Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cimmeřanův hněv, Loren L. Coleman

Coleman Loren L.: Legendy o Kernovi

Před několika lety se v americké Conan Properties International, která vlastní práva na postavu Conana Cimmeřana, rozhodli podpořit zájem o svět a dobu, v němž se jeho dobrodružství odehrávají. Zrodil se tak ambiciózní projekt, který si dal za úkol zaplnit hyborský svět dalšími příběhy bez toho, aby se v nich musel sám slavný hrdina angažovat. S touto ideou tedy oslovili několik spisovatelů a výsledkem této spolupráce jsou tzv. conanovské pastiše, do jejichž psaní se mimochodem zapojila i taková jména jako Richard A. Knaak či Harry Turtledove.

Čeští čtenáři se s tímto projektem mohli seznámit loni, kdy nakladatelství Triton vydalo první díl trilogie Lorena L. Colemana Legendy o Kernovi, román Vlčí krev. Zde se poprvé představil bojovník Kern, zvaný pro své podivně zbarvené oči Vlčí oko. Ačkoliv už svým vzhledem vzbuzuje u ostatních podezřívavost a nevraživost, dokonce se proto musí stát i vyhnancem, neváhá se postavit Vanirům, kteří napadli jeho rodnou zemi. A to přesto, že někteří z nájezdníků vypadají přesně jako on. Dokonce se mu podaří těžce zranit i ledového obra Grimnira, čímž zvrátí výsledek boje ve prospěch Cimmeřanů. Zatímco kmeny oslavují vítězství, jako jeden z mála si uvědomuje, že boj není u konce.

Po téměř roční přestávce máme možnost se opět vrátit do chladné Cimmerie v pokračování Kernova příběhu příznačně nazvaném Cimmeřanův hněv. Vanirové se s porážkou nesmířili a touží po odvetě. Navíc Ymirish Lodur přísahá pomstu Kernovi osobně a je odhodlán ho zničit za každou cenu. Prostředků k tomu má jako čaroděj více než dost. Zatímco armáda Vanirů postupuje po nitra země, cimmeřanské kmeny váhají. Dokonce i náčelnice jednoho z nejmocnějších z nich, Ros-Crana, se snaží taktizovat. Znechucený Kern se proto opět vydává v čele své malé družiny do boje odhodlán Seveřanům jejich vpád co nejvíce „osladit“.

Autor překvapivě jako hlavní postavu příběhu nezvolil svalnatého cimmeřanského borce, ale ymirishského míšence. To mu umožnilo nejen vyhnout se napodobování conanovského archetypu, ale zároveň mu to i poskytlo dostatečně velkou svobodu v jednání a chování jeho hrdiny. Kern v jeho podání je sice zdatným a odvážným bojovníkem, ale zároveň je i rozvážným a přemýšlivým mužem a zejména nadaným taktikem. Nevyhýbá se sice přímým střetům a použití hrubé síly, ale dává přednost léčkám a pastem, jež nepřátele nejprve oslabí. To je také jeden z důvodů, proč se mu daří uštědřovat tak citelné rány.

Zároveň je charismatický vůdce, jemuž muži ochotně svěřují vlastní životy. V jeho družině totiž dostávají příležitost pomstít se nepřátelům, získat slávu a zároveň něco udělat pro rodnou zemi. Šanci přitom dostanou všichni, kteří stačí tempu skupiny, nezáleží na tom, kým byli dříve. Postupně tak vzniká kompaktní jednotka o vysokém morálním kreditu, jejíž bojová hodnota je mnohonásobně větší, než je součet jejích členů. A to je při jakési „partyzánské válce“, kterou Kern vede, neocenitelný klad.

Ve svém příběhu Coleman vidí trochu jinou Cimmerii, než jakou ji známe z vyprávění Howarda a jeho epigonů. Jeho svět je barbarštější, krutější a nelítostnější. Je to svět, v němž jde skutečně o život, a kde nepřátelé neušetří nikoho, včetně žen a děti. Což je pohled sice poněkud šokující, ale také mnohem více odpovídající realitě. Jednotlivé cimmeřanské klany tu žijí v neustálém nebezpečí a bleskové války střídají vratká příměří. Přesto však klany téměř nedokáží překonat svou řevnivost ani tváří v tvář vanirské hrozbě. Rychlou a ráznou protiakci nahradilo chytračení a vyčkávací taktika.

Vlastní děj knihy má rychlý spád, podařilo se tu i vychytat většinu nesrovnalostí z Vlčí krve, takže se text čte docela příjemně. Zejména popisy šarvátek a bojů jsou velmi vydařené. K nejlepším patří popis obrany zničené rodné Kernovy vesnice, jenž je jako živý, a kromě silné vizuální stránky má i hluboký emotivní podtext. Rovněž morálně silný hrdina působí přirozeně a svými postoji i činy vzbuzuje sympatie stejně jako celá jeho družina.

  • Loren L. Coleman: Cimmeřanův hněv
  • překlad: Zdeněk Uherčík
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • vydal: Triton, Praha 2007
  • 317 stran / 209 Kč
18. dubna 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).