Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Černá flotila 3: Když finální zúčtování není tak úplně finální, Joshua Dalzelle: Protiúder (Černá flotila 3)

Dalzelle Joshua: Černá flotila 3 -  Protiúder

Nejprve se jim povedlo Terranskou konfederaci překvapit. Ale díky kapitánovi Wolfovi a jeho posádce byl první průzkumný útok emzáků odražen. Poté sice lidstvo zjistilo důsledky mnohasetletého života v míru a relativním blahobytu, když se mimozemská invaze rozjela naplno. Ale nyní, s objevem jiné vyspělé civilizace, která by mohla lidem v boji s útočníky pomoct, se zdá, že přišel čas na malou odplatu.

Odvetný útok bude ale spíš takovým zoufalým pokusem zvrátit průběh války. Zatímco Fágové, jak útočníky pokřtila média, mají k dispozici zdánlivě neomezené zdroje a velmi rychle se učí nové strategické postupy, jejich lidští protivníci na tom tak dobře nejsou. Ztráta každého bitevníku je nesmírně bolestivá a co víc, nikdo nemá žádné větší zkušenosti z reálného boje. Pokud se tedy nepočítají ti šťastlivci, kteří přežili jeden či dva útoky. A pak tady jsou samozřejmě i ti, kteří slouží pod kapitánem Wolfem. Zdá se, že jedině tento člověk by mohl být schopen uhrát současný konflikt alespoň na remízu. Pokud se mu ovšem nepodaří objevit planetu, kde se skrývá centrální mysl Fágů.

Jenomže ani spojenectví s vyspělejší civilizací není bůhvíjaká výhra. Tito obyvatelé vesmíru sice disponují úžasnými technologiemi a byli by schopni fágskou invazi zastavit během několika málo dní, nicméně jejich vyšší smysl pro pacifismus jim něco takového nedovoluje. Pokud je tedy Jackson Wolf nepřesvědčí o opaku, bude mít umírání lidstva jen dalšího diváka.

Joshua Dalzelle ve čtyřech bodech

  1. Po vystudování střední školy začal pracovat u amerického letectva jako technik.
  2. Jeho prvotinou byla trilogie Omega Force.
  3. Ve svých knihách se Dalzelle snaží o co nejrealističtější pojetí sci-fi.
  4. V současné době pracuje jako inženýr pro společnost zabývající se vesmírným výzkumem.

Vypadá to, jako kdyby byl konec lidstva nevyhnutelný. Obzvlášť v situaci, kdy jediná myslitelná odpověď na zničení několika jejich planet je naprosté zničení Fágů. Což je reakce natolik cizí myšlení nových spojenců, že se zdá být jakákoli forma spolupráce zhola nemožnou. Krom toho se zdá, jako kdyby měly tyto dvě mimozemské civilizace nějakou společnou minulost, o níž se nikomu nechce mluvit. A co je ještě lepší, jakmile jenom trochu poleví nápor Fágů, začnou se v Konfederaci opět objevovat nové politické frakce a část lidských zdrojů je soustředěna nikoli na nadcházející boj o bytí a nebytí, ale na politické boje ve snaze ukrojit si větší díl moci v rámci Konfederace.

Na první pohled se zdá, že Joshua Dalzelle nevidí budoucnost lidstva příliš optimisticky. Ostatně to již naznačoval v předchozí knize. Naštěstí nebere svému druhu šanci úplně, jenom ji nechává natolik malou, aby tím umocnil napínavost příběhu. Ten je jako obvykle poměrně přímočarý, bez nějakých přikrášlení nebo odboček. Nicméně v rychlosti, s jakou se dá dopracovat až na konec, je právě jedna z největších výhod. Pokud totiž autor někde na něco zapomněl, případně některé části příliš zjednodušil, minimálně při prvním čtení se tyto pasáže dají úspěšně ignorovat. Koneckonců, tahle série je pojatá jako příběh jednoho konkrétního kapitána. Čtenáři tak nemusí nutně vidět na všechny nitky v pozadí.

Další nespornou výhodou autora je, že zatímco lidstvu příliš nevěří, o budoucnosti literatury má rozhodně lepší mínění. Zatímco události předchozích dvou dílů naznačovaly, že celá série se vymaní z plánovaného rozsahu trilogie, Dalzelle se projevil jako pragmatický spisovatel. Protiúder tak zakončí události přímo spojené s hlavním hrdinou a následky jeho činů bude popisovat další knihy, které by se snad časem měly taktéž objevit ve Fantom Printu. Vypadá to tedy, že tento svět ještě neřekl své poslední slovo.

  • Joshua Dalzelle: Protiúder (Černá flotila 3)
  • Fantom Print, 2017
  • Obálka: Adam Burn
  • Překlad: Jakub Mařík
  • 256 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 181 Kč)
3. dubna 2017, Tomáš R. Tokoš

Černá flotila 3 - Protiúder

Černá flotila 3 -  Protiúder
  259 Kč