Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Charley Davidsonová zastává jeden názor: Raději mrtvé vidět, než mezi ně patřit, Darynda Jones: První hrob napravo (Charley Davidsonová 1)

Jonesová Darynda: První hrob napravo

V žánru urban fantasy se můžeme setkat už s čímkoliv. Například se smrtkou. Charley Davidsonová totiž není jen obyčejná detektivka. Narodila se se schopností vidět zemřelé lidi a díky nim řeší jeden případ za druhým. Kromě toho má dosti prořízlou pusu a díky tomu se z paranormální fantasy První hrob napravo stává vtipný a originální thriller, který pobaví každého.

Charley Davidsonová, detektivka a smrtka v jedné osobě, pomáhá svému strýci s řešením zapeklitých případů. V poslední době se jí ale každou noc zjevuje ve snu tajuplný muž, na pohled velmi sympatický a plný vášně. Charley však nemá čas řešit, kdo neznámý je, protože její strýc potřebuje její nadpřirozené schopnosti. Ve městě došlo během jedné noci ke třem vraždám. Když Charley důkladně vyslechne všechny tři mrtvé právníky, zjistí mezi nimi jistou spojitost. A tak se nechá naplno strhnout vyšetřováním. Neznámý jí ale i tak nenechává spát, a tak se mu spolu se svou nejlepší kamarádkou rozhodne stejně přijít na stopu.

V dnešní době se u každého žánru dá najít nepřeberné množství knih. Knih, které jsou si dost podobné. První hrob napravo má typickou dějovou linku urban fantasy, ale překvapí svou originalitou a sarkasmem. Příběh baví už od první stránky a to díky hlavní hrdince, z níž padá jedna hláška za druhou, jeden ironický komentář za druhým. Charley, která si v životě prožila už dost, včetně smrti vlastní matky a nepříliš dobrého sžití s macechou a otravnou sestrou, má nejen schopnost promlouvat s mrtvými a posílat je na onu cestu. Má také neuvěřitelný dar řešit věci tak, že je to právě ona, kdo odchází s rozbitou pusou.

Příběh Prvního hrobu napravo se značně větví. Kromě řešení smrti tří právníků a vyslýchání tří mrtvých duchů Charley hledá totožnost tajemného muže ze snů. Ve svých vzpomínkách se také vrací ke své rodině a těžkému žití s nevlastní matkou, soupeření se svou sestrou, setkání se svou nejlepší kamarádkou a v neposlední řadě k podivným událostem, během nichž málem přišla o život. Protože ať byla kdekoliv, vždycky ji život zachránila maskovaná postava. Charley neví proč, ale zastává názor, že maskovaný a muž ze snů mají něco společného.

Darynda Jones v pěti bodech

  1. Za své knihy dostala Darynda řadu ocenění, včetně prestižní ceny RITA a RWA Golden Heart.
  2. Série Charley Davidson má v současnosti zatím pět dílů.
  3. Kromě série o Charley Davidsonové napsala také trilogii The Darklight.
  4. Už od narození byla rozeným vypravěčem.
  5. Jonesová žije v Novém Mexiku se svým manželem více než 25 let a mají dva syny.

Kniha se čte dobře a svižně. I když není kriminální zápletka nijak složitá a komplikovaná, čtenář se u ní pobaví a kolikrát se pozastaví nad tím, co hlavní hrdinka provedla a jak vyřešila danou situaci. Nejvýraznější jsou slovní výměny mezi Charley a policejním vyšetřovatelem – je mezi nimi patrná určitá chemie, ale jelikož se spolu nemusí, o to víc jsou jejich střetnutí plná černého humoru.

První hrob napravo je skvělý start nové paranormální fantasy, v níž nechybí romantika, břitký humor a originální zvraty. Autorka vymyslela neobvyklou hrdinku s prořízlým jazykem a schopností vytočit všechny okolo sebe. Otevřený a nečekaný konec pak dobře navnazuje na druhý díl. Pokud si autorka udrží styl, bude knižní trh obohacen o další originální sérii.

  • Darynda Jones: První hrob napravo (Charley Davidsonová 1)
  • Pavel Dobrovský – Beta, 2013
  • překlad: Tomáš Bíla
  • obálka: Martin Šusta
  • 352 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 287 Kč)
26. ledna 2014, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Charlie Davidsonová 1 - První hrob napravo

Charlie Davidsonová 1 - První hrob napravo
319 Kč 287 Kč