Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Celosvětový manga fenomén konečně i v Čechách, Kojoharu Gotóge: Zabiják démonů 01: Krutost (Zabiják démonů 1)

Gotóge Kojoharu: Zabiják démonů 01: Krutost

Na pulty českých knihkupectví dorazil první svazek velmi očekáváné série Zabiják démonů, která se po celém světě těší neuvěřitelné oblibě, a to především díky popularitě první série anime a celovečerního filmu, který v kinech doslova trhal rekordy. Příběh Tandžiróa a jeho sestry Nezuko je plný akce, napětí a lítých bojů na život a na smrt. Dočká se velkých ovací i u nás?

Japonská éra Taišó (1912–1926). Mladý Tandžiró Kamado, jehož rodina se živí prodejem uhlí, žije poměrně šťastný a pokojný život. Jednoho dne se však obrátí vzhůru nohama. Během chlapcovi nepřítomnosti je celá jeho rodina povražděna a jedinou přeživší je jeho mladší sestra Nezuko. Je tu však jeden problém – po napadení démonem se z nevinné dívky stane démonka bažící po krvi a lidském mase.

Tandžiró ale odmítá svou sestru opustit, nebo ji dokonce zabít. Je odhodlaný najít způsob, jak Nezuko vyléčit a najít toho, kdo je za masakr jeho rodiny zodpovědný. Nabízí se jediná cesta – Tandžiró se může přidat k elitnímu oddílu Zabijáků démonů, a přiblížit se tak k tvorům, kteří každodenně vraždí lidi pro své potěšení. Kromě tvrdého tréninku ho však čeká i další překážka. Není vůbec jisté, zda Nezuko takovou cestu zvládne a nikoho při tom nezabije. Zabijáci démonů jsou totiž neoblomní a zarytě démony nenávidí. Jaké strasti na Tandžiróa čekají?

Nový fenomén?

Třiadvacetidílná manga série Zabiják démonů dorazila s prvním svazkem i do Česka, se svazkem, který vyšel již tradičně u Crwe v edici Crew Manga. Stojí za ní Kojoharu Gotóge, autor(ka), jehož či jejíž pohlaví dosud není veřejnosti známo. Demograficky se sice řadí mezi šónenovky, v praxi si ji ale užije každý nehledě na pohlaví či věk (kromě mladších čtenářů, kterým by mohlo vadit přílišné násilí). Na své si přijdou především milovníci akce, napětí a soubojů na život a na smrt, a to především v pozdějších dílech. První svazek je spíše informativního charakteru a má pomalejší tempo – autor čtenáře seznamuje s hlavním hrdinou a jeho sestrou a s cílem, za kterým míří. Právě ten se stává ústředním tématem celé knihy.

Kojoharu Gotóge v pěti bodech

  • Narodil(a) se v japonské prefektuře Fukuoka v roce 1989.
  • Zabiják démonů začal vycházet v magazínu Weekly Shounen Jump v roce 2016.
  • V únoru 2021 měla série v oběhu více než 150 milionů kopií, což z ní dělá jednu z nejprodávanějších sérií všech dob.
  • Velkou inspirací pro Gotóge byli například Hirohiko Araki (Jojo’s Bizarre Adventure), Tite Kubo (Bleach), Masaši Kišimoto (Naruto) či Hideaki Sorači (Gin Tama).
  • V únoru 2021 byl(a) Gotóge zařazen(a) na seznam 100 nejvlivnějších lidí magazínu Time.

I když je příběh zasazen do naší reality v období japonské éry Taišó, kromě lidské rasy zde žijí i obávaní démoni, kteří se živí lidským masem, a někteří je zabíjejí i pro zábavu. K jejich eliminaci byla zřízena speciální jednotka elitních bojovníků, kteří si říkají Zabijáci démonů. Z toho vyplývá, že půjde o poměrně grafický a temný příběh, který není úplně vhodný pro slabší žaludky vzhledem k násilí a useknutým končetinám. Kresba Kojoharu Gotóge je velmi osobitá a specifická pro tuto sérii. Za českým překladem stojí Petr Kabelka a Eliška Kabelková Vítová.

Sourozenecká láska

První svazek s sebou přináší především představení ústřední sourozenecké dvojce, kolem které se příběh točí. Tandžiró Kamado je typický představitel šónen mangy – dobrosrdečný, těžce pracující a nezlomný. Středobodem jeho vesmíru je jeho rodina, pro kterou by udělal cokoli. Právě vztah s jeho mladší sestrou Nezuko projde těžkou zkouškou, když je proti své vůli proměněna v démonku. Vztah obou sourozenců je jedním z pilířů, na kterém stojí celá série, a je vítanou změnou – i když v Zabijákovi démonů najdete přátelské vztahy, ten sourozenecký s sebou přináší úplně jinou dynamiku a v mnoha šónenech mnohdy úplně chybí.

K popularitě mangy a jejím vysokým prodejům po celém světě přispěla především anime adaptace, která proslula svou nádhernou animací, z které se tají dech. V současné době je venku jedna série čítající 26 epizod a celovečerní film s názvem Infinity Train, který v zahraničních kinech trhal v loňském a letošním roce rekordy. V letošním roce by měla začít vycházet dlouho očekávaná druhá série.

Zabiják démonů by mohl zaujmout všechny milovníky historické fantasy, tradičních japonských oděvů, démonů a dechberoucích soubojů na život a na smrt. Série se nestala celosvětovým bestsellerem pro nic za nic.

  • Kojoharu Gotóge: Zabiják démonů 01 – Krutost (Zabiják démonů 1)
  • Nakladatelství CREW, 2021
  • překlad: Petr Kabelka, Eliška Kabelková Vítová
  • obálka: Kojoharu Gotóge
  • 196 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
13. září 2021, Kateřina Kopišťová

Zabiják démonů 01: Krutost

Zabiják démonů 01: Krutost
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč