Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Česká sci-fi dystopie zavede čtenáře i jinam než na Novou planetu, Martin Vopěnka: Nová planeta

Vopěnka Martin: Nová planeta

Spisovatel Martin Vopěnka přichází se světem tak temným, že by v něm chtěl žít málokdo. Na mnoha stránkách popisuje osudy hrdiny, jenž musel vyměnit pohodlí za nebezpečí, které přežijí jen vyvolení. Podaří se Danielovi přežít všechny nástrahy, které mu osud připraví do cesty?

Hlavní hrdina Daniel žije ve světě, kde je všeho dostatek, a užívá si výhod, které mu Nová planeta nabízí. Jeho rodiče jsou oba vědci – otec pracuje jako astrofyzik a maminka vytváří geneticky upravené jídlo. Má tři nevlastní sourozence i virtuálně vytvořeného psa Lexu. Jenže i tento dokonalý svět, který existuje již osm let, má svoje temné stránky. Ti, kteří neměli to štěstí, takzvaní odvrácení, musí vykonávat méně podřadné práce. Spadají sem i jeho tři nevlastní bratři, kteří se starají o pohřby.

Vzhledem k tomu, že Daniel je zvědavý, k jeho dvanáctým narozeninám mu rodiče slíbí dárek v podobě toho, že jej vyšlou kousek za hranice Nové planety. Vzápětí se ocitne v neutěšeném místě, na hromadě plné mrtvol. Tady nemají lidé hojnost, musí bojovat o každé sousto a navíc neumí číst ani psát. A tak se hrdina musí postupně vyrovnávat s novými poznatky…

Spisovatel Martin Vopěnka není žádným nováčkem. Kromě spisovatelské dráhy se věnuje i té nakladatelské – založil nakladatelství Práh, které se postupně dostává do podvědomí českých čtenářů, a zároveň je předsedou Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Za sebou má již vydanou trilogii s díly Spící město, Spící spravedlnost a Spící tajemství. Jeho příběhy mají společné jediné – dětské hrdiny, kteří se musejí vyrovnat s nepřízní osudu a velmi rychle se stát dospělými.

Nová planeta představuje dystopickou sci-fi varující lidstvo před chybami, které by mohlo udělat. Vyprávění má dvě části. V té první Vopěnka zavede do naprosto dokonalého světa, kde jsou všichni šťastní, není tu hladomor, nikdo nemusí o nic bojovat. Zároveň zde však pokládá jednu neodbytnou otázku: kdo má právo určovat, zda někdo může využívat všech výhod a druhý ne? V druhé části se ocitneme na místě horším než noční můry. A stejně tak vypadají i lidé, kteří zde žijí – zoufalí, hladoví a bez naděje, že se jejich situace zlepší.

Jedinou postavou spojující všechny dějové linie je Daniel. Spisovatel vytvořil naprosto nečekané situace a dění, které okoření Danielovo vyprávění. Zároveň se Vopěnkovi podařilo skloubit několik žánrů najednou. V jednu chvíli tak před čtenářem ožívá dystopický příběh plný neuvěřitelných vymožeností, v dalším okamžiku se ocitá v bláznivém fantasy světě vyšperkovaném nečekaným humorem obydleném a roztodivnými bytostmi. Rozdíly mezi oběma prostředími jdou do hloubky, například i ke stylu psaní. A tak zatímco obyvatelé Staré planety nemají příliš vybavenou slovní zásobu a mluví hrubě a jednoduše, ti z dystopické Nové planety mluví vznešeně a pečlivě. Je jen škoda, že oproti Danielovi nedostávají tolik prostoru ostatní postavy, a proto mezi stále dalšími a dalšími vedlejšími hrdiny tohoto příběhu zapadnou.

Martin Vopěnka připravil čtenáři zvláštní směsici několik světů, které buď uchvátí, anebo odradí. Jedno však ve vás zanechají určitě. Vtíravé otázky, kterých se jen tak nezbavíte a budete na ně chtít odpověď.

  • Martin Vopěnka: Nová planeta
  • Mladá fronta, 2015
  • obálka: Michael Petrus
  • 624 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
27. února 2016, Michaela Voláková

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nová planeta

Nová planeta
379 Kč 341 Kč