Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co byste udělali pro kapku vody?, Neal Shusterman, Jarrod Shusterman: Sucho

Shusterman Neal, Shusterman Jarrod : Sucho

Neala Shustermana netřeba českým čtenářům představovat. Po mrazivé Bez šance a veleúspěšné sérii Smrtka, která u nás neskutečně zaválela, je tu Shusterman s dalším románem, který napsal společně se svým synem Jarrodem. Vodu všichni berou jako samozřejmost. Co by se ale stalo, kdyby jednoho dne došla?

Ameriku sužuje sucho nebo, jak ho nazývají oficiálně, Bezvodí. Začalo to sérií varování – omezit zavlažování zahrad, délku každodenního sprchování a to hlavní – nepodléhat panice. Lidé ale věřili, že jde o pouhé fámy a nebrali varování vážně. Jednoho dne ale voda došla, a to úplně, a zavládl chaos. Pitná voda se stala nedostatkovým zbožím a každá láhev měla cenu zlata. Rabování, vraždění a vojenské zásahy. Jak daleko jsou lidé schopní zajít, aby přežili?

Alyssa je obyčejná středoškolačka, která se nikdy o události ve světě příliš nezajímala. Bezvodí ale ovlivní i ji – jejich poklidné předměstí se změní ve válečnou zónu. Její rodiče se navíc jednoho dne ztratí. Dívka je tak nucena sestavit tým, který se vydá pro pomoc. Její soused Kelton je mistrem v přežití, a tak doufá, že jí nějak pomůže. Podaří se několika teenagerům přežít dost dlouho na to, aby se dočkali drahocenné vody?

Anarchie přichází

Kniha Sucho je již několikátým románem, který Nealu Shustermanovi v českém překladu vyšel, a to u nakladatelství YOLI. Tento román však napsal ve spolupráci se svým synem Jarrodem Shustermanem, se kterým spolupracuje i na televizní adaptaci. Oproti předchozím autorovým sériím je Sucho samostatně stojícím románem bez jakéhokoli pokračování. Jak už název napovídá, příběh je zasazen do reálného světa, který náhle postihne přírodní katastrofa – dojde voda. Shustermanové se zaměřili na to, jaké by tato příšerná katastrofa mohla mít následky na obyčejné lidi.

Neal a Jarrod Shustermanovi v pěti bodech

  1. Neal je otcem čtyř dětí (jedním z nich je Jarrod) a žije v jižní Kalifornii.
  2. Za své romány pro mládež Everlost a Downsiders byl Neal nominován na dvanáct státních čtenářských cen.
  3. Jeden z Nealových románů byl vyhlášen nejlepší knihou pro mládež podle Americké knihovnické asociace.
  4. Jarrod je autorem povídky „UnDevoured“ ve třetím a závěrečném díle Nealovy série Bez šance.
  5. Neal také píše scénáře k filmům a televizním programům. Jarrod je mimoto i režíruje.

Situace je popsána z pohledu několika vypravěčů, převážně teenagerů. Každý z nich pochází z jiného prostředí a má svou vlastní agendu pro to, co dělá. Autoři se zaměřili především na psychologii postav a na to, jak reagují na náhlou katastrofu. Paniku a boj o přežití prožívají nejenom hlavní hrdinové, ale celá populace Spojených států amerických. Z jejich pohledu taktéž ukazují, jak situaci řeší vláda. Kapitoly z pohledu hlavních hrdinů se střídají s krátkými vsuvkami, ve kterém mohou čtenáři sledovat osudy náhodných lidí, kteří se s tragédií popasují po svém a riskují i vlastní životy, aby zachránili ostatní.

Smrt na každém kroku

Neal Shusterman je známý svým drsným a realistickým stylem psaní, který se projevil i v Suchu. On i jeho syn realitu nijak nepřikrášlují a vykreslují ji tak, jak by doopravdy mohla vypadat. Čtenáři se slabším žaludkem by se knize měli raději vyhnout, jelikož se tu objevuje celá řada násilností, vraždy, nemoci a další nepříliš vábná témata. Knize se nedá upřít její čtivost a to, jak rychle vtáhne čtenáře do děje. A nepustí. Jelikož jde ve velké míře o boj o přežití, čtenáři se dočkají spousty akce a napětí, při kterých se budou bát o hlavní hrdiny.

Sucho je ideální knihou k vyplnění času při čekání na překlad třetího dílu série Smrtka. K přečtení láká i fakt, že se čtenáři dočkají filmového zpracování této knihy. Na scénáři se podílí jak Neal, tak i jeho syn Jarrod, což čtenářům dává naději, že by se filmová adaptace mohla velmi podovat své knižní předloze.

Sucho je vhodné pro čtenáře se silným žaludkem, kteří hledají akční příběh se skupinkou hlavních hrdinů, kteří se musí vyrovnat s nečekanou přírodní katastrofou.

  • Neal Shusterman, Jarrod Shusterman: Sucho
  • Yoli, 2019
  • překlad: Petr Kotrle
  • obálka: Gabriela Janovská
  • 384 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
2. března 2020, Kateřina Kopišťová

Sucho

Sucho
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč