Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Černý Rogan se vrací na začátek. Doslova., Juraj Červenák: Černokněžník (Vládce krvavého ohně 1)

vladce krvaveho ohne 1

Vítejte mezi starými Slovany, jak si je moderní vlastenci nepředstavují. Černý Rogan je ideál budoucího hrdiny. Nejprve se bude muset změnit z pouhé smrtelníka na něco víc. A potom zatočí se všemi hordami nepřátel, které si jeho autor vymyslí. Jednoduché, místy lehce originální, poutavé a hlavně, hrozně návykové.

Celá původní trilogie je poměrně jednoduchá. Aby se z Rogana stal ten pravý rek, musí nejdřív o něco přijít. Nespokojení lidé mají větší motivaci být hrdiny. Takže ho Avaři připraví o rodinu, čímž Rogana náležitě připraví na další fázi. V cestě za pomstou nejprve stojí Roganova smrtelnost, respektive jeho omezení pramenící z jeho lidskosti. Tady přichází na řadu slovanští bohové, z nichž někteří hrdinu obdaří schopnostmi, které jsou vlastně docela univerzální. Větší síla, rychlost, a tak rychlá regenerace, že by zruinovala nejednu lékařskou praxi. Od této chvíle je Rogan připraven na cokoli. Je pochopitelné, že všechny tyto výhody něco stojí a z Rogana na jedno použití (čtěte na pomstění rodiny) se stává Rogan, univerzální hrdina, kterého lze poslat kamkoli, kde se nachází nějaké tajemství (pokud možno spojené s magií a mytologií) a vždycky to bude stát za to.

Juraj Červenák v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1974 Banskej Štiavnici.
  2. První knihy vydal pod pseudonymem Thorleif Larsson a George Callahan.
  3. Napsal několik příběhů s Conanem (Conan Nelítostný, Conan a svatyně démonů, Conan a dvanáct bran pekla).
  4. Napsal dva časopisecky vydané romány na pokračování (Chřestýš Callahan a brána duchů a Sekera z bronzu, rouno ze zlata).
  5. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří krom cyklu o Černokněžníkovi i trilogie Dobrodružství kapitána Báthoryho, Bohatýr nebo historické romány o Steinovi a Barbaričovi.

Juraj Červenák má jedinečnou schopnost spojit fantasy, slovanské mýty a čtenářům známé lokace a okořenit je zajímavým příběhem. Poutavá zápletka, lehká inspirace historií (ostatně, o této konkrétní době máme o území současného Slovenska a České republiky poměrně málo informací, což si přímo říká o fikci), akce, akce, akce a hrdina, který je vzdor svým nadpřirozeným schopnostem stále dostatečně lidský. Přidejte k tomu věrného společníka v podobě obrovského vlka (což paradoxně znamená i doplnění děje o zábavné dialogy) a výsledkem je dílo, k němuž stojí za to se vracet.

První tři romány vycházející poprvé souborně dokazují autorův potenciál a styl, který zde ještě není úplně vycizelovaný. Ještě tu chybí ten pravý strach o hlavní postavy, zatím je všechno jen o rychle plynoucím příběhu bez zbytečných odboček. Zlato Arkony to změní (a pořádně), nicméně to neznamená, že by se neslušelo začít číst hezky od začátku.

Příběhy Černého Rogana možná nejsou legendární. Zatím. Ostatně, legendární, jedinečný, epický, to všechno jsou slova, která se velmi snadno objeví na přebalech knih. Zejména, jestli je někdo slíbil dodat. V tom lepším případě někoho přesvědčí ke koupi, v tom horším dotyčná osoba splní svůj závazek a nikomu se nic nestane. Juraj Červenák nicméně dokáže velmi dobře spojit historii, fikci a akční příběh, a přestože Černokněžník nepatří mezi jeho nejambicióznější díla, rozhodně stojí za pozornost.

  • Juraj Červenák: Černokněžník (Vládce krvavého ohně 1)
  • Brokilon, 2024
  • Obálka: Michal Ivan
  • Překlad: Robert Pilch
  • 654 stran, 698 Kč (v e-shopu Fantasye již za 628 Kč)
dnes, Tomáš R. Tokoš

Černokněžník - Vládce krvavého ohně 1

Černokněžník - Vládce krvavého ohně 1
Vložit do pytle na zboží  Koupit 698 Kč 628 Kč