Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Číst středověkou antologii Ondřeje Jireše je Krvavá čest, Ondřej Jireš (ed.): Krvavá čest

ed. Jireš Ondřej: Krvavá čest - ant.

Zkušený editor se již představil s celou řádkou různých souborů povídek. Společné jsou všem kvalitní zpracování a výborné obsazení z řad tuzemských autorů. V čele všech těchto počinů kráčí série antologií spojených tématem historické fantasy. Krvavá čest zavede čtenáře do temných časů vrcholného středověku.

Krvavé cti předcházela podobně laděná antologie Memento mori. Knížky jsou to jako lusk, tudíž se není čemu divit, že se chystá celá série obdobných povídkových knih mapujících různé dějinné epochy okem žánru historické fantasy. První kus byl velice povedený a druhý je snad ještě povedenější. Suma sumárum ve svazku na stole leží šest příběhů, ve kterých se čtenář může vydat po stopách křížových výprav, mezi pohanské čaroděje, bojovat s ďáblem a vychutnat si tyto a spoustu jiných příjemných kratochvílí, které středověk servíroval jak na stříbrném podnosu.

Vlajkovou lodí knihy je novela Martina D. Antonína Saladinova lampa. Zmínit ji jako první se sluší nejen proto, že je nejdelší a malůvka na velice pohledné obálce na ní odkazuje. Už jenom proto, že se na stránkách tohoto příběhu čtenář může dočíst, jak odolat čarokrasavici slibující vyplnění KAŽDÉHO přání. Slovy literárního kritika působícího většinu času v restauraci, by bylo možné charakterizovat tento počin, jako Království nebeské počesku. Antonín si pohrává s fabulí, jakou stopu mohl našinec ve Svaté zemi zanechat v událostech kolem slavné bitvy u Hattínu. Ačkoli se nejedná o krátký text, odlepit od něj zarudlé oči je takřka nadlidský výkon. Děj je napínavý, vylepšený špetkou vtipných hlášek a bonbónek představují velice barvitě popsané historické reálie.

Ovšem na atmosféru historických příběhů naladí už povídka, která celou antologii otevírá. Život za život v ní vyměňují vikingové, kteří na drakaru po Labi dopluli do českého vnitrozemí, s potomkem rodu Vršovců. Zajímavá zápletka a mistr dobrodružných příběhů Leonard Medek přitáhnou čtenářovu pozornost lépe než pivo vosu v létě. Autor povedeně využil prázdného místa v dějinách, aby ho naplnil pointou vlastního příběhu a velice originálním způsobem tak propojil inspiraci ze severských legend a mytologie s domácími záležitostmi.

Jestli se dá Krvavá čest k něčemu přirovnat, tak je to rozsáhlé pohoří. Proč? Protože nemá jen jeden vrchol. Na druhý z nejvyšších vystoupá čtenář se Starýma očima, za tisíc let Vilmy Kadlečkové. Povídka zavede k dalšímu tématu oprašovanému mnoha (nejen) filmovými zpracováními. Snad každý slyšel o Robertu z Locksley alias Robinu Hoodovi. Nicméně s invencí Vilmy Kadlečkové se klasická legenda promění v pozoruhodný mystický příběh plný magie a bolesti. Za zmínku stojí drobný jazykový experiment využívající starosvětsky znějícího jazyka. Splnil svůj účel, atmosféru příběhu jen vylepšil.

Ondřej Jireš v pěti bodech

  • V letech 2000 – 2008 šéfoval fantasyplanet.cz a vybudoval zde i dnes fungující univerzální fórum fanoušků fantastiky.
  • Jeho první antologií byl Čas psanců pro nakladatelství Triton.
  • Úspěch jeho počinů umožnil vydání dalších antologií po jeho taktovkou, k dnešku je jich sedm.
  • Čas psanců se již druhého vydání dočkal a chystají se k němu i Písně temných věků.
  • V občanském životě se Ondřej věnuje marketingu na sociálních sítích a novým médiím.

V následující povídce Řeka se nadmořská výška příliš nesníží. Jinak to u hvězdy vyšlé pod Tatrami Alexandry Pavelkové, ani jinak nejde. Řeka je sice již starší prací, ale vzhledem k tomu, že autorka se uměleckému psaní již příliš nevěnuje, nezbývá než si vychutnat, co zůstalo. Tentokrát spor mezi uherským králem Bélou IV. a vodní vílou. Pohádkový příběh plný lásky skýtá i ponaučení, jak se sluší a patří.

Ačkoli je Pavel Renčín velice decentním mladíkem, ví, co znamená Hněv boží. Aspoň na literárním poli, přesvědčit se o tom může každý na stránkách stejnojmenné povídky. Kdo nezažil morovou ránu, neuvěří, snad jen když se začte do Renčínova barvitého textu. Pochmurný příběh bývalého popravčího, jehož cesta za vykoupením hříchů je strmější než Golgota s křížem na hřbetě.

Knihu uzavírá benjamínek horolezecké výpravy. Ovšem ani výstup s Janem Č. Galetou se neobejde bez maček a cepínu. Doborská skála navazuje na debutový román Lvi Lucemburští. S vladykou Jakubem Štěně z Bělin se v něm pod korouhví Zikmunda Lucemburského vydá čtenář na válečnou výpravu, ovšem pakt s ďáblem může být děsivější než nejlítější bojová vřava. Ve srovnání se zkušenými harcovníky to má Galeta obtížné, ale rozhodně se u jeho čtivého dobrodružství v zajímavých historických kulisách nikdo nudit nebude.

Krvavá čest je určitě jedním z nejzajímavějších počinů na domácí scéně poslední doby. Ačkoli antologie z povídek různých autorů je méně atraktivní než román, jedná se v tomto případě rozhodně o naprosto neoprávněný předsudek. Knihu by osvěžila ještě neznámá tvář, nicméně objevit nováčka, který by zachutnal i po výše uvedených pamlscích, to je přetěžký úkol i pro takového cukráře, jakým je Ondřej Jireš. Každopádně Jirešova série historické fantasy rozhodně zaslouží palec nahoru a nezbývá než s velikým očekáváním nervózně šoupat zadkem na židli do vydání další části, která se posune zase kus po proudu řeky času.

  • Ondřej Jireš (ed.): Krvavá čest
  • Triton, 2012
  • obálka: Renata Brtnická
  • 362 stran, 278 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
21. března 2013, Radim Červenka

Diskuze k článku

E-book?
Jerry - 07. 09. 2013 09:03

Vyjde nebo vyšla tato kniha i elektronicky (PDB, MOBI)?

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Krvavá čest - ant.

Krvavá čest - ant.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč