Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čestný špionský: Pozor, špionům se zkrátka nedá věřit!, Ally Carterová: Čestný špionský (V tajných službách 2)

Carterová Ally: V tajných službách 2 - Čestný špionský

Po roce se opět setkáváme s Cammie Morganovou, pozoruhodnou patnáctiletou slečnou, která se připravuje na své budoucí povolání špionky. Dokáže splynout s okolím a ztratit se v davu. Přesto nezůstala nepovšimnutá – někdo na ní ulpěl pohledem a obrátil ji život doslova vzhůru nohama. Ten někdo se jmenuje Josh, Cammiina první láska. Avšak ona je budoucí pracovnice tajných služeb, a tak na někoho obyčejného, jako je právě Josh, zkrátka není vhodná doba. Naštěstí začal nový školní rok a s ním i nová mise, se kterou se Chameleonka je její přítelkyně budou muset vypořádat.

Druhý díl začíná tam, kde ten první skončil – u Cammie, která má ještě stále tak trochu zlomené srdce. Jenže na truchlení není čas, zvlášť po tom, co celou školou otřese vzrušující novinka. Na akademii budou mít společnost, a to nejen tak ledajakou, ale tu chlapeckou. Celý školní rok budou trávit po boků chlapců z Jeřábova institutu, kteří sem přijedou na výměnný pobyt. Jenže, co jsou vlastně zač a jaká tajemství skrývají? Proč se ve škole po jejich příjezdu začínají dít divné a zcela nevysvětlitel­né věci?

Ally Carterová ani tentokrát nezklamala. Zatímco pilotní díl byl skutečně pouze úvodem do připravované šestidílné série, jeho pokračování už nabízí daleko víc akce a napětí. Setkáváme se tu sice se starými známými, ovšem od „Protřepat, nelíbat“ značně dospěli a zmoudřeli.

Kromě jiného se daleko více podíváme pod pokličku tajných služeb a práce agenta jako takového. Autorka totiž odhaluje daleko více špionských triků, fíglů a vynálezů, u kterých se opravdu skvěle pobavíte. Co byste řekli třeba na prsten, který vám během pár vteřin odhalí, zda osoba, se kterou se zrovna bavíte, mluví pravdu, či nikoliv? O detektoru lži radši ani nemluvě.

Ally Carterová v pěti bodech

  1. Americká spisovatelka, narozena 1. ledna 1974 v Oklahomě.
  2. Vystudovala Cornellovu univerzitu.
  3. Její knihy byly publikovány ve více než dvaceti zemích světa.
  4. Svou první knihu Cheating at Solitaire vydala v roce 2005.
  5. Čestný špionský je druhou knihou z šestidílné série.

Jak už jsme zvyklí z úvodu série, opět nechybí vtipné pasáže vzaté přímo z myšlenkových pochodů hlavních hrdinů, zprávy z misí či jen vtipné příhody ze života. Zkrátka a dobře, o humor a dobrou náladu rozhodně nouze nebude. Příběh je jím totiž přímo proklat, ale i samotná hlavní dějová linie rozhodně není nejhorší. Možná právě naopak.

Pokud hledáte nenáročné letní čtení vhodné někam k vodě či na cesty, je pro vás Čestný špionský tou správnou volbou. Zákonitě ho přečtete na jeden zátah – přibližně dvě stě stran textu opravdu není moc – a ještě se u něj od plic zasmějete. Navíc holky z Akademie Gillian Gallagherové si prostě neleze nezamilovat. Já jen doufám, že i zbylé díly nezklamou a ponesou se v podobném duchu! A také dodávám, že by možná nebylo na škodu vydávat více než jeden díl ročně, protože Gallanky si pozornost rozhodně zaslouží.

  • Ally Carterová: Čestný špionský (V tajných službách 2)
  • CooBoo, 2017
  • překlad: Michaela Graeberová
  • obálka: Kamila Flonerová
  • 200 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
11. července 2017, Anastasja Vištalová

V tajných službách 2 - Čestný špionský

V tajných službách 2 - Čestný špionský
  199 Kč