Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cesta k nalezení pravé lásky i sebe sama vede Elisabeth skrze trosky lidskosti, střepy snů a chřadnoucí vlčí máky, S. Jae – Jonesová: Píseň stínů (Píseň zimy 02)

Jae-Jonesová S.: Píseň zimy 02: Píseň stínů

Král duchů se vzepřel pradávným zákonům a nechal Liesl odejít ze své říše. Jenže království stínů dívku poznamenalo. Místo toho, aby skutečně žila a zúročila darovaný čas, přežívá ve stínu vzpomínek a žalu nad ztrátou milého. Z letargie ji vytrhne až pozvánka neznámého mecenáše a ctitele její hudby, aby přijela do Vídně za bratrem Josefem. V rodinném hostinci na pokraji úpadku ji už nic nedrží, proto se sestrou Käthe odjíždí za vidinou osvobození.

Pokračování neobvyklého, pochmurně laděného vyprávění nazvaného Píseň zimy, těžícího z té nejlepší tradice nesmlouvavých a syrových grimmovských pohádkových příběhů, čtenáře opět zavádí do reálného Bavorska 18. století, ale také do tehdejší Vídně nebo Čech. Kniha Píseň stínů přímo navazuje na autorčin debutový svazek, jenž umně propojuje historické reálie s temnou podzemní říší ovládanou prastarou magií a zákony nadpřirozena.

S. Jae – Jonesová v pěti bodech

  1. Americká spisovatelka, umělkyně a závislačka na adrenalinu, která si nechá říkat JJ.
  2. Kromě toho je také autorkou jednoho z bestsellerů New York Times, jejího literárního debutu Píseň zimy a její sequel pojmenovaný Shadowsong by měl vyjít již v únoru roku 2018.
  3. Na Twitteru, Facebooku, Tumblru nebo Instagramu zveřejňuje různé moudrosti, rozmary, nesmysly i nesouvisející statě a názory na ty nejlepší romantické postavy v Dragon Age.
  4. Mimoto je přispěvatelkou na Crawl blogu, kde s ostatními odpovídá na otázky a vysvětluje témata týkající se psaní i vydavatelského průmyslu.
  5. Kromě psaní je též knihomolka, milovnice malých tuleňů, vášnivá cestovatelka a ne tak úplně tajná gotička.

Druhý díl netradiční paranormální romance S. Jae – Jonesové znovu potěší ctitele (či pravděpodobněji ctitelky) těchto žánrových vyprávění pro dospívající. Autorčin svazek prostoupený všudypřítomnou hudbou, nenaplněnou touhou po lásce v jakékoli podobě nebo hrdinstvím vyžadujícím i ty nejvyšší oběti, si vychutnají zejména milovníci knih s nádechem tragické předurčenosti, v nichž nutně hrozí absence všeobjímajícího happyendu.

Mladá hudebnice je nucena čelit vlastním démonům, aby spasila sebe i svět

Liesl se konečně podařilo opustit temnou a hrozivou říši Vládce podsvětí. Díky silnému citu uhrančivého Krále duchů získala možnost vrátit se domů k blízkým i starému životu. Jenže aby zůstala naživu, musela se vzdát lásky a palčivá touha po strohém mladíkovi ji hrozí pohltit. Zatímco nadaný houslista Josef, považovaný za jejího bratra, exceluje ve Vídni i s milovaným Françoisem u mistra Antonia, zbytek Voglerových strádá. Z rodného domu, v němž na Elisabeth dotírají vzpomínky a bezútěšnost, ji vytrhne pozvánka do rakouské metropole od tajemného hraběte. Díky přiloženému finančnímu obnosu mohou sestry vyrazit za Josefem, vstříc budoucnosti plné možností. Liesl ale opět přemáhá marnost. Navíc jim peněz valem ubývá, tajemného Procházku ještě nespatřili a také Josef s Françoisem přišli o zázemí. Budoucnost všech je nejistá. Až do výročního bálu…

Vyprávění plné emocí i hudby neodvratně směřuje k rozuzlení

Fanoušci znepokojivě temného magického příběhu z knihy Píseň zimy, líčící rodinné vztahy i peripetie múzou políbených hostinských, se dočkali jeho finále. Čtenáři mají znovu příležitost sledovat Elisabethinu rozpolcenost, hlubokou depresi a váhání, její neschopnost vymanit se z vlivu minulosti, opětovný a zatím nepřekonatelný tvůrčí blok i bezpříkladnou lásku a touhu zachránit něžného mladíka v těle krutého monstra.

Nejenom hlavní ženská postava se zde ale pere s životní krizí a vnitřními démony. Také éterický Josef chřadne odloučením od domova a vzdáleností od podzemní říše. Rozvratnou náladou obou mladých umělců trpí i Käthe s Françoisem, kteří přes všechnu náklonnost k nim pozbývají sílu i chuť vracet je zpět do reality a sdílet s nimi štěstí či naději.

Zanedlouho ale do jejich života na(ne)štěstí vstoupí další lidé (bytosti) poznamenaní Říší duchů a pohádkovou magií. Přislíbí jim ochranu před hrůzami Divokého honu, ale nečekaná záchrana přátele rozdělí a ještě je odvleče do vzdálených krajů (domácí fanoušci jistě ocení jejich novou destinaci), kde musejí čelit nebezpečí ohrožující jejich těla i duše.

Zrůdy nemusejí být vždy ošklivé a příšery nejsou pokaždé zlé

Pokračování literárního cyklu Jae – Jonesové opět zdobí poetická obálka, navozující kouzelnou atmosféru prodchnutou očekáváním zmaru i možné naděje na vykoupení. Druhé vyprávění o Liesl s bolavou duší, nitrem překypujícím nadáním a ještě většími sny, trýzněnou hrdinku ani zdaleka nešetří. Ji i její blízké čekají nové duševní šrámy a temná rozhodnutí.

Kromě Elisabethiných duševních pochodů se příběhem dále vine napětí ze spíše tušené magické hrozby i obavy z neznámého prostředí a skutečných záměrů jejích dobrodinců. Tak jako se dal první díl série přirovnat k pohádkám bratří Grimmů, lze v jeho pokračování nalézt jisté podobnosti se Stokerovým Drakulou.

Mladá hudebnice je nucena čelit vlastním démonům, aby spasila sebe i svět

Mnoho čtenářů jistě potěší, že je autorka více seznámí se zatím opomíjeným Vládcem duchů. Přesto se kniha Píseň stínů drží více reality a klaustrofobie i magie podzemní říše či hudba zde nejsou tolik akcentovány. Nicméně i tady hrají pohádkové kánony hlavní roli a konfrontují postavy nezvyklé fantasy s dřívějšími činy i záměry, díky nimž se jejich charaktery a osudy naplní.

Druhý svazek se od autorčiny prvotiny v mnohém liší, což nemusí každého čtenáře těšit. Navíc přichází o punc novoty, ze kterého mimo jiné těžila Píseň zimy, a proto by někomu mohl vadit její nepříliš rozvětvený děj. Příběh je ale ozvláštněný linií odosobněného vyprávění o minulosti jedné z postav, což může někoho zpočátku lehce mást, avšak většina jistě ocení nejen jeho obsah, ale také děsivé poselství.

Tak jako Píseň zimy, ani Píseň stínů není určena milovníkům akčních hrdinských fantasy příběhů, sladkých princeznovských young adult a čtenářům nesnášejícím melancholické úvahy hlavních postav či neustálé rozebírání jejich psychických stavů. Naopak ty, kdo si maniodepresivní Elisabeth oblíbili, zakončení jejího příběhu (třebaže maličko překotné) patrně více než uspokojí.

  • S. Jae – Jonesová: Píseň stínů (Píseň zimy 02)
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Tereza Rrantová
  • 360 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
27. července 2019, Olga Buriánková

Píseň zimy 02: Píseň stínů

Píseň zimy 02: Píseň stínů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč