Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co dělají Lovci monster s.r.o.? Larry Correia s akční fantasy překvapí, Larry Correia: Lovci monster s.r.o.

Larry Correia: Lovci monster s.r.o.

Jiří Kulhánek z dovozu, řízlý trochou Miroslava Žambocha. Asi tak by se dal ve stručnosti charakterizovat nový americký spisovatel akční fantastiky, která se důstojně vyrovná i domácím Mistrům.

Jeden jinak normální čtvrteční večer jsem dostal příležitost prožít americký sen. Podařilo se mi prohodit svého neschopného, debilního šéfa oknem ve čtrnáctém patře. (str. 7)

Taky nesnášíte svého šéfa? Hlavní hrdina Owen Zastava Pitt to má úplně stejně, a tak si se svým bossem nebral servítky. Obzvlášť když se z toho tlustého prasete navzdory tomu, že žádné nadpřirozené bytosti přece vůbec neexistují, vyklubal krvelačný vlkodlak. Owen, kterého odmala vychovával jeho vojensky zaměřený otec, je ale takový drsňák, že mu to prostě nandal.

Přečtěte si DRUHOU RECENZI na Lovce monster s.r.o. i UKÁZKU a EXKLUZIVNÍ UKÁZKU pouze na Fantasyi

Kniha Lovci monster s. r. o. spadá do škatulky akční fantasy literatury tak přesně, že by mohla dělat po pár následujících let vzor všem ostatním, kteří se v tomhle žánru snaží prosadit. A to navzdory tomu, že na světlo světa nepřináší takřka nic nového, co by tu už stokrát nebylo. Varovné světélko rozsvěcuje už jen svalnatý, ale nepříliš pohledný hlavní hrdina, který to umí se zbraněmi, ale ne s dívkami a který náhodou zjistí, že na světě existují takřka všechny nadpřirozené bytosti, o jakých lidé kdy slyšeli. Přirozeně, všechny mají jediný cíl – sežrat co nejvíce humanoidů k snídani, obědu i k večeři. Když se k tomu přidá sexy inteligentní kočka, co je tak trochu magor do zbraní, tajná organizace, která už více než století pracuje na eliminaci smrtících monster, nebo prokletý temný pán, který chce zničit/ovládnout svět za pomoci prastarého artefaktu, je z toho velká banda klišé.

Kniha Larryho Correiy má i přesto jiskru, která čtenáře donutí, aby si všechna ta klišé znovu a s gustem přečetl. Ačkoli se totiž jedná o debutový román pětatřicetiletého amerického spisovatele, je tahle oddechovka napsaná kvalitně, s absencí mnoha začátečnických chyb, s důrazem na perfektně napsané akční pasáže podpořené sice občasnými, ale o to výživnějšími hláškami. Autor však naštěstí nikdy nezachází do extrémů, a tak román nikdy nesklouzne k lacinosti, a to i s přihlédnutím k tomu, o jaký žánr se jedná. Tento nový mix starých okoukaných motivů se totiž vyvine více než dobře a postupem času se v něm objeví i jistá originalita.

Čtyři stovky stránek Lovců monster s. r. o. vyplnil spisovatel kvalitní zápletkou, propracovanými lidskými charaktery a především spoustou akce, které je možná na některé čtenáře až příliš. Podobně jako český Žamboch se i americký Larry Correia občas zapomíná u láskyplných popisů té které ilegálně vylepšené bouchačky – což může být plus i mínus, jak pro koho. Co zamrzí určitě, je ale nadbytečnost ne zcela domyšlené romantické linie nebo drobné nevychytané detaily, kterých ale naštěstí není mnoho. Suma sumárum představují Lovci monster s. r. o. kvalitní akční čtení pro drsné chlapy na parné léto, které se dá směle srovnat s domácími mistry Kulhánkem, Žambochem, Kopřivou nebo Kotletou.

  • Correia, Larry: Lovci monster s.r.o. (Monster Hunter International)
  • Vydal: Fantom Print; 2012
  • Překlad: Michal Farník
  • Obálka: Petr Willert
  • Vazba: brožovaná
  • 400 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)

Larry Correia v pěti bodech:

  1. Larry Correia (*1977) žije s rodinou v Utahu v USA, a kromě psaní se živí jako účetní a instruktor střelby, krátce pracoval pro FBI a vlastnil obchod se zbraněmi
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, jako dítě rád četl romány T. Brookse a R. E. Feista, začal psát první krátké příběhy, které si i sám ilustroval – bylo v nich hodně draků a mečů a explozí
  3. Už v mládí se učil střílet, protože na farmě běhala spousta malé zvěře, které se jinak nedalo zbavit; ne že by si užíval zabíjení králíků, byla to prostě jeho práce
  4. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě, na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  5. Lovce monster s.r.o. vydal v roce 2007 samonákladem po několikerých odmítnutích vydavatelů, kniha se však dostala na žebříček bestsellerů Entertainment Weekly, načež následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en
22. srpna 2012, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lovci monster s. r. o.

Lovci monster s. r. o.
  299 Kč