Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co pod sebou skrývá Maska?, Arcudi John, Dorkin Evan, Gross Peter, Fingerman Bob a Erskine Gary

Arcudi John, Dorkin Evan, Gross Peter, Fingerman Bob a Erskine Gary: Maska - kniha 2

Tak na tuhle otázku odpoví i druhá kniha řady Maska: Omnibus jen mlhavě. John Arcudi a další autoři ale opět nabízejí násilnickou grotesku říznutou šíleným kabaretem, v níž každý náznak promyšlenějšího scénáře detonuje pod tunami trhaviny a holubů z nosu.

Maska je mytický objekt, jenž svému nositeli propůjčuje šílenou schopnost udělat nebo zhmotnit jakýkoliv rozmar, který ho právě napadne. A potenciál k vymýšlení bláznivostí s nasazením masky roste geometrickou řadou. Všimněte si ale, že není řeč o pánovi masky, nýbrž o nositeli. Pánem je totiž sama maska. Přes to všechno po ní pasou skupinky mocichtivých individuí z celého světa a o legraci je tak vždy postaráno.

S maskou nasazenou na obličeji si člověk dovolí mnohem víc než by si kdy vůbec dokázal představit. Sladká anonymita poodhalí kouzlo svobody bez odpovědnosti a skryté touhy mohou vytrysknout. Když tuto premisu vyženete ad absurdum a nabarvíte na zeleno, základ pro zábavnou komiksovou postavu je na světě. Superhrdinské komiksy fascinují postavami, které si mohou dovolit vše. Maska je o to lákavější, že si ji může nasadit každý. Je příliš nebezpečná, takže se jí vlastník musí časem zbavit, a její nález je tak hypoteticky pravděpodobnější než, že vás kousne radioaktivní pavouk a jmenujete se Peter Parker.

Maska je jako droga. Když ji má člověk na obličeji, přímo cítí, jak mu v žilách koluje neporazitelnost. Druhou stranou mince jsou třeskuté kocoviny a děsivá zjištění, že váš večírek odnesla půlka města a zbylo po něm několik zostuzených mrtvol. Maska v člověku povolí píst dusící agresi a pustí ji ven s intenzitou, jíž by mohlo karlovarské vřídlo tiše závidět. Když to vezmeme kolem a kolem, maska může být i předobrazem zvířecí agrese, kterou v sobě nese každý z nás. Důkazem toho jsou války, fotbalové chuligánství, počítačové hry, násilí v televizi nebo komiksy typu Maska. Ruku na srdce, kdo by někdy nechtěl rozmetat půlku města v kostýmu Elvise?

Příběhy:

  • Honba za zeleným pokladem (The Hunt For Green October) – Scénář: Evan Dorkin, Kresba: Peter Gross
  • Letem světem (World Tour) – Scénář: Robert Loren Fleming, Kresba: Gary Erskine
  • Jižní spojka (Southern Discomfort) – Scénář: Rich Hedden, Kresba: Goran Delic
  • Noc návratu oživlého Ipkisse… nebo tak něco (Night of the Return of the Living Ipkiss… Kinda) – Scénář: John Arcudi, Kresba: Doug Mahnke
  • Kdo si hraje, nezlobí (Toys In the Attic) – Scénář: Bob Fingerman, Kresba: Sibin

Tento potenciál ale ani druhý omnibus nijak zvlášť nerozvíjí a téměř čtyřsetstránkový svazek je především roztěkanou mozaikou groteskních gagů, jimž sekundují předvídatelné příběhy. Masku vždy najde nějaká ublížená osůbka, nasadí si ji na obličej a začne si vypořádávat účty s nespravedlivým a zlým světem. Následně na scénu přiběhne lehce hysterický detektiv Mitch Kellaway (kouzlo masky si na vlastní kůži onosil v prvním omnibusu), aby mu místní policajti povýšeně řekli, že tohle není jeho píseček, takže se má pakovat. Kellaway si odfrkne, najde majitele masky a řekne mu, že maska žádné problémy neřeší. A je to.

Společným jmenovatelem všech příběhů je tedy maska, pomsta a zatrpklý detektiv. Nikdo se všemocný artefakt nepokusí zkrotit a scénáristé (John Arcudi, Doug Mahnke a další) zase nedají padouchům přičuchnout k její moci natolik, aby mohli způsobit trošku globálnější paseku a příběh se víc rozjel. Z tohoto stereotypu vystupuje snad jen poslední příběh Kdo si hraje, nezlobí, který pracuje s motivy legendárního thrilleru Sedm a neméně legendární pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků. Příjemně šílená kombinace.

V jednotlivých sešitech šílené skeče nejspíš působily svěže a čtenář se mohl těšit, co dalšího ta maska zase provede, v jakou bláznivost se promění a co komu nacpe do zadnice. Sebrané v jednom svazku ale neutuchající návaly akce musí zákonitě nudit. To vše ale čtenáři vůbec nebrání, aby knihu četl na pokračování.

Pokud máte rádi akční a poťouchlé komiksy s lehce chaotickou a křiklavou kresbou, tento mix Laurela, Hardyho a Terminátora vás potěší. Fandové silných příběhů si ho mohou nechat ujít.

14. října 2011, Ondřej Horák

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Maska - kniha 2

Maska - kniha 2
890 Kč 801 Kč