Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cáry cti, Lois McMaster Bujoldová

Bujold Lois McMaster: Cáry cti

Cáry cti? Čí cti? Jaké cti? Proč cáry? Aha, ono to není o Milesi Vorkosiganovi? Tak co to je? A proč vůbec najednou máme číst nějaký příběh předcházející všemu, co jsme četli dosud? Proč autorka raději nenapíše další část jeho dobrodružství?

Inu proto, že Miles Vorkosigan vyrostl. Tedy ne tělesně, ale vnitřně se z nerozvážného a lehkomyslného fanfaróna bezhlavě se vrhajícího do dobrodružství stal mužem, kterého už netrápí pochyby o vlastní hodnotě, který pochopil, že přes všechny tělesné handicapy může pro svou zemi být stejně významný jako jeho otec. Nemá už potřebu nikomu, tím méně sobě, tuto skutečnost dokazovat, ve službě císaři postoupil do pozice, v níž jeho život sice nebude méně pestrý, ale rozhodně bude méně akční než doposud. Stal se přece otcem (byť zatím pouze náhradním), a jako takový už nemůže furiantsky hazardovat se životem.

Ale co s tak pěkně vytvořeným vesmírem? Jistě, je možno vymyslet pro Milese nějakou zapeklitou tajnou misi, ale přece jen, už by snad měl nárok na chvíli klidu. Takže co dál? No a proč nevyužít všech náznaků, nedořečených příběhů, souvislostí a proč nevylíčit to, co bylo příčinou křehkosti Milesovy tělesné schránky? Vždyť o tom, kdo a jak způsobil Milesovy problémy se zdravím, vlastně čtenář ví jen pár skoupých poznámek umístěných strategicky v průběhu líčení jeho života. Lady Cordelia, Milesova matka, je Beťanka – jak se vlastně dostala na Barrayar? Jak se seznámila s Aralem Vorkosiganem a jak došlo k tomu, že se tito původem i výchovou tak rozdílní lidé vzali? To by přece mohlo čtenáře zajímat.

Nevýhodou takovýchto prequelů je to, že vlastně od začátku víme, jak to dopadne: vezmou se. Ale cestu k tomuto známému konci je možno ztvárnit tak, aby se čtenář nenudil, aby netrpělivě obracel stránky a čekal, jaké překvapení mu autorka na další straně připravila. Těch opravdu závažných není zase tak mnoho, ale jsou v Cárech cti rozprostřeny tak, že v pravé chvíli děj, který už začínal zpomalovat, nabere zase nové tempo. Mezitím se čtenáři dostane dalších náznaků, poznámek či podotknutí, které ve čtenáři probouzejí zvědavost na události odehrávající se ještě hlouběji v dějinách Barrayaru. Věděli jste například, že sňatek s Cordelií Naismithovou nebyl pro Arala první zkušeností s institutem manželství? A že Miles Vorkosigan je Beťan více než z poloviny, neboť už jeho babička… Ale proč bych předem prozrazovala to, co si můžete sami přečíst? Snad jen to, že narození Milese Vorkosigana se v této knize nedočkáme, neboť příběh je ukončen ještě v době, kdy o potomstvu mladý pár sice vážně, ale zatím pouze uvažuje. Zato seržant Bothari se stává velmi významnou postavou. Většinu času je sice poněkud duševně mimo, ale chvíle probuzení jeho vlastního já vždycky dokážou pořádně zamotat děj.

Setkáme se i s dalšími nám už známými postavami z Barrayarské vyšší společnosti, které se zde nacházejí teprve na prahu své kariéry, například budoucí otec několika krásných dcer Koudelka je tady mladým podporučíkem, kapitán Illyan (vlastně zatím jen velitel) teprve začíná vystupovat ze stínu svého předchůdce v čele Barrayarské tajné služby a budoucí císař Gregor zatím svůj čas tráví mezi hračkami v bezpečí dětského pokoje.

Autorka si ponechala dostatek prostoru pro další před-milesovský díl nebo pro příběh, který by ztvárnil okolnosti jeho narození a neradostný průběh jeho dětství, ale zároveň učinila tolik nových náznaků, že si docela dobře umím představit část vorkosiganovské ságy odehrávající se v době mnohem dřívější, třeba v období občanské války proti šílenému císaři Jurijovi.

