Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co dělá nestvůru nestvůrou?, J. K. Rowlingová: Ikabog (Ikabog 01)

Rowlingová Joanne K.: Ikabog

Bylo nebylo jedno malé království jménem Přehršlánie. Lidé tu měli nejen dostatek jídla, ale jídlo zde bylo tak výborné, že jim ho v okolních královstvích záviděli. Vládl zde král Norbert Neohrožený, který měl krásné zlaté kudrliny a úchvatný pěstěný knír, ale co bylo hlavní, lid ho měl rád. Od Kruasan na jihu až po Maceravu na severu byla půda v království úrodná a zajišťovala zdejším lidem blahobyt. Úplně na severu byl Mokřad, rostla zde jen tráva a pár hub bez chuti. Místní žili chudě a zbytek království jimi opovrhoval. Avšak právě zde vznikla legenda o Ikabogovi.

Ikabog je příšera, která žije v močálu a pojídá ztracené ovce a děti. Jak se pověst o něm šířila královstvím, měnil se jeho vzhled i vlastnosti. Někteří tvrdili, že vypadá jako had nebo drak, jiní ho popisovali jako vlka. Podle někoho vrčel nebo syčel, jiní tvrdili, že se pohybuje zcela neslyšně. Nekonečný byl výčet jeho mimořádných schopností, který se obměňoval v závislosti na fantazii vypravěče. Příběhy o něm se strašily malé děti. Když jednou přišel muž z Mokřadu s prosbou o pomoc, nikdo by v té době nevěřil, že legenda ožije a bude stát za potížemi a úpadkem, jenž postihne celé království, dosud to nejšťastnější na světě.

J. K. Rowlingová přichází po letech s pohádkovým příběhem, který ale s její nejslavnější sérií o Harrym Potterovi nelze vůbec srovnávat. Pokud čtenář očekává něco v tomto stylu, může být lehce zaskočen. Pokud se od takového očekávání dokáže čtenář oprostit, otevře se mu zcela nový pohádkový svět. Autorka si při tvorbě názvů a jmen hrála s jazykem a překladatel Petr Eliáš nejen udržel laťku, ale české názvy mnohdy ještě oproti originálu vylepšil. Příkladem toho mohou být názvy jako Kruasany, Tvarošice, Vurstpork nebo Kydlián.

J. K. Rowlingová v pěti bodech

  1. Joanne Rowlingová se narodila 31. července 1965 v Yate v Anglii.
  2. Proslavila se sérií knih o brýlatém čaroději Harrym Potterovi.
  3. S manželem a třemi dětmi žije ve svém sídle ve Skotsku.
  4. Příběh o Ikabogovi vyprávěla Rowlingová svým dětem, když byly malé, k jeho publikaci významně přispěla pandemie COVID-19.
  5. Kniha je doplněna ilustracemi od českých dětí.

Postavy lze již od prvních stran rozdělit na dobré či zlé, a v tomto ohledu nečeká čtenáře žádný velký zvrat. Každá z těchto postav má některou ze špatných vlastností, například lenost nebo lační po moci, a jejich intenzita se s ubíhajícím dějem jen zvětšuje, což je jedním z důvodů, proč příběh působí stále temnější. Záporné postavy se při dosažení svých cílů před ničím nezastaví, lžou, podvádějí, a dokonce vraždí. Autorka rovněž do příběhu zakomponovala problémy dnešní společnosti a doby, takže pozorný čtenář zde nalezne nejedno ponaučení.

Ikabog není zajímavý jen svým dějem, ale i samotným vznikem. Rowlingová tento příběh vyprávěla svým dětem a psala jej v přestávkách mezi knihami o Harrym Potterovi, nikdy však neměl konec. K jeho dokončení přiměla spisovatelku pandemie COVID-19, kdy byly miliony dětí doma, nemohly chodit do školy a vídat své kamarády. Příběh tedy zdarma umístila na internet a poprosila děti, aby k němu namalovaly ilustrace. České vydání tedy zdobí krásné obrázky od 34 českých dětí. Každá ilustrace je doplněná o jméno, věk a bydliště mladého ilustrátora s jejich seznam je umístěn na konci knihy.

Ikabog by měl být primárně určen pro čtenáře od sedmi let, nicméně s ohledem na temnou povahu děje a skryté poselství dokáže zaujmout i podstatně odrostlejší čtenáře, kteří v ní mohou naleznout další rozměr.

  • J. K. Rowlingová: Ikabog (Ikabog 1)
  • Albatros, 2020
  • Překlad: Petr Eliáš
  • 312 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
13. února 2022, Ivana Scholzová

Ikabog

Ikabog
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč