Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cesta ke svobodě se může snadno zvrtnout, Larry Correia: Syn černého meče (Sága zapomenutého válečníka 1)

syn-černého-meče-correia

Lidstvu vládne Zákon a Ashoka Vadala je jeho největší prorok. Zákon určuje životy všech. Od představitelů nejvyšší kasty až po bezkasté, kteří nejsou ničím víc než chodícím majetkem. Ani ochránci Zákona, k nimž patří i Ashoka, nemohou být všude. Navíc, bezkastí se začínají bouřit. Toho by někteří rádi využili k rozpoutání občanské války. Ashoka si tak bude muset vybrat, koho vlastně má chránit a před čím.

Kromě nelidského tréninku ochránců a nadpřirozené síly má Ashoka ještě i legendární meč, který si sám vybírá svého držitele. Spolu jsou neporazitelní. Ale když se fanaticky loajální Ashoka dozví pravdu o svém původu, ocitne se před největším dilematem svého života. Může i nadále sloužit řádu, který se podílel na tvorbě lží o jeho minulosti? Mít Ashoku na své straně by se v současné turbulentní situaci hodilo všem. Ostatně někteří plánují zmanipulovat tohoto ochránce k tomu, aby jim pomohl drasticky změnit zavedené pořádky. Ne však tak, jak by si přáli bezkastí, kteří by též rádi přesvědčili elitního ochránce o spravedlivosti svého boje za svobodu. Jenomže jak přemluvit někoho, pro nějž je Zákon spolu s přísnými kastovními pravidly vším?

Larry Correia v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1977 v Kalifornii.
  2. Debutoval románem Lovci monster s.r.o.
  3. Jeho velkým koníčkem jsou střelné zbraně.
  4. Získal několik cen Dragon Award za nejlepší fantasy román.
  5. Dvakrát byl nominován na cenu Hugo.

Kastovní systém je hned zpočátku vyobrazen jako nesmírně nespravedlivý. Autor si dává dobrý pozor, aby čtenáře náležitě uvedl do svého světa. A osvětlil roli a schopnosti ochránců, přičemž Ashoka se již od prvních stran znázorněn jako výjimečně přísný ve vztahu k dodržování Zákona. Zatímco jeho kolegové se berou jako elitní válečníci, kteří si zaslouží všechna privilegia s tím spojená, Ashoka chápe své povinnosti coby životní poslání. Nejlepší z nejlepších, a přesto bez jakýchkoli osobních ambicí. A když se Ashoka dozví, že se stal ochráncem jen proto, že byl jako malý kluk v nesprávnou dobu na nesprávném místě a navzdory snahám místních elit si ho vyvolil legendární meč, rozhodne se pro pomstu. Ovšem zároveň se nehodlá obrátit proti Zákonu a touží ho dodržovat až do úplného konce.

Larry Correia Synem černého meče možná udělal úkrok stranou od svých typických příběhů. Nicméně jde o změnu velice příjemnou. Pořád je zde totiž největší důraz kladen na děj a tempo vyprávění. Ashokův svět je popsán spíše letmo, místy za pomocí flashbacků. Ty jsou ale vhodně umístěné a nikterak nenarušují aktuální události. Autor zde dokazuje, že není třeba mít na stole dvě tuny originálních nápadů na epickou fantasy, aby vznikl zajímavý příběh. Ano, tento svět neoplývá přílišnou jedinečností, ale všechny postavy jsou uvěřitelné a příběhu nechybí vnitřní logika. S nadpřirozenem se spíše šetří (vyjma zázračných schopností ochránců, bez nichž by se neobešly scény jednoho proti všem), což nevadí. Vyprávění příjemně plyne, postavy mají dostatek prostoru k demonstraci svých motivů. A závěr slibuje velice zajímavé pokračování. Nezbývá než se těšit na druhý díl.

  • Larry Correia: Syn černého meče (Sága zapomenutého válečníka 1)
  • Fantom Print, 2022
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Kurt Miller
  • 384 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 258 Kč)
17. října 2022, Tomáš R. Tokoš

Sága zapomenutého válečníka 1 - Syn černého meče

Sága zapomenutého válečníka 1 - Syn černého meče
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 258 Kč