Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Conan, plamenný nůž, Robert E. Howard & L. Sprague de Camp & Lin Carter

Howard - De Camp - Carter: Conan - Plamenný nůž

V padesátých letech se barbar Conan znovuzrodil jako jeden z archetypů žánru fantasy. Bylo to především díky dvojici L. Sprague de Camp & Lin Carter. Vedle oprášení „conanovek“ Roberta Ervina Howarda se dvojice vrhla i na vlastní tvorbu – občas na podkladě některého z dochovaných fragmentů, občas přepracováním některého Howardova jiného textu.
U nás tyto povídky, stejně jako ty původní, vycházejí již od osmdesátých let v překladu Jana Kantůrka. A dnes je, po mnoha letech čekání, tato druhá vlna conanovských příběhů i u nás kompletní. Najdete ji v souborech Muž s mečem, Vlci za hranicí, Conan z Aquilonie, Kletba monolitu a samozřejmě také v Plamenném noži. Ten sice dosahuje kvalit jmenovaných titulů, ale nic naplat, ve srovnání s Howardovou sérií nepřekypuje takovou vnitřní energií. Stejně je to ale slušné čtení, a jestli vám Howardův Conan nestačí, pak je to dobrá volba.
A díky tomu, že je kniha rozdělena do pěti kratších příběhů, nepostrádá spád, zvraty ani nápady. Setkáte se v ní s divokými nájezdníky, projevy nadpřirozena, zlovolnou magií, dávno zapomenutými městy i s krásnými ženami. Původní duch Conana je tu zachován poměrně věrně a dočkáte se dokonce příběhu, kde mohutný barbar hraje pouze vedlejší úlohu a nijak zvlášť to nevadí. Možná předchozí soubory nemáte, ale to vám nebrání začít třeba právě s tímhle.

  • Robert E. Howard & L. Sprague de Camp & Lin Carter: Conan – Plamenný nůž
  • vydal: Klub Julese Vernea, Praha 2008
  • přeložil: Jan Kantůrek
  • obálka: Milan Fibiger
  • 310 stran / 245 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 7/2008.

5. září 2008, Martin Šust

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).