Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čarodějné sesterstvo opět v akci, Danielle Paige, Kass Morgan: Monarchové (Vrány 02)

Morgan, Paige: Monarchové

O tom, jak umí být magie nebezpečná, se čarodějky z univerzitního spolku Kappa přesvědčily již v prvním díle čarodějnické young adult série, Vrány. Čtenáři se konečně dočkali překladu pokračování. Monarchové s sebou přináší zbrusu nové nebezpečí, s kterým se Scarlett, Vivi a jejich sestry budou muset vypořádat. Kdo je opravdový nepřítel Vran?

Zrada bolí, a o to více, pokud přijde z vlastních řad. O tom se v minulém semestru na vlastní kůži přesvědčily čarodějky ze spolku Kappa, které si říkají Vrány. Podařilo se jim sice zničit prastarý talisman a zabránit odhalení veřejnosti, tím však jejich problémy nekončí. Kdepak, to je teprve začátek. V kampusu totiž číhá prastaré zlo, které čeká na správnou chvíli, kdy zaútočit.

Jako nová předsedkyně čelí Scarlett Winterová celé řadě výzev a očekávání, a to nejen od svých sester, ale především od své rodiny. Blíží se totiž velkolepý sjezd Monarchů, absolventů Kappy, mezi nimiž se najdou i ty největší světoví odborníci a hvězdy. Jednoduché to nemá ani Scarlettina pravá ruka Vivi. S nově objevenou mocí se sice již sžila, stále si ale nepřipadá dost dobrá, a proto vymýšlí způsoby, jak se zlepšit, a to co nejlépe. Obě dívky navíc bojují s tím, jak svůj magický život sladit s tím milostným. Sesterstvo sice na venek působí silně, nikdy ale nebylo křehčí. Dokážou Vrány přestát blížící se pohromu?

Zrada bolí

Na pulty českých knihkupectví konečně dorazil druhý a závěrečný díl čarodějnické fantasy z univerzitního prostředí, Monarchové. Na sérii spolupracovaly Kass Morgan, která se proslavila především díky sérii Prvních sto, a Danielle Paige, jejíž young adult série zazářily především v zahraničí. Děj je zasazen do moderního světa, ve kterém figuruje magie a v obou dílech se odehrává v kampusu univerzity Westerly. Kniha začíná přesně tam, kde skončily Vrány, a ukazuje tak následky, s nimiž se musí celé sesterstvo vyrovnat. Má podobné tempo jako první díl – první polovina je pomalejší a postupně odhaluje, co se v kampusu skutečně děje. Následně se rozjíždí a vrcholí v akcí nabitém finále.

Kass Morgan a Danielle Paige v pěti bodech

  1. Kass Morgan je autorkou série Prvních sto, která měla svůj seriál na stanici CW.
  2. Studovala literaturu na Brownu a Oxfordu, žije v Brooklynu.
  3. Její knihovna je tak přeplněná, až se bojí, že se jednou zhroutí a pohřbí ji.
  4. Danielle Paige napsala příběh na motivy pohádky Sněhová královna s názvem Ledová jako sníh.
  5. Kromě psaní young adult literatury se věnuje i práci v televizním průmyslu. Několikrát byla nominována na cenu za původní scénář.

I když se příběh odehrává v univerzitním prostředí a postavy jsou starší než v klasické young adult, užijí si ho i mladší čtenáři, a to především díky jednoduchému stylu psaní. Je velmi lehké mu porozumět a začíst se. Knize nechybí čtivost, ke které přispívají i krátké kapitoly a dvě vypravěčky střídající se vždy po kapitole. Zápletka není sama o sobě nijak komplikovaná a může se stát, že někteří matadoři, kteří mají načteno, ji ihned prohlédnou. Pro ty ostatní si ale autorky připravily velmi zajímavou podívanou.

Komunikace je klíč

Oproti prvnímu dílu jsou daleko lépe vykresleny charaktery obou hlavních hrdinek. Obě děvčata si již něčím prošla a nyní se musí vyrovnat s následky svých rozhodnutí. Scarlett musí čelit předsudkům a očekáváním své rodiny, stejně jako svých sester. Vivi zase ztratila svou nevinnost a radost – s novými povinnostmi ji stále více trápí pocit méněcennosti. Jednou ze slabých stránek jak protagonistek, tak i jejich přátel je komunikace – postavy mezi sebou dostatečně nekomunikují napříč tomu, že to by zabránilo spoustě problémům.

Ve velkém množství young adult trilogií jsou Vrány a Monarchové něčím velmi vítaným. Autorkám se podařilo příběh celkem uspokojivě završit pouze ve dvou dílech. Čeští čtenáři si tak příběh Vran mohou vychutnat již celý bez jakéhokoli čekání na další pokračování.

Monarchové představují ideální čtivo pro ty, kteří hledají nenáročnou a čtivou knihu z prostředí univerzity plnou čarodějek, démonů a nějaké té romantiky.

  • Danielle Paige, Kass Morgan: Monarchové (Vrány 02)
  • CooBoo, 2022
  • Překlad: Petra Badalec
  • 432 stran, 499 Kč
27. dubna 2023, Kateřina Kopišťová