Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Český kosmonaut dobývá vesmír i celý svět, Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech

Kalfař Jaroslav: Kosmonaut z Čech

Tohle je druhý Marťan, říkalo se. Realita je ale docela jiná. Kosmonaut z Čech má se slavným románem Andyho Weira pár společných bodů, ale jinak je to jiný příběh. Stejně jako Marťan si ale zaslouží pozornost a stejně tak se jedná o kvalitní a zábavnou literaturu, která díky českému původu autora může být pro mnohé čtenáře sympatičtější.

Kosmonaut z Čech vypráví příběh českého kosmonauta Jakuba, který je vyslaný do vesmíru, aby prozkoumal podivnou mlhovinu. Zkoumání vesmírného prachu ale není ústřední téma knihy. Je jím samotný Jakub, jeho dětství i dospívání, jeho žena anebo taky Hanuš a Nutella. Kosmonaut z Čech je kniha českého autora, ale jako první vyšla v angličtině. Jaroslav Kalfař žije už několik let v USA a jeho debutový román se dočkal velice kladného ohlasu i v The New York Times.

Kalfařův román se řadí mezi sci-fi, především se ale jedná o náhled do duše jednoho osamělého člověka, který se i přes své poslání horko těžko smiřuje se vztahem na dálku. Jakub si v odloučení od své manželky a vlastně i od celé lidské populace začíná uvědomovat víc sám sebe, svá rozhodnutí i nitro. Prostřednictvím svých vzpomínek rozebírá tématiku ztrát a odchodů, přemýšlí nad lidskou existencí a vyrovnává se s novými poznatky, které ho na jeho lodi potkají.

Kniha se skládá ze dvou částí, které se pravidelně střídají po kapitolách. Jedna část se věnuje Jakubovi a jeho misi. Kalfař velice zdatně popisuje jednotlivou techniku, Jakubův výzkum i poznávání vesmíru. Stejně jako v Marťanovi, tak i v Kosmonautovi jsou tyto technické vymoženosti popsány jednoduše, srozumitelně a zároveň živě a důvěryhodně. České prostředí je pak ve spojitosti se sci-fi světového formátu lehce neobvyklé, ale v tomto případě se to opravdu povedlo, a díky Kalfařově popisu snadno uvěříte, že vesmírná loď Jan Hus 1 odstartuje svou misi na Petříně.

Jaroslav Kalfař v pěti bodech

  1. Narodil se a vyrůstal v Praze, od patnácti let žije v USA.
  2. Studoval na New York Univesity, kde navštěvoval přednášky renomovaného amerického spisovatele Jonathana Safrana Foera.
  3. Získal prestižní stipendium E. L. Doctorow Fellowship.
  4. Momentálně žije v Brooklynu.
  5. Jeho debut byl vydán u Little, Brown and Company v roce 2017 a byl prodán do jedenácti zemí.

Druhá část knihy se pak věnuje Jakubovým vzpomínkám. Promítneme si tak důležité milníky v jeho dětství, život v Praze i na venkově, studentská léta nebo seznámení s jeho ženou. V těchto částech se hojně odráží český život i humor zároveň. Kalfař do svého vyprávění zakomponoval také významné historické okamžiky naší země od upálení Jana Husa po dobu komunismu. Právě díky těmto vzpomínkám čtenář Jakuba poznává, chápe jeho jednání i vnímání světa. Téma osamělosti je v knize velice stěžejní, protože Jakuba svým způsobem provází celý život. O to víc si ho uvědomuje ve chvíli, kdy ho od nejbližší lidské existence dělí tisíce kilometrů.

I přes svou hlavní zápletku, zkoumání vesmírného prachu, je kniha výjimečná tím, jak popisuje české prostředí. Máme tu střet hlavního města a venkova, které ale autor vykreslil opravdu trefně a přitom nepoužívá zdlouhavé a nudné popisy. Spíše naopak. Kalfařovi stačí málo a řekne mnoho. Donutí své čtenáře zamyslet se nad situací a často sklouzává k filozofickým tématům.

Jaroslav Kalfař bývá často spojován se jmény jako je Kundera, Čapek nebo Hrabal. Jeho debutový román je skvěle vystavěný a víc než samotný děj je zde důležité téma osamělosti, které je pak umocněné Jakubovou cestou do vesmíru. Kosmonaut z Čech se tak jednoznačně řadí mezi výjimečné romány, které byly za posledních pár let napsány.

  • Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech
  • Plus, 2017
  • Překlad: Veronika Volhejmová
  • Obálka: Libux77
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
6. června 2018, Tereza Vršková

Kosmonaut z Čech

Kosmonaut z Čech
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč