Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co je pro nájemného vraha horší než smrt? Ztráta lidskosti nebo toho, co ho s lidskostí poutá?, Masasumi Kakizaki: Green Blood 02 – Zelená krev

Kakizaki Masasumi: Green Blood 02: Zelená krev

Všechno jde pěkně do háje. Nedokázal dokončit zakázku a přišel o odměnu. Nedokázal odmítnout ženu v nebezpečí a znepřátelil si všechny okolo sebe. Nedokázal přihlížet podlému a krutému chování, a tak vzal spravedlnost do svých rukou. Brad je nájemný zabiják a právě si proti sobě postavil celé město.

Bradova tajná noční identita Smrťáka vzala za své. Už tak se životem sotva protloukal, o domácnost se povětšinu staral jeho mladší a šikovný bratr a jeho mysl užírala touha po pomstě. Jeho bratr je pro něj malou nadějí, světlem na konci cesty a jeho důvěra je pro něj vším. Společně se vypravili na západ, aby si našli dobrou práci, koupili pozemek a žili svůj sen. Sen je ale v nedohlednu a Bradovo jediné pojítko s normálním životem se začíná pomalu vytrácet.

Manga Green Blood pokračuje ve své krasojízdě. První díl byl hlavně představující a více než samotným příběhem zaujal obdivující a temnou kresbou, plnou detailů a emocí. Na konci nás ale zaskočil menší zvrat. Zvrat, který bude mít dlouhodobé následky, a to nejen pro hlavního hrdinu. Na scéně se totiž objevuje nová postava, bývalá jednička a Bradův předchůdce – Raymond Fitzgerald. Na rozdíl od Brada je Raymond schopný čehokoli, aby dosáhl svého. Nebojí se jít cestou plnou krve a smrti, nebojí se ani využít nevinných obětí. Třeba rodinných příslušníků.

Masasumi Kakizaki v pěti bodech

  1. Masasumi Kakizaki se narodil v Hokkaidu a jako mangaka je nejvíce známý jako autor série Rainbow.
  2. Rainbow se zaměřuje na šest juniorských delikventů ve věku od šestnácti do sedmnácti, kteří jsou posláni do Šounanské speciální reformní školy. Učí se zde vypořádat se zvěrstvy a nespravedlivostí, s nimiž se často setkávají.
  3. Manga se dočkala anime o 26 dílech od studia Madhouse (Zápisník smrti).
  4. Mezi další jeho tvorbu patří manga Kansen Rettou – příběh se týká nového smrtícího viru, který na krátkou dobu zlikviduje velkou část populace.
  5. V roce 2011 vytvořil dvou dílný Toujuushi (Bestialious), jenž se odehrává v římské říši za dob gladiátorů.

Vývoj hlavního příběhu víceméně nikoho nepřekvapí. Jede si podle zažitého a standartního scénáře. Obohacující jsou pak náhledy do minulosti obou bratrů. Poznáme jejich matku, uvidíme Bradovu první vraždu a co se pro něj stane tím nejzásadnějším bodem v jeho životě. Brad je v noci nemilosrdný zabiják a přes den ten největší flákač v okolí, pro svého bratra by byl ale schopen postavit se komukoli. Pro Luka by zemřel i zabil jakoukoli bytost na světě. Luke je pro něj světlem a nadějí, pojítko s lidskostí. Je pro něj proto velmi těžké ukrývat před ním svůj noční život.

Největší pozornost celé mangy si ale krade souboj mezi Bradem a Raymondem. Masasumi Kakizaki se mu věnuje pěkně dopodrobna, pohyb za pohybem, pohled z očí do očí. V tomhle souboji uvidíme krásu celé kresby, detaily tváří i pohybu, výrazné stíny na velkých i malých panelech. Tady není nutno textu, myšlenky obou protivníků jsou jasné z jejich pohledů, mimiky i pohybů. Je to až fascinující a mrazivé zároveň. Nejvíc umocněné jsou pak části, kdy kresbu překrývají bílé prvky připomínající déšť nebo poletující prach.

Nádherná a temná kresba, příběh plný emocí, ztrát a vtíravé osamělosti. Green Blood na sebe umí upoutat pozornost a rozhodně mezi novinkovými mangami pěkně vyčnívá. Nováček Raymond se představil nejlépe, jak mohl a pěkně celým příběhem zamíchal. O to víc pak bude zajímavé, jak se s tím Brad i Luke poperou. Úzká hranice, která zajišťovala „klid a mír“ mezi gangami, už dlouho nevydrží a válka je na spadnutí. Poteče víc krve a spadne více hlav. A stejně jako první díl, i dvojka si připravila malé překvapení na závěr, a to v podobě návratu starého známého.

  • Masasumi Kakizaki: Green Blood 02 – Zelená krev
  • Nakladatelství CREW, 2020
  • Překlad: Marek Mikeš
  • Obálka: Masasumi Kakizaki
  • 192 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
3. listopadu 2020, Tereza Vršková

Green Blood 02: Zelená krev

Green Blood 02: Zelená krev
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč