Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co dělat, když se objeví Anomálie?, Hervé Le Tellier: Anomálie

Anomálie

Francouzský lingvista, spisovatel a držitel mnoha literárních cen Hervé Le Tellier přichází se zbrusu novým románem Anomálie, který se dočkal i českého překladu. Kniha balancuje na pomezí thrilleru, sci-fi, milostného či filozofického románu a rozporuje vše, co ve vědě dosud známé. I když jde o fikci, autor adresuje témata, nad kterými vědci bádají již desítky let. Co doopravdy stojí za Anomálií?

Krizové situace nejsou časté, vláda si s nimi ale musí umět poradit, aby země úplně nezkolabovala. Spojené státy americké o tom vědí své. Po útoku na Dvojčata je nutné vypracovat manuál ke každé možné i nemožné situaci, která by v letovém prostoru mohla nastat. Nikdo ale netušil, že jeden z dodatků přidaných spíše z legrace bude brzy aktivován. Dvě letadla, jedna trasa, stejní pasažéři, různá data přistání. Něco tu nehraje…

Cestující z Paříže do New Yorku jsou velmi různorodí. Nájemný zabiják, nigerijský popový zpěvák, právnička, architekt či spisovatel na volné noze. Na první pohled lidé, kteří spolu nemají nic společného. Stačí ale jedny turbulence a vše je jinak. Jejich osudy se nenávratně změní a jak oni, tak celá národní bezpečnost budou muset čelit úkazu, o kterém se dosud psalo jen ve sci-fi knihách. Mohla by to být… pravda?

Pro každého něco

Francouzský spisovatel a lingvista Hervé Le Tellier získal za svůj život již velkou řadu literárních cen. Jednu dostal i jeho nejnovější román a bestseller Anomálie, který se dočkal překladu již v bezmála 41 zemích. Jde o samostatně stojící knihu pro dospělé s uzavřeným příběhem, která balancuje na hraně několika žánrů a není ji úplně snadné někam zařadit. Každý si v ní najde to své – ať už filozoficko-politickou satiru, která poukazuje na zneužívání moci, napínavý thriller s nájemným zabijákem, sociální román s příměsí romantiky či čisté sci-fi plné alternativních realit.

Hervé Le Tellier v pěti bodech

  1. Je členem mezinárodní literární skupiny Oulipo.
  2. V rámci webu časopisu Le Monde přispíval denně s krátkými satirickými sloupky.
  3. Narodil se v roce 1957.
  4. Za román Anomálie získal v roce 2020 cenu Prix Goncourt.
  5. Do angličtiny bylo zatím přeloženo sedm jeho románů.

Autor píše velmi úderně a čtivě. Příběh má spád a rychle utíká. Napomáhají tomu i krátké kapitoly. Vypravěčů je hned několik a postupně se střídají. Ze začátku to působí lehce chaoticky a chvíli trvá, než si čtenář spojí všechna vodítka dohromady, ve výsledku jde ale o velmi komplexní dílo, kterému více vypravěčů prospívá. Le Tellier představil osudy různorodé skupinky postav, které spolu na první pohled nemají nic společného. Spojuje je ale nepříliš šťastný osud, jež si ani jeden z nich nevybral.

Konspirační teorie

I když jde pouze o fikci a tak do poloviny nechává autor čtenáře v nevědomí o tom, co se doopravdy stalo, přichází s velmi zajímavou teorií, která je mezi vědci i veřejností dost často diskutovaná. Je velmi fascinující sledovat, jak by se s tím případně mohla vyrovnat vláda. Čtenáře to nutí neustále přemýšlet o realitě a o tom, kdo ve skutečnosti jsme a jak žijeme. Příběh tak rozhodně není pro každého, anomálie má přesto co nabídnout široké čtenářské základně. Její zahraniční úspěch je tak více než opodstatněný.

Anomálie je vhodná pro všechny zvídavé čtenáře, kteří se nebojí něčeho nového, mají rádi konspirační teorie nebo je prostě jen zajímá osud hrstky lidí, kterým se z minuty na minutu změní celý život.

  • Hervé Le Tellier: Anomálie
  • Host, 2021
  • Obálka: Andrej Nechaj
  • překlad: Sára Vybíralová
  • 335 stran, 379 Kč
14. srpna 2022, Kateřina Kopišťová