Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Crew 46: Dvojité finále je úchvatné, Crew 46/2015

komiksový magazín: Crew2 - 46/2015

Crew nekončí, to rozhodně ne. Pouze finišují dva komiksové příběhy – Mezi řádky a Sam a Twitch. Ty brzo nahradí jiné kousky, ale zatím je třeba vychutnat si krásná zakončení obou těchto komiksů. A třeba také porovnat, jak mohou být dvě finále tak moc odlišná, a přesto stejně dobrá.

Dva komiksy na pokračování končí, avšak dva nové začnou. Budou jimi Hellblazer a Chew (u kterého se dosud neví přesný český překlad). Mike Carey tedy sice mizí s Mezi řádky, ale jen aby se objevil s postavou Johna Constantina. S Chew se pak představí nové jméno – Johny Layman. Aby toho však nebylo málo, v průběhu dalšího pomyslného ročníku se čtenáři mohou těšit i na další jednohubky. Jsou to opět skvělé věci – nový Blacksadův příběh či dva kousky z pera Neila Gaimana. Máme se ještě na co těšit.

Zavzpomínat a nedýchat

Ve finále Mezi řádky se čtenář vydá do minulosti, kdy byl Rudyard Kipling na svém vrcholu. Skrze jeho příběh vidíme, co všechno může stát za (ne)úspěchem autorů, jak lze lidi využít a že příběhy mohou mít opravdovou moc. Pro plno lidí bude nejspíš ukončení tohoto komiksu zklamáním. Vůči zbytku finále působí, jakoby k němu ani nepatřilo. Celý komiks tak může vzbudit dojem nekonzistentnosti. Je však nutné podotknout, že Mezi řádky bylo po celou dobu zvláštní, tajemné a podivně tajnůstkářské. S největší pravděpodobností se tedy jedná o přípravu na to, co následuje v dalším pokračování. V případě zájmu ze strany fanoušků krve se tento komiks rozhodně vydá i knižně. Pokud tomu tak bude a Mezi řádky opravdu vyjde celistvě v jednom svazku, je dost dobře možné, že pro někoho hned několik věcí zapadne do sebe a onu posloupnost v ději si uvědomí. To hlavní se však bezesporu odehrává až v dalších částech.

Naproti tomu Sam a Twitch se vydali úplně jinačí cestou. Drsná detektivka totiž v cílové rovince ještě zdrsňuje. Detektivní dvojice se konečně dozvídá pravou identitu Udaku, a jakmile ji zná, má v patách spoustu nepřátel. Musí ochránit sebe i své blízké, aby z toho vyvázli živí. Je až neskutečné, jakou atmosféru dokáže navodit spojení barev, linií, stínů a dialogů. U Sama a Twitche je ta kombinace tak dokonalá, že stačí hltat obrázky a text jedním dechem a s tepem nejméně sto osmdesát očekávat, jaké bude ono finále. Které je mimochodem opravdu grandiózní a slouží jako velmi velká – a v podání drsných detektivů – hořkosladká tečka za celou záležitostí s Udaku a tajemnými vraždami. Tempo neustále graduje a v pauze, kdy se zastaví, naopak nastává smrtící napínavá chvíle. Autorům patří pochvala za mistrovský kousek a lze jen doufat, že třeba jednou vyjde u nakladatelství Crew i v knižní podobě.

15. května 2015, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Crew2 - 46/2015

Crew2 - 46/2015
Vložit do pytle na zboží  Koupit 149 Kč 134 Kč