Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Craig Loomis řeší velkou záhadu Případu Pegasus, Loomis Gregg: Případ Pegasus

Loomis Greeg: Případ Pegasus

Příznivci Šifry mistra Leonarda nechť nastraží tykadla. Případ Pegasus je obdobný mysteriózní thriller ovšem právnického střihu. Jakkoli zní tato kombinace obskurně, není potřeba se děsit, protože výsledek je čtivým materiálem.

V krátkosti ke zmíněnému právnickému pozadí. Autor knihy je totiž původně této profese, čili je možné si ho představit jako americkou verzi Iva Jahelky. Nejinak to je s hlavním hrdinou knihy, který je rovněž právníkem. Ale zároveň americkým špiónem ve výslužbě. Po tragickém výbuchu, při kterém zemřou poslední zbytky jeho rodiny, se rozhodne vzít právo do svých rukou a může začít velké dobrodružství plné záhad, templářů a podobných oblíbených segmentů uvedeného druhu literatury.

Knížka je jednou z autorových prvotin a i přes velký čtenářský úspěch je to na ní občas znát. Působí dost jednoduchým dojmem a ne všechno v ní působí čtenářsky uvěřitelně. Na druhou stranu si díky tomu ponechává svěžest, s kterou se knížky čtou jedním dechem, a to je velice dobře. Autorův styl je asi to hlavní, proč vzít knížku v potaz a strávit s ní nějakou tu jízdu vlakem nebo ji nechat na nočním stolku. Zatímco dějová linka je až příliš jednoduchá až předvídatelná, břitký a místy i humorný nadhled, s kterým autor vykresluje atmosféru, dovoluje se povznést nad nepříliš originální děj.

Graig Loomis v pěti bodech

  1. Americký autor zejména konspiračních thrillerů.
  2. Pracuje jako právník zaměřený na obchodní spory.
  3. Je vášnivý cestovatel. Své výpravy nejraději směřuje do Evropy a do Karibiku.
  4. Proslavil se knihou Případ Pegasus a její hlavní hrdina Lang Reilly pak figuruje na stránkách dalších devíti knih.
  5. Za spisovatelskou práci obdržel ocenění od Georgia Writers Association.

Povedené jsou i postavy, zejména hlavní hrdina Loomisových knih právník Lang Reilly. I když je díky špiónskému výcviku schopný zlikvidovat záporáka na sto a jeden způsob, nános let „nudného“ právnického života, už tyto schopnosti zavál tlustou vrstvou prachu. Pro potřeby knihy je však tento nudný prach občas setřen. Výsledek je zajímavou kombinací klasického špiona a postaršího Američana na dovolené po Evropě. Většina scén se totiž odehrává v kulisách evropských metropolí, takže knížka je částečně i cestopisem, což se bude líbit těm, kteří rádi jezdí na výlety do Londýna nebo Říma. Ostatní postavy pak Reillymu příjemně sekundují a vše je doprovázeno zábavnými hláškami a dialogy.

Zpestřením je vložený historický příběh psaný formou fiktivní kroniky templářského mnicha, který přináší pozadí záhady, jíž pak Reilly řeší. Byť jako historická četba úryvky z kroniky příliš nepůsobí, knížce to přináší na zajímavosti a dodává jí to aspoň malý nádech odchylky od lineárního děje. Ovšem největší slabinou románu je vyvrcholení obou linií, které se sice krásně doplňuje a protíná, ale uvěřitelně a ani důmyslně nepůsobí. Otázkou zůstává, zda-li je pro takovýto druh knihy tento zádrhel zásadní, ale čtenáře může lehce zklamat, protože z počátku to vypadá, že děj a pointa vyústí ve větší show. Asi jako když má člověk chuť shlédnout hollywoodský blockbuster naplněný nejnovějšími digitálními triky, ale nakonec se musí spokojit s tuzemskou filmovou akcí typu prudce brzdící policejní oktávka.

Případ Pegasus jistě stojí za pozornost zejména pro zaryté fanoušky Dana Browna. Ostatní po něm rovněž můžou s klidem sáhnout, pokud mají chuť na nějaké odlehčené čtení, a vzhledem k cestovatelskému nádechu se tato četba hodí třeba na letní dovolenou. Četba krásně odsýpá a je zejména vhodnou pro čtenáře, kterým nejde o komplikované dějové linie, ale spíš o sympatické hrdiny, dobré dialogy a špetičku humoru.

  • Loomis Gregg: Případ Pegasus
  • Mystery Press, 2016
  • překlad: Leona Malčíková
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantase již za 209 Kč)
6. srpna 2016, Radim Červenka

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).