S nesnázemi, vyplývajícími z nutnosti dovést příběh k předem známému konci, se paní Bujoldová vypořádala velmi obratně, jak se také od této zkušené autorky dalo čekat. Hrdinům před šťastným koncem (který ovšem zas tak úplně šťastný není) nastavěla do cesty nejrozmanitější překážky politické, kulturní, zdravotní, morální i zcela nahodilé. Samozřejmě, lehkost přístupu mladistvého Milese z prvních dílů vorkosiganské ságy k problémům všehomíra i vlastního ega se jeho budoucím rodičům zase až tak úplně nedostává – jenže oni také do příběhu vstupují vlastně až ve věku, v němž autorka Milese opustila, tedy ve zralém či středním věku, s již prožitými láskami, zklamáními, prohrami i vítězstvími. Nemůžeme tedy čekat, že budou na události, dopadající s razancí parního bucharu na jejich životy, reagovat jako zamindrákovaný adolescent. Přesto tou rozmanitou sbírkou komplikací a zádrhelů prokličkují prakticky bez závažnějších děr v logice a příliš okatých zásahů vyšší moci.

Toto pokračování či vlastně předkračování příběhů o životě Milese Vorkosigana určitě potěší každého příznivce tohoto hrdiny. A toho, kdo se snad ještě s vorkosiganovským klanem nesetkal, tento příběh od četby dalších dílů zcela jistě neodradí – přestože je zcela zjevně napsán spíše pro uspokojení ženské části čtenářské obce.

  • Lois McMaster Bujoldová: Cáry cti
  • vydal: Talpress, Praha 2008
  • přeložila: Marta Procházková
  • obálka: Martina Pilcerová
  • 312 stran / 269 Kč
11. září 2008, Zdena Štouračová

Diskuze k článku

Ad Cáry cti
Martin - 11. 09. 2008 11:57

První díl Milese - Učedník války - vyšel v červenci/srpnu 1986, kdežto Cáry cti se objevily o několik měsíců dříve - v květnu/červnu 1986.
RE: žádný prequel
Jan Vaněk jr. - 11. 09. 2008 14:36

> První díl Milese - Učedník války - vyšel v červenci/srpnu 1986, kdežto > Cáry cti se objevily o několik měsíců dříve - v květnu/červnu 1986. Amen; a Shards of Honor (dal bych tedy přednost střepinám) byly i napsány rok před Warrior's Apprentice (narážka na příběh o čarodějovu učni, v USA zpopularizovaný Waltem Disneym), takže podoba Vorkosiverza je v nich ještě neustálená a poněkud odlišná navzdory dovednému pozdějšímu retrofittingu. LMB o tom někde mluví: než prorazila, potřebovala, aby jednotlivé romány byly co možná nezávislé - proto ten generační skok mezi prvními dvěma, a třetí byl Ethan of Athos, což je samostatná mise Elli Quinnové v hodně odlišném koutě vesmíru.
Výstižná poslední věta článku.
LOJR - 14. 09. 2008 10:16

Nedojela autorka Vorkosigana nakonec na to, že poslední díly byly také určeny spíše "ženské části čtenářstva"? Nevím samožřejmě, jak vypadá poslední Milesovo dobrodružství (Diplomatická imunita), které autorka napsala tuším v roce 2002, ale "Civilní služba" byla dost limonáda.Nicméně Vorkosigana mám rád a docela by mne zajímalo, zda se Bujold k Milesovi hodlá vrátit. Nevíte o tom někdo něco? Eventuelně zda Talpress hodlá celou sérii zkompletovat i vydáním novel, které jsou zmiňovány v autorčině portrétu na scifiworldu?
Vorkosigan
Martin - 14. 09. 2008 14:53

