Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Capricorn 70 hrdě hlásá návrat space opery do luhů českých i moravských, Robert Pilch (ed.): Capricorn 70

ed. Pilch Robert: Capricorn 70

„Všechno už tu jednou bylo a bude se ještě opakovat,“ říká nesmrtelná poučka z kultovního sci-fi seriálu Battlestar Galactica. A tak se po dlouhých letech, kdy literární fantastice kralovala fantasy, pomalu a jistě navrací éra hvězdných lodí a hvězdných honáků. Předním českým příspěvkem je nedávný sborník povídek Roberta Pilcha, Capricorn 70.

Když se tuzemskému čtenáři sci-fi řekne heslo „Evropská space opera“, možná už se mu vybaví nepozorovaně se rozšiřující edice nakladatelství Brokilon, která na sebe poprvé upozornila veleúspěšným cyklem Algor autorského dua Jan Hlávka a Jana Vybíralová. Od té doby navíc edice přijala mezi své mladou a progresivní Julii Novákovou (trilogie Blíženci) či staršího Pavla Obluka (román Kra). Celá knižní řada je vymodleným projektem šéfa nakladatelství Brokilon, Roberta Pilcha, a její věhlas kopíruje opětovný vzestup popularity vesmírných příběhů u nás.

Povídkový sborník Capricorn 70 je posledním kouskem skládačky, který Brokilonu k etablování Evropské space opery chyběl. Vedle delších sérií a samostatných románů se tak ještě objevil povídkový sborník, mapující formu české scifistické scény prostřednictvím povídek v uplynulých letech a dekádách již jednou vydaných, avšak oprášených a vycizelovaných (navíc s jednou novinkou od Jiřího W. Procházky). Jak je vidno, Češi se dosud sci-fi a space opeře obzvlášť věnovali jen více méně sporadicky, zato ovšem s větší pílí. V pečlivém výběru zelené antologie tak nenajdete ani jeden podprůměrný příběh, čímž se tuzemští autoři hravě postaví na roveň těch evropských i světových.

Odpal to, zrzečko!

Snad nejvíce mezi desítkou vybraných autorů upoutá Petra Neomillnerová, která dokládá zvláštnůstky tuzemské sci-fi scény právě svou atypičností. Titulní novela Capricorn 70 je kompilátem dvou autorčiných původních povídek, které jsou jedinými pokusy této spisovatelky „dirty fantasy“ na poli sci-fi. Text sleduje vzestup a pád jedné vesmírné stanice, jíž postupně rozloží a ovládne rezavá a nebezpečná rošťačka Red, kdysi zadržená kvůli opletačkám s drogovým obchodem. Jde o příběh výjimečně čtivý a tak neuvěřitelně utržený ze řetězu, že by na něj většina tradičních autorů sci-fi hleděla s otevřeným pantem. Nechybí samozřejmě pro autorku typické akční zkratky, hrdinka od rány, haldy ironie a vtipu či lehkovážná brutalita hlavních protagonistů.

Obsah sborníku Capricorn 70

  • Jan Hlávka: Vrak
  • Petr Heteša: Vesmír z druhé strany
  • Julie Nováková: Odvrácená strana
  • Jan Kotouč: Ex Luna, annihilatio
  • Petra Neomillnerová: Capricorn 70
  • Pavel Obluk: Prospektoři z Coranu
  • Jaroslav Mostecký: Sloužím vlasti, kurva!
  • Anton Stiffel: Cesta do hlubin UI mysli
  • Vladimír Šlechta: Nájezdníci
  • Jiří Walker Procházka: Poslední bitva

Podobně kvalitním vstupem je opus Jiřího W. Procházky, který tímto ohlašuje návrat do svého dávného univerza Hvězdných honáků (v roce 2014 znovu vyšli jako audiokniha), byť s absolutně jinými hrdiny. Šílený kapitán Jack Burroughs tu musí silou všech pirátských lodí bojovat proti drtivé přesile těch, kdo kážou imperiální zákon. Monumentální bitva plná prvotřídních scén a obratů v ději zvedne ze židle i toho největšího pacifistu, obzvlášť díky měkkosrdcatému milému závěru.

Novým obzorům vstříc

… a tak by šlo pokračovat jednu povídku po druhé. Jsou tu klasické příběhy party prozkoumávající ztroskotanou hvězdnou loď (Vrak od Jana Hlávky) i velmi originálně pojaté epizody z válek lidí proti emzákům (Kotoučovo Ex Luna, anihilatio). Je tu text s umělou inteligencí jako hlavní hrdinkou (Anton Stiffel a Cesta do hlubin UI mysli) i komorní drama dvou lidí na pusté planetě, kde rozhodne o budoucnosti celého plémě (Odvrácená strana Julie Novákové). Potěší třeba i zahrnutí dnes již hříšně mlčícího Jaroslava Mosteckého a jeho devadesátkové povídky Sloužím vlasti, kurva! nebo humorný Vesmír z druhé strany od Petra Heteši.

Jediným háčkem na antologii Capricorn 70 je tak fakt, že podobně jako zde nenajdeme žádný slabý článek, nenajdeme zde ani text, který by byl těžce nadprůměrný. Všechny příběhy si maximálně užijete díky tomu, jak dobře jsou napsané, jenže ve výsledku si budete pamatovat spíše pocit dobře stráveného odpočinku než zážitek pronikavě oslnivý. Avšak to snad ani ambicí Capricornu 70 nebylo. Díky němu teď naopak víme, že česká space opera žije a že se ji do budoucna rozhodně vyplatí sledovat, třebaže se dlouho zdála být mrtvou. A to je nyní to hlavní.

  • Robert Pilch (ed.): Capricorn 70
  • Brokilon, 2015
  • obálka: Jakub Javora
  • 462 stran, 328 Kč (v e-shopu Fantasye již za 295 Kč)
2. září 2015, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Díky za recenzi. Jen drobná poznámka: Odvrácená st...
Julie N. - 02. 09. 2015 12:34

Díky za recenzi. Jen drobná poznámka: Odvrácená strana je také novinka, v Capricornu 70 vyšla poprvé.
Nejenom Odvrácená strana a povídka od JWP. Taky Ve...
Robert Pilch - 31. 10. 2015 09:30

Nejenom Odvrácená strana a povídka od JWP. Taky Vesmír z druhé strany od Heteši je novinka, napsaná speciálně pro tuhle sbírku...
2ax2gwna
JudithPit - 25. 02. 2017 01:54

wh0cd203418 viagra price

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Capricorn 70

Capricorn 70
Vložit do pytle na zboží  Koupit 328 Kč 295 Kč