Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cestování časem ještě nikdy nebyla větší zábava, Poul Anderson: Stráž času

Anderson Poul: Stráž času 01

Od vynálezu stroje času jsou návštěvy historie mnohem živější než při čtení naučných knih. Jenomže ne každému stačí jen tak se na chvíli přiletět pokochat událostmi, které formovali naši civilizaci (a které později zformují civilizaci polobožských Danellianů). Najdou se i tací, kteří se pokouší změnit minulost. A proto existuje Stráž času, která dohlíží na každé narušení časové kontinuity.

Ne vždy se totiž čas dokáže vypořádat s následky nepromyšleného zásahu do minulosti. V případě titulní novely Stráž času, která je zároveň prvním příběhem z tohoto univerza vůbec, jde o „pouhé“ vyřešení záhady spojené se značně radioaktivním artefaktem, který se z nějakého důvodu ocitl kolem roku 464 v hrobce na území dnešní Británie. Poměrně jednoduchý úkol se záhy zkomplikuje, neboť dokonce i strážci času nejsou vždy imunní vůči možnostem, které by jim změny minulosti mohly přinést.

Někdy ale změny minulosti mohou přinést i záchranu života. V Odvaha být králem je hlavní hrdina požádán o vypátrání kolegy a kamaráda, který se ztratil kdesi na území starého Íránu. Shodou okolností někdy v té době se začíná i legendární pouť budoucího Krále králů, Kýra Velikého, zakladatele Perské říše. A i když dávno oplakaný strážce se najde, bude k jeho záchraně potřeba velká dávka důvtipu a spousta štěstí. Jeden chybný krok by totiž mohl katastrofálně změnit celé časové kontinuum.

Poul Anderson v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1926 v Bristolu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval fyziku na Minnesotské univerzitě.
  3. Patří k významným spisovatelům tzv. Zlatého věku sci-fi.
  4. V roce 1972 se stal prezidentem Swordsmen and Sorcerers' Guild of America.

Navzdory primárnímu úkolu stráže je občas některé události náležitě pozměnit, aby nedošlo k nejhoršímu. I když taková změna může stát mnoho životů. Jediná hra ve městě popisuje následky úspěšného vylodění mongolské průzkumné armády v severní Americe. Pokud by se jim povedlo najít a dobýt tehdejší říše Nového světa, na evropské cestovatele by tak mohla čekat velmi dobře vyzbrojená armáda, která by rozhodně nestála o nějakou kolonizaci. Aby se strážcům času povedlo zachránit naši budoucnost, budou se muset s těmito Mongoly vypořádat. A to rozhodně nebude snadné.

Stráž času je sbírkou obsahující prvních pět příběhů z univerza, v němž je cestování časem velmi jednoduchou a zároveň poměrně nebezpečnou záležitostí. Časové kontinuum si sice poradí s mnohým, ale čas od času je mu potřeba pomoct. Třeba odstraněním těch, kteří se pokouší změnit dějiny. Nicméně není tak úplně jasné, co ještě kontinuum zvládne vstřebat a co ne. Některá pravidla se totiž lehce mění, aby pomohla aktuálnímu ději. Přesto lze poměrně snadno tento rozpor ignorovat, neboť samotné příběhy jsou velmi atraktivní a čtivé. Autor se nesnaží příliš komplikovat pochopení časových paradoxů a soustředí se na to, aby vše bylo, pokud možno, co nejsnáze stravitelné. Nejde totiž o teorie a hypotézy, ale o příběh.

Seznam textů:

  • Stráž času
  • Odvaha být králem
  • Gibraltarské vodopády
  • Jediná hra ve městě
  • Delenda Est

Poul Anderson zde položil základy jedné ze svých nejslavnějších literárních sérií. Její hlavní hrdina by se svým lehce cynickým nazíráním na svět neztratil ani v současných románech a seriálech. Jednotlivé texty zároveň velmi efektně pracují s teoriemi o alternativní historii. Co by se stalo, kdyby… Je pochopitelné, že autor se zaměřuje na minulost a nenechá čtenáře nahlédnout do budoucnosti. Z té přichází pouze někteří členové stráže a jejich narážky na to, co lidstvo čeká, rozhodně probudí fantazii každého čtenáře. Velmi dobře je zde i zpracována možnost zjistit si, jak která událost dopadla. Ztratil se kamarád? Možná nelze zjistit, co se mu stalo, ale není problém mrknout se, jestli ho vůbec někdo našel.

Stráž času je sbírkou, která nadchne svými nadčasovými myšlenkami a zároveň může novým čtenářům přiblížit dílo jedné z legend světové fantastiky.

  • Poul Anderson: Stráž času
  • Laser, 2019
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • Obálka: Stephan Martiniere
  • 272 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
9. ledna 2020, Tomáš R. Tokoš

Stráž času 01

Stráž času 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč