velmi nešťastných událostí skončí mladý vrah za mřížemi kvůli naprosto nesmyslnému znásilnění, aniž by si rukopisy svého idolu byť jen prolistoval. Ty tak zůstanou ukryty na bezpečném místě po mnoho let, dokud je, opět náhodou, nenalezne jiný mladý muž zajímající se o literaturu. Zachráněná kořist se tak stane nebezpečnou roznětkou, která hrozí zničením dalších životů nevinných lidí. Fanatický vrah se totiž nezastaví, dokud nedostane zpět, co mu právem náleží.

Stephen King v pěti bodech

  • Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  • Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  • Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  • Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  • Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Stephen King se tentokrát zcela obešel bez prvků nadpřirozena. Jedna krátká epizoda s pomateným pacientem ovládajícím telekinezi je totiž vzhledem k ostatním událostem až překvapivě nedůležitá a její vynechání by nemělo pražádný vliv na hlavní dějovou linii. Ta je poměrně přímočará, byť se klasicky rozbíhá velmi pomalu. Nálezce literárního pokladu zprvu nijak netouží podělit se o svou nově nabytou jedinečnost a namísto vrácení rukopisů světu se spokojí s tím, co by udělal každý trochu zapálenější čtenář – začne si číst. Vrah mezitím trpělivě čeká ve vězení na svou druhou šanci.

Po dlouhou dobu se tedy čtenáři pouze seznamují s charaktery hlavních postav. Když konečně dojde k očekávatelnému střetu, počíná si King až překvapivě benevolentně. Předvídaná jatka se tak nesou v poměrně komorním duchu a jsou i nečekaně málo krvavá, o čemž svědčí až zázračné selhání vrahovy střelecké mušky.

Přestože Právo nálezce se zcela jistě nezařadí mezi Kingovy nejlepší autorské počiny, bylo by chybou kvůli tomuto faktu knihu odsuzovat. Pečlivě promyšlená a do detailů zpracovaná historie postav spolu se zmiňovanou absencí mystiky dělají z příběhu zcela realistický a uvěřitelný román. Svým krátkým rozsahem se navíc počty stran při čtení utěšeně zmenšují a než se čtenáři stihnou pořádně nadechnout, přichází konečné zúčtování. Je snad trochu škoda, že zavražděný spisovatel nedostane šanci přihlásit se ke svému odkazu i trochu jinak, osobněji.

Stephen King dokazuje, že psát ještě rozhodně nezapomněl a že vybrat si jeho novější knihy je stále sázkou na jistotu. Fanouškům nadpřirozena nezbývá než doufat, že snad v některém z příštích románů popustí mistr hororu opět uzdu své fantazii. A kdoví, třeba se ještě dočkají motivu spisovatele vraždícího vlastní čtenáře skrze svou prokletou knihu.

  • Stephen King: Právo nálezce
  • Beta Dobrovský, 2015
  • Překlad: Linda Bartošková
  • Obálka: Michal Kuba
  • 336 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
12. dubna 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Právo nálezce

Právo nálezce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč