Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čtenář s oddaným srdcem hraje hlavní roli v nové knižní strategii, Pavel Tomcsányi: Oddané srdce

Tomcsányi Pavel: Oddané srdce - gamebook

Technický vývoj počítačových her jde rychle dopředu. Postavy vypadají téměř jako živé a prostředí oplývá nepřebernými detaily. Stále ovšem existují strategie, které si čtenář zahraje, i když vypadne proud. Černé na bílém a s příběhem, kterým hráč prochází po svém. Gamebooky.

Království mírumilovných opičích lidí Joschonara čelí nájezdům vyspělejších Askalů. Král Pafftenog hledá odvážlivce, který by vraždou nepřátelského krále Karkešana zabránil dalšímu plenění země. Tato mise si již vyžádala mnoho životů. A zde vstupuje do hry čtenář se jménem Borgan. Cesta, jakou se vydá, závisí pouze na něm.

Oddané srdce se hraje podle jasně daných pravidel. Kdo nemá zkušenosti s gamebooky, bude pravděpodobně jejich množstvím trochu zaskočen, ale autor Pavel Tomcsányi je vysvětluje důsledně. Jimi se gamebook velmi podobá klasické počítačové strategii – hráč sbírá po cestě předměty, které se mu budou hodit později, mění se jeho zdravotní stav, síla útoku i úroveň maskování. Během hry se čtenář střetne s řadou protivníků a ne vždy to bude fér souboj jeden na jednoho. V utkáních rozhoduje o výsledku obyčejné štěstí – hází se šestihrannou hrací kostkou. Kdyby si chtěl člověk zahrát a neměl u sebe kostku, popřípadě by bylo značně nepohodlné si jí zaházet, na konci knihy má k dispozici tabulku náhody.

Jedinou kontrolu férovosti hry zajišťuje čtenář. Závisí na něm, zda dějem projde bez výjimky podle všech pravidel a bude knihu doslova hrát, nebo ho spíš zajímá mapa možností, kterou zde autor vytvořil.

Gamebook obsahuje čtyři sta herních odkazů, takže si hráč pěkně zalistuje. Následky drtivé většiny jeho rozhodnutí jsou nepředvídatelné a výběr směru nebude vždy snadný. Často nastává situace, kdy je třeba volit nejen strategicky, ale i morálně – čestný čin může mít nechtěný dopad na vývoj situace, naopak prospěchářské chování se někdy vyplatí.

Zkušení vědí, že co je doma, to se počítá. Jinými slovy, co si kdo cestou nasbírá, do inventáře se mu může později velmi hodit. Také platí, že ta nejkratší cesta nemusí být nutně tou nejrychlejší. Autor se čtenářem hází z jednoho místa na druhé a občas ho dostane i do slepé uličky. Nehledě na to, že hráči jen málokdy něco napoví dopředu.

Pavel Tomcsányi v pěti bodech

  1. Vlastní vydavatelství her T. M. Games založené roku 2009. V současnosti má společnost čtyři členy.
  2. Je autorem několika deskových a onlinových her.
  3. Nejznámější hrou, která byla vydána i na Slovensku, jsou Muníci.
  4. Říká o sobě, že je normální člověk s nenormální zásobou fantazie.
  5. Žije se ženou a dcerkou Sofií.

Stejně tak nikdy neví, jestli se mu vyplatí riskovat souboj nebo ne. Střety s protivníky závisí na náladě hrací kostky a během utkání podle pravidel není možné vyléčit svá zranění. Někdy mu však pomohou i body štěstí, které mu umožňují házet znovu. Nikdo by ale neměl podléhat dojmu, že když se bude obratně vyhýbat soubojům, jeho postava nemůže zemřít. Tomcsányi nenechal v tomto směru nic jen na náhodě, a smrt čeká i tam, kde by ji ne každý čekal. Čtenář bude umírat, a pokud se poctivě vždy vrátí zase na začátek a zkusí si hru znovu a jinak, rozhodně se jeho snažení velmi protáhne.

Na druhou stranu, hra obsahuje tolik zajímavých možností a dějové linky se větví tak často, že by čtenář neměl odolávat své zvědavosti a měl by zjistit, co by se stalo, kdyby.

Po uživatelské stránce je kniha udělaná velmi vstřícně – odkazy se snadno hledají a v neobvyklých situacích autor hráči radí, jakými pravidly se řídit. Celou hru navíc obohacují poutavé ilustrace Jaromíra Volavky.

I pro čtenáře, kteří s gamebooky nemají žádné zkušenosti, představuje Oddané srdce skvělé startovní dobrodružství. Příběh, ač vystavěn na klasickém tématu cti, odvahy a obrany země, přetéká nečekanými, vynalézavými a přesto logickými dějovými zvraty. Vyprávění ve druhé osobě navíc rychle vtáhne do děje a záleží na každém, jak moc do postavy Borgana, cílevědomého joscholského mladíka, vtiskne sám sebe.

  • Pavel Tomcsányi: Oddané srdce
  • Mytago, 2013
  • obálka: Helge C. Balzer
  • 152 stran, 239 Kč (v e-shopu Fantasye již za 215 Kč)
14. listopadu 2013, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Oddané srdce - gamebook

Oddané srdce - gamebook
239 Kč 215 Kč