Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Conan z Cimerie po francouzsku, Robert E. Howard: Conan z Cimmerie

Howard Robert E.: Conan z Cimmerie 01 (zelená obálka)

Málokterá knižní postava si říká o komiksovou adaptaci tak jako Conan od R. E Howarda. Svalnatý barbar, polonahé krásky a atmosféra exotických krajů jsou přímo esencí pulpu a ten měl vždy ke komiksu velmi blízko. Nepřekvapí proto, že existuje hned několik komiksový řad věnovaných svalnatému barbarovi a s některými z nich jsme mohli mít čest i u nás. Nakladatelství Argo tentokrát sáhlo v rámci své edice Argokomiks po francouzském zpracování. Rozumí si ale pulpová legenda s evropským stylem? No bohužel ne úplně vždy.

Prvním příběhem je naprosto klasická Conanovka pod názvem Černý Kolos. Prsty nenechavého krále zlodějů totiž nechtěně probudily čaroděje z úsvitu věků a ten si udělal zálusk na malé pohraniční království a zejména na jeho princeznu. Její jediné štěstí je, že ji věštba dá do cesty právě Conana. Ten se tak ujímá armády a v epické bitvě se postaví znovuzrozenému mágovi a jeho hordám. Jde sice o až krystalicky jednoduchý příběh, ale zato v sobě skrývá tu správnou esenci celého žánru, kterou komiks ještě umocňuje. Naštěstí to tady Conanovi opravdu sluší, ať už čelí magii, prokousává se bitevní vřavou anebo si to rozdává v souboji jeden na jednoho.

Bohužel to se nedá říct o druhé povídce. Jean-David Morvan a Pierre Alary si vybrali výbornou povídku Královna Černého pobřeží, ale Alaryho styl k ní jednoduše nesedí. „Hranatá“ kresba lehce říznutá mangou není sice vyloženě špatná, i když ve srovnání se zbylým dvěma kreslíři je poněkud ledabylá. Alary velice rychle opouští od zobrazování detailů a cokoli, co se ocitne mimo středobod kreslířova zájmu, končí rozmazaně, jenomže takový styl pasuje možná nějakému hravému komiksu pro mládež jako je Asterix a Obelix než drsné sword and sorcery líznuté Lovecraftovým hororem. U některých jiných příběhu Conana by to tak nemuselo bít do očí, ale Královna Černého pobřeží není ten případ. Conan narazí na jednu ze svých osudových žen (jde doslova o lásku až za hrob) a bude se muset vypořádat s temným pozůstatkem zdegenerované civilizace. Jednoduše řečeno, obsah si zde s výtvarnou stránkou nerozumí, a to hodně narušuje čtenářský požitek.

Chuť vám ale velice rychle spraví poslední kousek tohoto svazku. V povídce Za Černou řekou se Conan musí setkat s divokými Piktskými kmeny vedenými mocným čarodějem. A Conanovy silné paže a jeho důvtip jsou tím jediným, co stojí mezi krvelačnými divochy a hrstkou kolonizátorů, kteří se odvážili až příliš daleko do divočiny. Silný příběh, který je korunován famózním zpracováním jak na úrovni scénáře, tak zejména kresby. Nebude asi náhodou, že na obálku knihy se nakonec dostal výjev právě z tohoto příběhu. Prostě dokonalý závěr.

V Argu udělali dobře, že Conana vydali ve velkém formátu, který dá teprve vyniknout výtvarnému zpracování. A velmi sympatické je i zpracování desek, které jsou pokryty mapou Conanova světa. Na konci knihy potom najdeme drobný bonus v podobě stručného popisu osudu jednotlivých povídek doplněných o původní obálky a několik skic. V edici jsme zvyklí na bohatší doprovodný materiál, ale vzhledem k tomu, že i tak je Conan z Cimmerie takřka 200 stránkový macek, je to naprosto pochopitelné.

Jedinou vadou na kráse je tak pochybné výtvarné pojetí prostřední povídky. Jedná se patrně o daň za pojetí série, jejímž záměrem je na skrze příběhy o Conanovi představit mladší generaci francouzských komiksových tvůrců. Jenomže ne všichni svým stylem pasují do Howardowa světa. Jinak komiksu není co vytknout – povídky jsou vybrány výborně a jejich adaptace scénáristy do komiksového média funguje na jedničku. Kniha tak drží vysokou úroveň dalších počinů z edice Argokomiks. A slibně vypadá i číslovka 1 za titulem, která naznačuje, že je možné očekávat další příběhy s Conanem.

  • Robert E. Howard: Conan z Cimmerie 1
  • Argo,
  • Překlad: Richard Podaný
  • 184 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
3. března 2019, Jan Červenka

Conan z Cimmerie 01 (červená obálka)

Conan z Cimmerie 01 (červená obálka)
598 Kč 538 Kč

Conan z Cimmerie 01 (zelená obálka)

Conan z Cimmerie 01 (zelená obálka)
  598 Kč

Conan z Cimmerie 01 (žlutá obálka)

Conan z Cimmerie 01 (žlutá obálka)
  598 Kč