Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Chytne vás Jakub Mařík do ledového sevření?, Jakub Mařík: V ledovém sevření (UTSS Salamis 02)

Mařík Jakub: UTSS Salamis 02: V ledovém sevření

Minule bylo na Salamis pekelné horko a aby byla rovnováha zachována, tentokrát na čtenáře čeká ledové sevření. Jinak zůstalo vše při starém, čeká nás objevování tajemných civilizací, solidní dávka akce a pár kapitol určených pro postavy. A ani tady Salamis nehýří originalitou, ale udržuje vysokou úroveň vyprávění.

Přestože Salamis byla sotva záplatovaná po minulém nelítostném boji proti přesile, čeká na ni další urgentní úkol – konečně se našla loď Korzárů, kterou bude možné zkoumat. S neznámých důvodů se totiž zřídila na zapadlou mrazivou planetu, aniž by spustila autodestrukci, jak mají Korzáři ve zvyku. I když má Salamis k úplné kondici daleko, nabere družstvo čínských mariňáků a specialisty rozvědky a upaluje na novou misi.

Ta se tváří jako průzkumná, ale jak už to tak v románech bývá, leccos se zvrtne a Salamis skončí nedobrovolně zaparkovaná v ledovci na mrazivé planetě Marzana-3. Naštěstí ale cíl mise, havarovaný Korzárský explorer, se nachází nedaleko, a tak tak mají mariňáci pod vedením Jana Marhoula do doby, než bude Salamis zase letu schopná, o zábavu postaráno. Mimo jiné i proto, že zdejší fauna je krapet agresivnější, než se na první pohled zdálo. O zbytek zábavy se pak postarají rozvědčíci, kteří musí statečným mariňákům neustále komplikovat práci.

Na oběžné dráze planety ale také není klid. Jediný, navíc neozbrojený, průzkumný letoun bude muset zlikvidovat satelit, který poslal k ledu celou Salamis. A do třetice všeho zlého se vejde ještě jeden zádrhel – jak dostat poškozenou loď s polovinou nefunkčních motorů zpět na oběžnou dráhu? Problému k řešení je tedy dost.

Bohužel v knize nechybí ani nějaké to klišé – rozvědku tvoří z poloviny blbci, jimž samozřejmě svěří velení v terénu, takže si ho musí mariňáci srovnat k obrazu svému. Což je motiv, který se asi nevyhne žádnému románu spadajícímu do ranku military. Trochu rovnováhy tomu dodá postava jejich velitele, ale i jeho chvilka slávy nastává spíše náhodou, kterou si zaviní vlastní blbostí, přece jenom ale původní dojem trochu napraví.

Podobně jako v minulém díle i tady lze nalézt určité slibné náznaky, že jednotlivé postavy nejsou jenom plastovými vojáčky, ale mají i nějaký charakter. Ne, že by se vztahy kdovíjak posunovaly, ale určitý vývoj tady existuje. Postavy začínají projevovat individuální rysy, takže nepůsobí jen jako mluvící charaktery stvořené proto, aby čtenáři umožnily pohled na různé části lodě (velitel mariňáků, pilotka, technik, analytik). Velké plus představuje, že alespoň na některé postavy vyskakuje jejich minulost, což jim dodává na plasticitě. Příjemným překvapením je i to, že Mařík „nezapomněl“ na události prvního dílu, takže zbavuje sérii dojmu epizodického seriálu.

Akce je i tentokrát dostatek, ale ze zápletky je jasné, že tentokrát budou hrát prim mariňáci a konvenční zbraně. Pokud minule to bylo nahánění menší lodičky s větší ve stylu Master and Commander, tentokrát jde spíše o akční přestřelku ve stylu Hvězdné pěchoty. Takže hromada nehumanoidních nepřátel proti kupce špičkově vybavených a neohrožených mariňáků. Jenom místo brouků tady máme lední medvědy. Ale není třeba se bát, najde se jich dost na to, aby dokázali vytvořit napětí a občas nějakého toho mariňáka schramstli. Akce je efektní, krvavá a scény jsou koncipovány tak, že by se z fleku daly hodit na stříbrné plátno. Navíc nechybí škůdce, který se dostal za obranné linie a se kterým bude třeba se vypořádat i jinak než hrubou silou.

Nových odpovědí V ledovém sevření čtenář mnoho nenajde, spíše naopak. Místo abychom zjistili něco o Korzárech, tak na nás vyskočí zcela nová rasa, která je ještě záhadnější než Korzáři. Ale není se čemu divit, série už má naplánováno několik dalších pokračování, a tak na druhý díl dopadla nevděčná úloha prostředních dílů. To ale nevadí, protože přestože se nikam zásadně neposuneme, samotná cesta je fajn. Mařík zvládá dávkovat jednotlivé složky příběhu, jak má, akci a drama dokáže správně vykulminovat, a i postavy si čtenář dokáže oblíbit. Salamis sice ničím zvláštním nepřekvapí nebo neohromí, ale zato se skvěle čte a zvládne pobavit. A to je přesně to, co v současné nelehké době fanoušek sci-fi potřebuje.

Úplně kladně nejde hodnotit redakční práci. Jasně, stane se, že šotek občas dělá neplechu, ale záměna postav představuje docela zásadní minelu (obě jména sice začínají na A, ale splést si sukničkářského pilota Aicarda se zmrzačeným rozvědčíkem Annysem je docela nápadné).

Trochu víc invence by si zasloužila i obálka, kterou nechybí velmi hezké grafické zpracování, ale motiv je prakticky totožný s prvním dílem (jen žluté slunce za Salamis je vyměněno za modrou ledovou planetu), takže tady by neuškodilo zapojit trochu nápaditosti. Sice to k sobě v knihovničce hezky ladí, ale byla by škoda, pokud by jednotlivé díly série čtenář dokázal odlišit jen podle pořadového čísla.

  • Jakub Mařík: V ledovém sevření (UTSS Salamis 02)
  • Mystery Press, 2021
  • Obálka: Lukáš Tuma, Tomáš Flak
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
19. července 2021, Jan Červenka

UTSS Salamis 02: V ledovém sevření

UTSS Salamis 02: V ledovém sevření
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč