Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Conan a svatyně démonů, Juraj Červenák

Červenák Juraj: Conan a svatyně démonů

Kdysi dávno, v dobách, kdy domácí autoři volili cizokrajně znějící pseudonymy, vyšel v nakladatelství Saga pod jménem George Callahana útlý conanovský kousek Conan a stíny Hyrthu. Jednalo se o zapomenutelný příběh na jedno použití. Protože však námět nebyl zas až tak úplně zmatečný, po pár letech jiné nakladatelství, už pod názvem Conan a svatyně démonů vydalo příběh, který ze stínů Hyrthu vycházel. Protože v té době už George Callahan odpočíval v mlhách zapomnění, jako autor se tehdy na obálce skvěl Thorleif Larsson.
A ano, tady už většině pamětníků svítá. Je tomu skutečně tak, všechny zmíněné knihy pocházejí z pera dnes velmi úspěšného a obdivovaného Ďura Červenáka, který se tentokrát již neskrývá za žádným pseudonymem. Taky proč by to dělal, Conan a svatyně démonů sice není perlou, kterou by měli vystavovat na sametovém polštářku v exkluzivním klenotnictví, ale rozhodně se autor za svůj výlet do conanovské hagiografie nemusí stydět.

Conan, samozřejmě ještě v době předcházející jeho nástupu na aquilonský trůn, prožije zase jedno dobrodružství, které ho zavede tam, kam se nikdy dostat nechtěl (a přesto se mu to pravidelně stává): do střetu s temnými silami a jejich zlověstnými vyznavači. Že za vším je jako obvykle lidská touha po moci, vypočítavost, ctižádost a ziskuchtivost, není ani třeba nijak zvlášť zdůrazňovat. Tak to přece chodí v drtivé většině Cimmeřanových příhod.
Nechybí ani žádná z ostatních potřebných přísad: Krásné ženy, falešní rádci, oklamaný panovník, mírně zbabělý pomocník, který však v pravou chvíli najde odvahu, zrádný bývalý přítel, který sice prohlédne, ale už mu to není nic platné, démonické tajemno i vojácky přímočará akce. Conan zde není žádný přehnaně filosofující myslitel, jakého se z něj někteří Howardovi pokračovatelé snažili udělat, ale není ani pouhou horou svalů s jednou mozkovou buňkou – do této pozice se ho zase snažili dostat jiní. Červenákův Conan se snaží jít zlatou střední cestou.

Zkrátka je tady barbar, jakého máme rádi a který si po svém dokáže poradit se všemi nebezpečími, do nichž se dostane částečně vlastním přičiněním, částečně vinou okolností. Asi se nezapíše zlatým písmem do dějin literatury, ale pobaví a tím splní požadavky čtenáře a nejspíš i ambice autora. Pokud od barbarových příběhů požadujete rychlý spád děje, dobrodružství na hranici lidských možností, magii i meč v plné akci – pak je Conan a svatyně démonů pro vás tím pravým kouskem, který nezklame.

  • Juraj Červenák: Conan a svatyně démonů
  • obálka: Michal Ivan
  • vydal: Brokilon, Praha 2010
  • 176 stran / 178 Kč
25. září 2010, Zdenka Štouračová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).