Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Candidova cesta dospěla do svého konce, Karel Jerie: Eldorádo (Candide 3)

Jerie Karel: Candide 3 - Eldorádo

Během letošního roku zažívají komiksoví fanoušci doslova žně. A to nejen počtem, ale především pak skladbou titulů, které letos vychází. Kromě zásadních alb evropského, či amerického komiksu však nezůstává pozadu ani ten český. Jedním z nejvýraznějších přírůstků je bezpochyby Candide – Eldorádo. Karel Jerie jím úspěšně uzavírá svou komiksovou verzi Voltaireovy klasiky.

Karel Jerie se čtenářům dostal více do podvědomí především díky svým ilustracím v albech jako Oidipus Rex, Stín minulosti a v neposlední řadě v historickém albu Šifra mistra Hanky. V posledních letech je však spojován především se svou komiksovou trilogií Candide. Po pěti letech od vydání úvodního svazku se tak kruh uzavírá a jedenačtyřicetiletý Karel Jerie se nesmazatelně zapisuje do historie českého komiksu. Je totiž vůbec prvním domácím autorem “posaudkovské éry”, kterému se se u nás povedlo vydat celou komiksovou trilogii. Navíc v barvě, na kvalitním papíře a ve velkém formátu. Víc asi netřeba dodávat…

Poté co se Candidovi podařilo s jeho milovanou Kunigundou uniknout z válkou zmítané Evropy, hledají útočiště v Novém světě. Šéf Ugalské tajné policie Zarco je však milenecké dvojici v patách a jak se již stalo u této série dobrým zvykem, krásná Kunigunda opět upadá do zajetí roztodivných nepřátel. Věčný optimista Candide se tak musí opět vydat na nelehkou cestu za záchranou své milované, která jej zavede až na dno legendárního Eldoráda…

Dějová linie tedy víceméně zůstává stejná. Co se však mění, je prostředí, ve kterém se děj odehrává. Opouštíme fantaskní Evropu “šmrncnutou” steampunkem a vydáváme se do dálav vesmíru. Ten ještě více umocňuje celkovou satiričnost Candida. Buenos Aires, ale i ostatní místa, na které se náš hrdina vydává, jsou zde představovány jako malé planetky, mezi kterými se cestuje vesmírnými loděmi. Oproti tomu zapomenuté Eldorádo nemá kdo ví jak daleko například do New Yorku, který postihla katastrofa apokalyptických rozměrů. Ostatně samotný vládce Eldoráda nápadně připomíná strýčka Sama.

Popkulturními odkazy a kritikou dnešní společnosti se to Jerieho komiksové adaptaci známého Voltairova díla jen hemží. Tu potkáme modré divochy z Avatara, abychom si o kus dál dali dostaveníčko s “Malým princem”, “strýčkem Samem”, Octobrianou, či Saudkovými mutanty a prostitutkami. Podobných hříček a odkazů je Candide opět doslova prošpikován a abyste odhalili alespoň polovinu z nich, rozhodně vám jedno přečtení tohoto komiksu stačit nebude.

Celkovou atmosféru a satirické vyznění komiksu naprosto nádherně podtrhuje i Jerieho fantastická kresba, která pozvedá tuto adaptaci klasického díla do jedinečných výšin. Pevné desky a zvětšený formát navíc Jerieho kresbě úžasně sedí a dávají perfektně vyniknout veškerým detailům. Fanoušky pak bezpochyby potěší opět bohatý bonusový materiál, který nalezneme na samotném konci. Eldorádo je tedy více než důstojným zakončením celé série, díky které se Karel Jerie nesmazatelně zapsal do historie českého komiksu.

Karel Jerie nás o svých kvalitách přesvědčil již v předchozích dvou dílech, které si i přes dobu svého vydání stále udržují vynikající hodnocení a ohlasy od čtenářů. A ani poslední Eldorádo nikterak nevybočuje z řady. Ba právě naopak, jedná se o více než důstojné zakončení celého eposu, jenž je poctou nejen původnímu Voltairovu dílu, ale odkazuje i na celou řadu dalších autorů, v čele s naším Kájou Saudkem. Pokud vás tedy až doposud Candide z nějakého nepochopitelného důvodu míjel, nebo jste jen čekali, až bude tato série kompletní, nastal ideální čas se do této jedinečné komiksové adaptace známého klasického díla pustit.

  • Karel Jerie: Eldorádo (Candide 3)
  • BB art, 2018
  • Obálka: Karel Jerie
  • 80 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. července 2018, Petr Čapek

Candide 3 - Eldorádo

Candide 3 - Eldorádo
399 Kč 359 Kč