Neřekl bych, že se jí to vymstilo, spíš se v posledních letech přeorientovala na fantasy (u tak rozsáhlého cyklu je to pochopitelné a snad i přínosné, změna prostředí i žánru byla zpočátku velmi osvěžující). Před pár lety však spekulovala o dalším Vorkosiganovském románu (prý by mohl pojednávat o smrti otce Arala a návratu matky na Betu), snad by mohl vzniknout po dokončení současné série The Sharing Knife. Po chystané Diplomatické imunitě bude v českém překladu chybět pouze novela "Winterfair Gifts" (řeší se tu Milesova svatba), jinak tu už vše knižně vyšlo. Těžko to vydá Talpress samostatně.
RE: Výstižná poslední věta článku.
Caderly - 14. 09. 2008 18:45

V roce 2006 Boujoldová uzavřela s nakladatelstvím Baen smlouvu na novou knihu ve Vorkosigianské sérii s tím, že samotná autorka předpokládala, že by kniha mohla vyjít v USA v roce 2009.
RE: Vorkosigan
LOJR - 15. 09. 2008 07:12

A co "Weatherman"? Čerpám zřejmě právě z vašeho článku. :-)
RE: Vorkosiganovské novely atp.
Jan Vaněk jr. - 15. 09. 2008 15:03

Ono to v tom http://scifiworld.cz/article.php?ArticleID=1192 není řečeno moc zřetelně, ale Weatherman (česky snad "Rosničkář"?) je časopisecky vydaná první část The Vor Game, kde Miles nastoupí službu jako meteorologický důstojník na polární základně. Diplomatic Immunity jsem zhltal hned na podzim 2002, ale už si z ní moc nepamatuji kromě toho, že jsem byl koncem trochu zklamaný. Je to pokus o návrat k lehčímu akčně-špionážnímu příběhu, a quaddies ("čtverákům?"), ale Ekaterin, tuším těhotná (totiž vlastně s dalším potomkem v replikátoru), se tam motá (chci říct celou dobu stojí Milesovi po boku), a dojde i na nějaké vyznávání nehynoucí lásky, když jim hrozí smrt, a nechutně jásavý epilog v rodinném kruhu. Každopádně na pomezí přecukrovanosti pro mě byl jen Komarr (nebo řekněme plaštivosti, s ohledem na zlého domácího tyrana) a druhá půle Prokletí Chalionu (dál jsem v cyklu nepokračoval); u Shards of Honor mi to problémy nedělalo - když jsem psal pro Talpress lektorský posudek, tuším jsem to formuloval tak, že primární je tam vytváření vzájemného respektu a láska z něj vyplyne docela přirozeně. Winterfair Gifts (koukám, že na http://bujold.lib.ru/bk_load.htm jsou komplet anglicky i rusky :-) sice vyšly v antologii, v níž se Asarová (LMB neměla s editováním nic společného) strašlivým způsobem snažila dokázat, že fantastika vlastně vychází ze stejných předpokladů jako romantika, ale naštěstí to byla spíš taková bonusová "fanservice", jak se říká v jiném žánru, kde se sešly všechny známé postavy (zejména Taura) a nostalgicky si zavzpomínaly; jako příběh to ale za moc nestojí, navzdory nebo právě kvůli přidané zápletce s pokusem otrávit nevěstu.
More Help For Good Mastiff Breed Info
FrankJScott - 26. 02. 2023 11:27

To the people talking about english neapolitan mastiff, see this Pyrenean Mastiff, Boerboel South African Mastiff breed see info, italian mastiff, 3 month old english mastiff, Fila Brasileiro Brazilian Mastiff breed link, I highly recommend this see page for excellent mastiff breed tips or great pyrenees mastiff, american mastiff, mastiff training tips, huge tibetan mastiff, why do dogs have such loose skin, mastiff for sale near me, on top of this this hyperlink for new mastiff dog blog not to mention english mastiff images, why is my dogs skin so loose tips, Great Dane German Mastiff breed see advice, pitbull mastiff for sale, why do hounds have loose skin advice, what to feed mastiffs, as well as this her response for excellent mastiff breed advice and don't forget saggy face dog info, dog with loose skin on face, why does my dog have so much extra skin around his neck, tibetan mastiff price, argentine mastiffs, check out this Bully Kutta Pakistani Mastiff breed, alongside all this official statement for useful mastiff dog advice albino tibetan mastiff, impeccable mastiffs, neapolitan mastiff aggressive, greyhound mastiff, aggressive mastiff breeds, mastiff puppies for free, alongside all this homepage for high rated mastiff breed blog alongside all info about Cane Corso breed, helpful site about Dogo Argentino breed, big mastiff, goldleaf mastiffs, african boerboel, english mastiff puppies, not to mention my response for recommended mastiff breed link which is also worth a look. I also recommend this my latest blog post for useful mastiff dog info and don't forget black and white tibetan mastiff, fawn mastiff, impeccable mastiffs, japanese mastiff dog, saggy face dog breed info, mastiff puppy training, and don't forget this my latest blog post for best mastiff dog forum not to mention dog crate for english mastiff, american bandog, great mastiff puppy, Dogue De Bordeaux breed article, Perro de Presa Canario Canary Mastiff ideas, click for best mastiff breeds, alongside all updated blog post for high rated mastiff breed info alongside all biggest mastiff, african boerboel mastiff, English mastiff breed link, boerboel traits, neapolitan mastiff kennels, Neapolitan mastiff breed great tips, which is also great. Finally, have a look at this on bing for great mastiff dog advice with tibetan mastiff hybrid, see this Boerboel South African Mastiff breed, Iranian Sarabi Mastiff best advice, click for Kangal Turkish Mastiff breed, Boerboel South African Mastiff breed site, korean dosa mastiff, for good measure. Check more @ Next Page For Good Mastiff Breed Info 2e04497
Top Tips On Considering Software Download
FrankJScott - 22. 04. 2023 20:06

To the people inquiring about foxit pdf activation key, coreldraw cracked version for windows 11, mp3studio youtube downloader key, sketchup 2022 free download with crack 64 bit, adobe premiere pro free download crack, autocad 2006 crack keygen, I highly suggest this click for source about free software download advice or download easyworship 7 full crack, driver booster 9 pro crack download, acronis true image 2021 download full version crack, stata 17 free download, filmora pro download crack, peazip download, and don't forget this read full report about software free download forum on top of treesize free windows 7, hard disk health check software free download, adobe reader latest version, free antivirus for windows 7 64 bit, filmora 11 with crack, best software download sites, as well as this article source on free software crack info which is as good as originlab download free crack, hitfilm express crack, anydesk crack download, download free pdf reader, openshot download for pc, download windows 11 full crack, and don't forget use this link on free software keygen advice as well as download spss crack version, best free mp3 converter sites, nitro pdf crack 64 bit download, microsoft word free download 2007, photoscape download, microsoft office free download for windows 7, and don't forget this read full article for free software crack info on top of youtube downloader for windows 7 64 bit, cartoon animator 4 free download full version with crack, easeus partition master bagas31, adobe photoshop 7.0 serial number free, nvivo 11 free download with crack, adobe reader free download, as well as click here on software keygen hack info which is about ms office 2013 free download 64 bit with crack, download nitro pdf free for windows 10, photoshop free crack download for windows 10 2020, coreldraw free download full version with crack for windows 10, ms word 2007 free download 32 bit, imyfone lockwiper crack download for pc, on top of this on bing on software free download url not to mention ms office 2013 free download for pc, winrar crack free download, whatsapp bulk sender software free download with crack, adobe premiere pro free cracked, tabs free download pc, autocad 2013 crack free download, and don't forget this additional info about software keygen hack tips alongside all mp3 cutter free download, adobe acrobat 2020 classic keygen, poweriso free download, filmora 9 crack download for windows 11, melodyne v5 3.4 crack latest serial number free download, download sketchup full crack, as well as full article for free software download forum not to mention download recuva for pc, download adobe acrobat pro full crack, sketchup 2020 crack download 64 bit, stata 17 free download, solidworks 2017 crack download, corel draw 12 crack download, which is also great. Finally, have a look at this homepage on free software download blog with adobe reader 32 bit windows 7, fl studio 12 free download full version crack zip, substance painter free download, autocad 2015 crack download, filmora no watermark crack, filmora pc download crack, for good measure. Check more @ New Tips For Picking Software Download 44d42_1

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Cáry cti

Cáry cti
269 Kč 242 Kč